Ισχυρό είναι το πλήγμα που έχει επιφέρει στην οικονομία της Κίνας η επιδημία του κοροναϊού και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, μπορεί να κοστίσει περί τα 60 δισ. δολάρια το α' τρίμηνο του 2020.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του CNN, η Κίνα ίσως χρειαστεί να μειώσει φόρους, να ενισχύσει τα κονδύλια και να ψαλιδίσει τα επιτόκια για να αποτρέψει τη σύρρικνωση της ανάπτυξης, σε μία ήδη εύθραυστη οικονομία.
Ο αντίκτυπος της θανατηφόρας επιδημίας του κοροναϊού στην οικονομία της Κίνας είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ακριβώς, όμως σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης και τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα θα μπορούσε να μειωθεί έως και 2% το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τη μείωση αυτή να μεταφράζεται σε 62 δισ. δολάρια.
Μέτρα προστασίας
Μέχρι στιγμής η κινεζική κυβέρνηση έχει εγκρίνει κονδύλια ύψους 12,6 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες και τον εξοπλισμό, ενώ έχει ήδη χτίσει ένα νοσοκομείο 1.000 κλινών.
Οι μεγάλες τράπεζες της χώρας έχουν μειώσει τα επιτόκια για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ιδιώτες στις περιοχές, όπως η Ουχάν που έχει «χτυπηθεί» από τον κοροναϊό. Παράλληλα, οι πολίτες που το επάγγελμα τους έχει επηρεαστεί από την επιδημία, έχουν το δικαίωμα να καθυστερήσουν αρκετούς μήνες τις πληρωμές των δανείων τους.
Πλήγμα στον ρυθμό ανάπτυξης
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η κινεζική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα τους επόμενους μήνες για να αποτρέψει μία ακόμα πιο έντονη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και το 5%.
Προσωρινό λουκέτο σε επιχειρήσεις και εργοστάσια
Στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων και των γραφείων που διατηρεί εντός κινεζικού εδάφους προχωρά η Apple Inc, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, λόγω των κρουσμάτων του κοροναϊού τα οποία αυξάνονται.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Apple έκλεισε τρία καταστήματά της στην Κίνα εξαιτίας της ανησυχίας για την εξάπλωση της επιδημίας.
Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη και άλλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως η McDonald's και η Starbucks, έχουν κλείσει τα καταστήματά τους στην Κίνα για προληπτικούς λόγους, ενώ αρκετές άλλες έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενούς τους να εργάζονται από το σπίτι και να ακυρώσουν τα μη απαραίτητα επαγγελματικά ταξίδια την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.
Καταρρέουν οι ασιατικές αγορές με φόντο τον κοροναϊό
Οι δείκτες στα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας καταρρέουν, καταγράφοντας πτώση 7%, καθώς οι επενδυτές μοιάζουν να έχουν καταληφθεί από πανικό εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός και των οικονομικών επιπτώσεών της, κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά τις διακοπές για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος.
«Πλήγμα» στα ταξίδια
Ο φονικός ιός που έχει οδηγήσει σε περιορισμούς στα ταξίδια στην Κίνα, εκπέμπει sos στην τουριστική βιομηχανία της Ασίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Κινέζους τουρίστες.
Εξαιτίας των ακυρώσεων πτήσεων από και προς την πόλη Ουχάν από όπου και ξεκίνησε οι επιχειρήσεις που βασίζονται σε μεγάλους αριθμούς Κινέζων τουριστών έχουν αρχίσει να πλήττονται εκφράζοντας παράπονα για άδειες παραλίες και καταστήματα αλλά και ανησυχίες για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ασιατική αγορά τα μέτρα και οι απαγορεύσεις συμπίπτουν χρονικά με την έκρηξη των διεθνών ταξιδίων των Κινέζων, ο αριθμός των οποίων έχει δεκαπλασιαστεί σε σχέση με το 2003, σύμφωνα με έρευνα της Capital Economics.
Ελλείψεις στα ιατρικά αποθέματα
Οι κινεζικές αρχές συστήνουν στους πολίτες να φορούν μάσκες προσώπου για την προστασία τους, ενώ έχουν φτάσει να επιβάλουν πρόστιμα σε όσους δεν φορούν σε ορισμένες περιοχές.
Η αυξημένη ζήτηση όμως έχει προκαλέχει ελλείψεις προστατευτικών μασκών, στολών και άλλων ιατροφαρμακευτικών υλικών.
Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας και η Εθνική Επιτροπή Υγείας αποδέσμευσαν 60,33 δισ. γουάν (περίπου 7,85 δισ. ευρώ) για να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου.