Η κρίση παράλληλα έδειξε πόσο χρειάζεται η κάθε χώρα την διπλανή της, πόσο χρειάζεται την Ευρώπη, δήλωσε χαρακτηριστικά ο τέως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε πρόσφατη συνέντευξη στη Deutsche Welle.
«Νομίζω ότι άνθρωποι στην Ευρώπη διδάχθηκαν από την κρίση ή είναι σε αυτήν τη διαδικασία, ότι μόνο του το κάθε κράτος δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δαμάσει την επιδημία και ότι κολυμπάμε προς την ίδια κατεύθυνση. Ίσως αυτή η κρίση να είχε αυτό ως τελικό αποτέλεσμα, γιατί υπήρξε μεγάλη αλληλεγγύη σε μικρά πράγματα. Γάλλοι ασθενείς με τον ιό, που θεραπεύτηκαν σε γερμανικά και λουξεμβουργιανά νοσοκομεία. Βοήθεια προς τον γείτονα. Ίσως μετά την κρίση να γίναμε καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι Ευρωπαίοι». Βέβαια ο δρόμος προς μια καλύτερη Ευρώπη είναι ακόμη μακρύς, κι αν πιστέψουμε τον Γιούνκερ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις οικονομικές θυσίες.
Υπέρ του γερμανογαλλικού σχεδίου ανασυγκρότησης
Ως ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικροτεί το γερμανογαλλικό σχέδιο ανασυγκρότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας με χρήματα που θα αντλήσει η Επιτροπή από τις αγορές και που θα δοθούν στα κράτη - μέλη ως επιχορηγήσεις και όχι ως δάνεια.
«Νομίζω ότι πρόκειται για τη σωστή προσέγγιση για μια λύση, κυρίως προς την κατεύθυνση της νότιας Ευρώπης» υπογράμμισε. «Πηγαίνουμε προς μια επιθυμητή αμοιβαιοποίση των χρεών που θα αναλάβουμε μελλοντικά».
Και προβλέπει σκληρές διαπραγματεύσεις γι αυτό το ταμείο, που όμως στο τέλος ο συμβιβασμός δεν θα διαφέρει πολύ από τις προτάσεις του Βερολίνου και των Παρισίων. Από τη θέση του απόμαχου της ενεργούς πολιτικής, αλλά με συνεχές ενδιαφέρον για τις εξελίξεις, δηλώνει την απερίφραστη εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο της διαδόχου τους, της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν.
Πηγή: Deutsche Welle