Στην αφετηρία ενός τεράστιου οικονομικού πειράματος βρίσκεται η Ισπανία, αυξάνοντας κατά 22% τον κατώτατο μισθό και πυροδοτώντας τη δημόσια συζήτηση στη χώρα της ηβηρικής χερσονήσου αναφορικά με τα αποτελέσματα που μια τέτοια απόφαση θα έχει στην ισπανική οικονομία, όπως αναφέρει σχετικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Από την πλευρά της, η σοσιαλιστική κυβέρνηση αναμένει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα στηρίξει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις προσλήψεις, παρέχοντας τους πυλώνες για τη στήριξη της ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας. Ωστόσο, η αντιπολίτευση και αρκετά στελέχη επιχειρήσεων τονίζουν πως χιλιάδες θέσεις εργασίας πρόκειται να χαθούν, καθώς οι εργοδότες δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν το εργοδοτικό κόστος.
Η αύξηση στα 900 ευρώ, από 736 ευρώ προηγουμένως, τέθηκε σε ισχύ από την 1η του έτους και επηρεάζει το 8% του ισπανικού εργατικού δυναμικού, περί τους 1,2 εκατ. εργαζόμενους. Ήδη, έχει αρχίσει να διαχέει τις επιδράσεις της στην ισπανική οικονομία, ωθώντας τις επιχειρήσεις να αντιδράσουν.
Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας αναμένει την απώλεια περί 125 χιλ. θέσεων εργασίας, ωστόσο δεν διατυπώνει σχετικά τη βεβαιότητά της, καθώς «δεν υπάρχουν στοιχεία για μια τέτοια χωρίς προηγούμενο αύξηση κατώτατου μισθού στην ιστορία της οικονομίας της Ισπανίας».
«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί», σημειώνειη αναλυτής της Moody's, Κάθριν Μουελμπρόνερ. Υποθέτοντας ότι οι εργοδότες θα μετακυλήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης στο εργοδοτικό κόστος στους καταναλωτές, ενδεχομένως, θα παρουσιαστεί αύξηση έως και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό της Ισπανίας, σημειώνουν οι αναλυτές του Bloomberg.
«Δεν μπορούμε να έχουμε φτωχούς εργαζόμενους», τονίζει ο Χιλάριο Αλφάρο, ιδιοκτήτης αρκετών καταστημάτων ένδυσης στη Μαδρίτη. «Στηρίζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, αρκεί αυτή η αύξηση να συνδέεται με την παραγώγικότητα», τονίζει.
«Είναι ένα αναγκαίο μέτρο, αλλά δεν έπρεπε να το κάνουν τόσο απότομα και με τόσο λίγο σχεδιασμό», τονίζει ο Χοσέ Μιγκέλ Ροσέλ, διευθύνων σύμβουλος της S2 Gruppo, εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας με έδρα τη Βαλένθια. Οι περισσότεροι των εργαζομένων του αμοίβονται ήδη με περισσότερα από τον κατώτατο μισθό οπότε δεν θα επηρεαστούν, ωστόσο ο Ροσέλ εκφράζει τις ανησυχίες του για τους πελάτες του και τυχόν πρόβλημα που θα προκύψει στις πωλήσεις του.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ισπανία είναι δεύτερη σε ανεργία στην ευρωζώνη, πίσω μόνο από την Ελλάδα.