Την ποιότητα της μεταμνημονιακής εποπτείας που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη μέλη που έλαβαν χρηματοδοτική συνδρομή μετά την κρίση του 2008 θα εξετάσει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η μεταμνημονιακή εποπτεία των θεσμών ασκείται σε κράτη μέλη που έχουν εξέλθει από προγράμματα προσαρμογής (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος) και σκοπός της είναι να εξασφαλίσει ότι τα κράτη αυτά θα έχουν την ικανότητα να αποπληρώσουν στο μέλλον τα δάνεια που έλαβαν από την ευρωζώνη.
Διαβάστε επίσης:
- ΔΝΤ: Διαχρονικό και πιεστικό πρόβλημα για την Ελλάδα η μακροχρόνια ανεργία – Οι τρόποι αντιμετώπισης
Ξεκινούν οι έλεγχοι
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο άρχισε ήδη τις εργασίες για τη διενέργεια ελέγχου σχετικά με τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αποτελεσματικότητα της μεταπρογραμματικής εποπτείας της Κομισιόν σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρο.
Στο πλαίσιο του ελέγχου θα εξεταστεί κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε κατάλληλα μέτρα, εφόσον παρίστατο ανάγκη, ώστε να διευκολύνει τα εν λόγω κράτη μέλη να διατηρήσουν την υγιή οικονομική και δημοσιονομική θέση τους, και αν παρείχε στους πιστωτές επαρκείς διαβεβαιώσεις όσον αφορά στην ικανότητα αποπληρωμής.
Τώρα που η παγκόσμια οικονομία πλήττεται σοβαρά από την πανδημία του κορονοϊού το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θέλει να διαπιστώσει το αν οι πυλώνες της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής της ΕΕ είναι ισχυροί και αποτελεσματικοί.
Στη βάση αυτή, στο πλαίσιο του ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου θα εξεταστεί η καταλληλόλητα της μεταμνημονιακής εποπτείας ως εργαλείου παρακολούθησης, αλλά και η συμβατότητα της με το νεοσυσταθέν Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσει τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στο πλαίσιο του ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2021 θα εξεταστεί ειδικότερα κατά πόσον οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρείχαν στους πιστωτές διασφάλιση σχετικά με την ικανότητα εξόφλησης των κρατών μελών και κατά πόσον η Κομισιόν άντλησε τα κατάλληλα συμπεράσματα από τις αναλύσεις της και έλαβε σχετικά μέτρα, όπου παρίστατο ανάγκη, ώστε να μπορέσουν τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να διατηρήσουν την υγιή οικονομική και δημοσιονομική θέση τους.
Τέλος, στο μέτρο του δυνατού, οι ελεγκτές θα λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού στην αξιολόγηση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image