Μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνες οικογένειες και οικογένειες που συντηρούν άτομα με αναπηρίες, περιλαμβάνονται στις τρεις βασικές κατηγορίες δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος που θα χορηγήσει η κυβέρνηση λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Ωστόσο, τα 180 – 200 εκατ. ευρώ περίπου που θα διατεθούν εφέτος από το υπερπλεόνασμα ως κοινωνικό μέρισμα, θα μοιραστούν μόλις σε 200.000 νοικοκυριά, αριθμός εξαιρετικά μικρός σε σχέση με τον ευρύτερο αριθμό των μακροχρόνια ανέργων, των πολυτέκνων και των ΑμεΑ.
Από τους 788.287 συνολικά ανέργους σήμερα στην Ελλάδα το 62%, ήτοι 483.600 άτομα, συγκαταλέγονται στους μακροχρόνια ανέργους. Οι οικογένειες με περισσότερα από 4 παιδία, που χαρακτηρίζονται ως πολύτεκνες, ανέρχονται σήμερα σε 145.000 περίπου και έχουν περίπου 600.000 μέλη. Εκεί που ο λογαριασμός ξεφεύγει είναι στον αριθμό των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, όπου υπολογίζεται σε 1.000.000 ανθρώπους, σύμφωνα με στατιστικές μετρήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Αν αθροιστούν τα σχετικά μεγέθη οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια άτομα! Αυτό σημαίνει πως μόλις το 10% των εν λόγω δικαιούχων θα λάβει το επίδομα και αυτό θα γίνει στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων.
Εάν οι πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να αξιοποιεί τα κριτήρια του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης για να χορηγήσει το κοινωνικό μέρισμα επαληθευτούν, αυτό σημαίνει πως οι διαδικασίες θα γίνουν αυτοματοποιημένα.
Έτσι, τα νοικοκυριά που δικαιούνται το φετινό κοινωνικό μέρισμα ενδεχομένως να μη χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια προκειμένου να εισπράξουν το ποσό που δικαιούνται.
Πρώτα η κατάθεση του μερίσματος και μετά η διασταύρωση
Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις τα χρήματα να πιστωθούν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων οι οποίοι θα εντοπιστούν ύστερα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που θα «τρέξουν» οι αρμόδιες υπηρεσίες στα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος.
Βάσει των κριτηρίων που ισχύουν σήμερα για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και πιθανότατα να εφαρμοστούν και στο κοινωνικό μέρισμα, το εξαμηνιαίο εισόδημα του νοικοκυριού δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το πρώτο άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού και με συνολικό ανώτατο όριο για κάθε ωφελούμενη μονάδα έως 150.000 ευρώ και η αντικειμενική δαπάνη των αυτοκινήτων ή και των δικύκλων του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.
Το ανώτατο όριο τόκων από καταθέσεις δεν θα μπορεί να ξεπερνά το ποσό των 86 ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 14.400 ευρώ.