Στην τρίτη κατά σειρά μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (75 μονάδες βάσης συνολικά) στο εύρος του 1,50%-1,75% προχώρησε η Fed την Τετάρτη.
Η πρώτη μείωση των επιτοκίων πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου και έκτοτε η Fed προέβη σε άλλες δύο μειώσεις προκειμένου να διατηρήσει την οικονομική επέκταση, σε έναν από τους μακροβιότερους οικονομικούς κύκλους στην ιστορία. Η Fed αξιολογεί ως ισχυρή την αγορά εργασίας των ΗΠΑ ενώ επισημαίνει πως η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με ήπιο ρυθμό.
Με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να διαμορφώνεται με 8-2, η Fed αποφάσισε να μειώσει για τρίτη φορά τα επιτόκια με τους αξιωματούχους Έρικ Ρόζενγκρεν (Βοστώνη), και Έσθερ Τζορτζ (Κάνσας) να τάσσονται υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα για τρίτη φορά. Και οι δύο αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αποφύγει νέες μειώσεις.
Παράλληλα η Fed φρόντισε να στείλει το σήμα της τόσο στις αγορές όσο και στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αφαιρώντας από την ανακοίνωση της την φράση «θα δράσει κατάλληλα» για να διατηρήσει την επέκταση της αμερικανικής οικονομίας. Με αυτόν τον τρόπο η Fed δεν αφήνει περιθώρια για νέες μειώσεις στα επιτόκια όπως τόνιζε ο πρόεδρός της αναφερόμενος σε «μια προσαρμογή στο μέσο του κύκλου».
Στη συνέντευξη Τύπου ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ επεσήμανε πως «τόσο η αμερικανική οικονομία όσο και η νομισματική πολιτική είναι σε ένα καλό σημείο και ευθυγραμμίζονται με το outlook της Fed, ενώ τα επιτόκια σταθμίζονται σωστά εφόσον τα οικονομικά δεδομένα διατηρηθούν. Η οικονομία αναπτύσσεται, η ανεργία είναι σε χαμηλό 50 ετών και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μέτριο επίπεδο κοντά στο στόχο που έχουμε θέσει». Σχετικά με την απόφαση της Fed να επανέλθει δυναμικά στις αγορές κρατικών ομολόγων αυξάνοντας τον όγκο χρεογράφων ο Τζερόμ Πάουελ τόνισε πως «η κίνηση αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αλλαγή στη νομισματική πολιτική αλλά σαν μια τεχνική αλλαγή για να διατηρηθεί ο στόχος των επιτοκίων».
Αναφερόμενος στα δύο «βαρίδια» της παγκόσμιας οικονομίας -το Brexit και την εμπορική διένεξη ΗΠΑ - Κίνας-, ο πρόεδρος της Fed ανέφερε ότι ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit έχει μειωθεί αισθητά, μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης Τζόνσον και των Βρυξελλών, ενώ σημείωσε πως έχει γίνει ένα πρώτο βήμα για την επίτευξη συμφωνίας (πρώτη φάση) μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών.
Αρνητική ήταν η απάντηση του προέδρου της Fed σε ερώτηση σχετικά με πιθανή αύξηση των επιτοκίων το επόμενο διάστημα, λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Τα επιτόκια είναι σωστά αυτή τη στιγμή».
- Στόχος της Fed, ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2%
Μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους η Fed ελπίζει να φτάσει στο 2% πληθωρισμό με τον Πάουελ να τονίζει πως «ο στόχος του 2% είναι αυτό που θέλουμε και πρέπει να συμβεί. Κάθε φορά που ο πληθωρισμός φτάνει στο στόχο του 2% η Fed αποχωρεί».