Να ανακοινώσει τις τοποθεσίες περισσότερων από δέκα ζωνών ελεύθερου εμπορίου στη μετά το Brexit εποχή, προγραμματίζει η Βρετανία μέχρι το τέλος του 2020, ώστε αυτές να μπορούν να λειτουργήσουν την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Καθώς η Βρετανία αναπτύσσει την δική της εμπορική πολιτική για πρώτη φορά μέσα στις τελευταίες δεκαετίες, μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του προηγούμενου μήνα, η κυβέρνηση ενεργοποίησε μία περίοδο διαβουλεύσεων διάρκειας δέκα εβδομάδων, παρουσιάζοντας τα σχέδια της για τις ζώνες ελεύθερου εμπορίου.
Με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικοί σταθμοί εμπορικής διακίνησης θα μπορούν να υποβάλουν αιτήματα για να χαρακτηριστούν ελεύθερες εμπορικές ζώνες.
Ποιο είναι το «μοντέλο Καναδά» που επιδιώκει το Λονδίνο
Όπως αναφέρει το BBC, το 2016 η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία εμπορίου με τον Καναδά, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας και ΕΕ.
Βάσει της συμφωνίας που είχε υπογραφεί, απαλλάσσονται από την επιβολή δασμών τα περισσότερα αγαθά που εμπορεύονται οι χώρες μεταξύ τους.
Αυτόματα, τα καναδικά προϊόντα που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες (π.χ. κανόνες ασφάλειας τροφίμων), ενώ το ίδιο ισχύει και για τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στον Καναδά.
Επιπλέον, όπως ορίζει η συμφωνία, τα δημόσια συμβόλαια είναι ανοιχτά για όλους, ήτοι μπορούν να συμμετέχουν όλοι σε δημόσια έργα κλπ. Για παράδειγμα, οι καναδικές εταιρείες έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην κατασκευή των γαλλικών σιδηροδρόμων χωρίς περιορισμούς.