Ποσό ύψους 32 δισ. ευρώ μπορεί να λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν από τους διαδρόμους των Βρυξελλών, η Ελλάδα δικαιούται περί τα 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, ήτοι το 12,5% του ΑΕΠ και επιπλέον 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Το συνολικό ποσό για τη χώρα μας ανέρχεται σε 32 δισ. ευρώ.
Πακέτο 750 δισ. ευρώ για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες
Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει συνολικό πακέτο στήριξης των ευρωπαϊκών χωρών ύψους 750 δισ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη των ευρωπαϊκών κρατών στη μάχη επανεκκίνησης των οικονομιών τους μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Προκειμένου να χρηματοδοτήσει την πολιτική της, η ΕΕ θα έπρεπε να δανειστεί έως και 750 δισ. από τις αγορές.
Το σχέδιο ανάκαμψης της Κομισιόν βασίζεται στο αναθεωρημένο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο εμπλουτίζεται με ένα Ταμείο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί από μεγάλης κλίμακας δανεισμό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από τα 750 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν, τα 500 δισ. θα χορηγηθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων - όπως προέβλεπε η κοινή γαλλο-γερμανική πρόταση που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα- και τα 250 δισ. υπό μορφή δανείων προς τα κράτη μέλη.
Εάν γίνει αποδεκτή, η πρόταση αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ιταλία – Ισπανία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει η Ιταλία και η Ισπανία, οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, να λάβουν τη μερίδα του λέοντος από το νέο ταμείο ανάκαμψης. Συνολικά από τα 750 δισ. ευρώ που αναμένεται να δανειστεί η Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία θα λάβει 173 δισ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισ. θα είναι δάνεια.
Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισ. δάνεια.
Η Γαλλία θα λάβει 39 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις.
Διαβάστε επίσης:
Δύσκολο εγχείρημα η ομόφωνη έγκριση του προγράμματος
Όμως, η ομόφωνη έγκριση του προγράμματος ανάκαμψης από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα.
Το ποσόν που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και οι όροι χορήγησής του, μένει να οριστικοποιηθούν και εξαρτώνται από την ικανότητα δανεισμού των Βρυξελλών.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θέλει να αυξήσει στο 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος τους ίδιους πόρους, έναντι του 1,2% που ισχύει σήμερα, σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν.
Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου;
Χθες, την παραμονή της παρουσίασης του σχεδίου της ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μάρος Σέφκοβιτς, εκ των αντιπροέδρων της Κομισιόν, ζήτησε ταχεία πολιτική συμφωνία κατά την διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής της 18ης Ιουνίου.
Εξάλλου, από την στιγμή που ο νέος πολυετής ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν θα τεθεί σε ισχύ παρά το 2021, θα χρειασθεί να βρεθεί λύση ώστε η χρηματοδότηση για την στήριξη των οικονομιών που απειλούνται με ύφεση να είναι διαθέσιμη το φθινόπωρο.
Ο επόμενος προϋπολογισμός οικονομικής ανάκαμψης θα πρέπει επίσης να ανταποκριθεί στις πολιτικές δεσμεύσεις της Κομισιόν που έχει θέσει την ψηφιακή οικονομία και την ενεργειακή μετάβαση στο κέντρο της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης.
Παράλληλα, παραμένει ο στόχος της ανάπτυξης της «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ, ώστε να γίνει πιο ανθεκτική στις κρίσεις και λιγότερο εξαρτημένη από το εξωτερικό, και κυρίως από την Κίνα.
Στο Ταμείο Ανάκαμψης και στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα προστεθούν τα 240 δισ. ευρώ δανείων του ESM, τα 200 διs. ευρώ του ταμείου εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και τα 100 δισ. ευρώ του εργαλείου SURE που δημιουργήθηκε για την στήριξη της απασχόλησης.
«Ξεχάστε τις προκαταλήψεις»
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να «παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις» και να στηρίξουν το σχέδιό της για ανάκαμψη ύψους 750 δισ. ευρώ, στην ομιλία της στο ευρωκοινοβούλιο.