Δήλωση συμπερασμάτων για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα εκδώσει σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο της δεύτερης αποστολής μετα-προγραμματικής παρακολούθησης τη χώρας μας.
Η μετα – προγραμματική εποπτεία εφαρμόζεται από το ΔΝΤ σε χώρες που η δανειακή τους έκθεση στο Ταμείο υπερβαίνει είτε το ποσό των 1,5 δισ. σε ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (SDR) είτε το 200% του μεριδίου τους στο κεφάλαιο του Ταμείου.
Αν και οι αποστολές μετα-προγραμματικής παρακολούθησης εστιάζουν στις αδυναμίες και στους κινδύνους αναφορικά με τη δυνατότητα αποπληρωμής προς το ΔΝΤ, η δήλωση συμπερασμάτων θα περιγράφει συνοπτικά όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας.
Εκπεφρασμένη θέση του ΔΝΤ είναι πως για να παγιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους χρειάζονται υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης που θα προέλθουν από ένα καλύτερο μίγμα δημοσιονομικών πολιτικών, περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού και την αντιμετώπιση του προβλήματος γήρανσης του πληθυσμού.
Ωστόσο, ο κορονοϊός έχει θέσει σημαντικά προσκόμματα σε όλες τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τους παραπάνω τομείς και ως εκ τούτου έχει επιδεινώσει τις προοπτικές για το χρέος.
Να σημειωθεί πως πριν το ξέσπασμα της πανδημίας το ΔΝΤ υπεστήριζε πως η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του ελληνικού δημόσιου χρέους ήταν ισχυρή, αλλά και πως σε περίπτωση πραγματοποίησης σημαντικών αρνητικών κινδύνων χρειάζεται μια ισχυρή αντίδραση σε όρους πολιτικής για να διασφαλιστεί η ικανότητα αποπληρωμής του χρέους μεσοπρόθεσμα.
Σήμερα ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα και βεβαίως τις εκτιμήσεις του οργανισμού για το ελληνικό χρέος.