Υγιείς τράπεζες, με ελευθερία κινήσεων και σύμπραξη ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων είναι μερικές από τις αναγκαιες προϋποθέσεις για την προκέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, διαπίστωσαν οι ομιλητές στο πάνελ με θέμα «Χρηματοδότηση χωρίς αποκλεισμούς» στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ειδικά όσον αφορά στην άντληση κεφαλαίων από τη χρηματαγορά, ο CEO του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, υπογράμμισε τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος εκ μέρους των επενδυτών σε εταιρείες ενέργειας και ακινήτων, καθώς και τουρισμού –αν και τόνισε ότι ο εν λόγω κλάδος δεν εκπροσωπείται ικανοποιητικά στο ελληνικό ταμπλό, παρά τον τριπλασιασμό των εργασιών. «Το 60% των επενδυτών στο ΧΑ σήμερα είναι ξένοι, έναντι 45% που ήταν πριν από μία δεκαετία», σημείωσε. Τόνισε την ανάγκη να κινητοποιηθεί το διεθνές ιδιωτικό κεφάλαιο, αν και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πώς παρουσιάζονται οι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις στο διεθνές κοινό.
«Εάν η επόμενη κυβέρνηση κάνει αυτά που πρέπει, πιστεύω ότι θα δούμε επιτάχυνση των επενδύσεων», δήλωσε με τη σειρά του ο κ. Πέτρος Δούκας, πρόεδρος της Capital Partners SA. Τα περιθώρια άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων που έχει η χώρα είναι πολύ μεγάλη, υποστήριξε, γεγονός που υποδηλώνει τόσο η συρρίκνωση της χρηματιστηριακής αγοράς στο 1/10 σε σύγκριση με μία δεκαετία νωρίτερα (Γενικός Δείκτης ΧΑ) όσο και τα ελληνικά ακίνητα που συγκεντρώνουν πολύ έντονο ενδιαφέρον. «Όλοι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στον τραπεζικό κλάδο, προειδοποίησε ότι πρέπει οι συστημικές τράπεζες να επανεκκινήσουν τις χρηματοδοτήσεις προς την οικονομία ακόμη και στα σημερινά επίπεδα κόστος. «Διατηρούν μη κύριες δραστηριότητες τις οποίες δεν πουλούν σε ενδιαφερόμενα funds για τον απλούστατο λόγο ότι είναι εγγεγραμμένες στα βιβλία τους σε πολύ μεγαλύτερη αξία από την αγοραία», τόνισε.
Τον ανταγωνισμό μεταξύ των υφιστάμενων τραπεζών για τις ποιοτικές πιστώσεις, λόγω χαμηλής ζήτησης εκ μέρους των μεγάλων επιχειρήσεων, επισήμανε ο κ. Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, βοηθός γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς. Διαπιστώνει, πάντως, βελτίωση στη ζήτηση και εκτιμά ότι η εξυγίανση των μη βιώσιμων επιχειρήσεων θα δώσει σημαντική ώθηση. «Χρειάζεται αποφασιστική μείωση των κόκκινων δανείων από τις υφιστάμενες τράπεζες, καθώς funds και εταιρείες leasing τις εντείνουν τον ανταγωνισμό με το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα», σημείωσε.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους, εξασφαλίζουν χρηματοδότηση σε καλύτερους όρους από το παρελθόν, αποκάλυψε ο κ. Βασίλης Καραμούζης, βοηθός γενικός διευθυντής, υπεύθυνος για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό που κάνουν καλύτερα, σήμερα, εταιρείες όπως η Τιτάν, η Motoroil και άλλες που έχουν χρηματοδοτηθεί απευθείας από την αγορά είναι η πολύ σωστή οργάνωση των τμημάτων Επενδυτικών Σχέσεων και η σωστή προώθηση των εκδόσεων στους επενδυτές.
«Αυτό που μετράει για εκείνους είναι οι ταμειακές ροές, και πάλι, οι ταμειακές ροές», είπε χαρακτηριστικά. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν εξασφαλίσει χαμηλά επιτόκια χρηματοδότησης μέσω των εταιρικών εκδόσεων που συναντούν μεγάλο ενδιαφέρον στην αγορά. «Ζητούν υψηλότερο πριμ, λόγω της Ελλάδας, όμως αυτό δεν είναι σύμφορο για τις επιχειρήσεις και έτσι έχει δημιουργηθεί υψηλή ζήτηση», συμπλήρωσε. Στις εκδόσεις συμμετέχουν και αρκετά ελληνικά κεφάλαια, ιδίως όταν πρόκειται για κλάδους όπως η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Την ευρύτερη εικόνα συμμερίζεται και ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. «Υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα διεθνώς, με τους επενδυτές να αναζητούν αποδόσεις και πλέον δέχονται χαμηλότερες αλλά σταθερές αποδόσεις», δήλωσε. «Έχουμε δει, επίσης, ότι προτιμούν ιδιωτικές επενδύσεις σε σχέση με τις δημόσιες», ανέφερε, επιβεβαιώνοντας με τη σειρά του την αυξημένη επιθυμία χρηματοδότησης σήμερα σε σύγκριση με λίγα χρόνια πριν. «Αυτό που άλλαξε στους τελευταίους 12-18 μήνες είναι ότι βλέπουμε πολλούς επενδυτές να στρέφονται σε “πραγματικά” assets, όπως ενέργεια, υγεία και ακίνητα. Ψάχνουν ιδιωτικές επενδύσεις με σταθερές χρηματοροές, αλλά πρέπει να παραμείνει η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, να βελτιωθεί το δικαστικό σύστημα», τόνισε ο ίδιος.
Στο ζήτημα των ευθυνών των τραπεζικών στελεχών αναφέρθηκε εκτενώς ο κ. Γιάννης Μανουηλίδης, εταίρος της Allen&Overy στο Η.Β. «Πρέπει να σταματήσει η ποινικοποίηση των τραπεζών, καθώς χορηγούν δάνεια όχι επειδή έχουν νόημα με οικονομικούς όρους, αλλά επειδή δεν διατρέχουν κίνδυνο δικαστικών προσφυγών», δήλωσε ο ίδιος. «Χρειαζόμαστε κανονικά δάνεια, όχι ειδικές κατηγορίες λόγω των προβληματικών φορολογικών διατάξεων», συμπλήρωσε αναφερόμενος στο «φορολογικό σύστημα που δεν επιτρέπει τη λειτουργία των τραπεζών».
Τον ρόλο των δημόσιων επενδύσεων στην επιτάχυνση της ανάπτυξης υπογράμμισε η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, βοηθός λέκτορας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. «Η επόμενη ημέρα περνά μέσα και από τις δημόσιες επενδύσεις», τονίζει και εξηγεί ότι ένα παράδειγμα είναι τα ΣΔΙΤ, κεφάλαια όπου το δημόσιο συμπράττει με ιδιωτικά κεφάλαια που επενδύονται σε equity funds. «Χρειαζόμαστε τις ελληνικές τράπεζες αλλά και τις ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες, όπως η EBRD και η ΕΙΒ», τόνισε.
Ειδικά στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD), η επικεφαλής του γραφείου στην Ελλάδα, κ. Σαμπίνα Τζιούρμαν, επισήμανε την ανησυχία της ότι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων εξακολουθεί να χρειάζεται τη συνδρομή της EBRD, και αυτός είναι ο λόγος που επέκτεινε την παρουσία της στη χώρα έως το 2025. «Υποστηρίζουμε τις χρηματοδοτήσεις με εγγυήσεις, καθώς και με συμμετοχή στα καλυμμένα ομόλογα και τα εταιρικά ομόλογα», είπε χαρακτηριστικά, και αποκάλυψε ότι στο εξής «θα επικεντρωθούμε σε επενδύσεις σε funds που θα επενδύουν σε equity εταιρειών».
Η κ. Τζιούρμαν έκανε ιδιαίτερη επισήμανση όσον αφορά στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. «Δεν αρκεί η μείωσή τους κάτω από το 10% στους ισολογισμούς των τραπεζών –σημασία έχει τι θα γίνουν τα δάνεια όταν μεταβιβαστούν, είναι σημαντικό να αναδιαρθρωθούν οι επιχειρήσεις με προβλήματα», υπογράμμισε.