Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρώτα στοιχεία και εκτιμήσεις για την έκταση της «ζημιάς» που έχει προκαλέσει η επιδημία του κοροναϊού στην κινεζική οικονομία, από τις αρχές του Ιανουαρίου.
Οι άμεσες επιπτώσεις της επιδημίας – που παρουσιάζει κρούσματα σε 13 χώρες – ήταν εμφανείς από την πρώτη στιγμή στην Κίνα, με την ροή των επισκεπτών να «πέφτει» κατακόρυφα.
Σε μία προσπάθεια να «ελεγχθεί» η μετάδοση του ιού, η κινεζική κυβέρνηση ακύρωσε μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις, εξέδωσε προειδοποιήσεις και αύξησε τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και σταθμούς τρένων, ενώ τελικά έθεσε σε καραντίνα δύο πόλεις της χώρας.
«Πλήγμα» στα ταξίδια
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στο CNBC, το Σάββατο 25/1 ήταν η πρώτη ημέρα του Σεληνιακού Νέου Έτους για την Κίνα και ο κλάδος των ταξιδίων κατέγραψε πτώση ύψους 28,8% σε σχέση με την ίδια ημέρα το 2019, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού μεταφορών της Κίνας.
Σyγκεκριμένα σχολίασε πως υπήρξε πτώση:
- 41,6% στις μετακινήσεις με αεροπλάνο
- 41,5% στις μετακινήσεις με το τρένο
- 25% στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο
Την Κυριακή 26/1, η κινεζική εταιρεία τρένων, China Railway Chengdu ανακοίνωσε επίσης πως θα παύσει τα δρομολόγια αρκετών δρομολογίας ταχείας ταχύτητας, για τις επόμενες ημέρες, μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου.
Ελλείψεις στα ιατρικά αποθέματα
Οι κινεζικές αρχές συστήνουν στους πολίτες να φορούν μάσκες προσώπου για την προστασία τους, ενώ έχουν φτάσει να επιβάλουν πρόστιμα σε όσους δεν φορούν σε ορισμένες περιοχές.
Η αυξημένη ζήτηση όμως έχει προκαλέχει ελλείψεις προστατευτικών μασκών, στολών και άλλων ιατροφαρμακευτικών υλικών.
Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας και η Εθνική Επιτροπή Υγείας αποδέσμευσαν 60,33 δισ. γουάν (περίπου 7,85 δισ. ευρώ) για να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου.