Της Δήμητρα Καδδά
Η ελπίδα για μονοψήφια ύφεση περί το 9%, αντί για 10,5% που εγγράφεται επισήμως στον κρατικό Προϋπολογισμό του 2021 - παρά το lockdown που συνεχίζεται - παραμένει σε στελέχη του οικονομικού επιτελείου μετά τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η αλλαγή της εικόνας για το 9μηνο του 2020 με μείωση του ΑΕΠ κατά 8,5% αλλάζει σε έναν βαθμό τα δεδομένα.
Ο Προϋπολογισμός που ψηφίζεται από τη Βουλή σε λίγες ημέρες δεν θα αλλάξει πρόβλεψη, όπως διαβεβαίωσε χθες ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταικούρας. Και τούτο καθώς η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη, αναφορικά με «τη λειτουργία της οικονομίας τον μήνα Δεκέμβριο». Έτσι, όπως είπε το Οικονομικό Επιτελείο «δεν θα μεταβάλει τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού για το 2020, παρά το γεγονός ότι τα προσωρινά στοιχεία προϊδεάζουν για χαμηλότερη ετήσια ύφεση».
Προανήγγειλε επίσης πως θα λάβει και επιπλέον μέτρα από τα 7,5 δισ. ευρώ που ήδη υπάρχουν στον προϋπολογισμό του 2021 αν χρειασθεί. Αλλά και ανέφερε πως ο απολογισμός των εορτών με στόχο τη λήψη επιπλέον μέτρων, πέραν παρατάσεων υφισταμένων, θα γίνει τον Ιανουάριο.
Το μεγάλο στοίχημα είναι, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, τι θα ισχύει στην αγορά κυρίως από την 21η Δεκεμβρίου και έως τα Φώτα. Ο χειμερινός τουρισμός αυτές τις ημέρες κάνει το 25% του τζίρου της χρονιάς. Η εστίαση επίσης «ποντάρει» πολλά, το ίδιο και οι υπηρεσίες και το λιανεμπόριο (που έχουν τις πιο πολλές πιθανότητες για μία σχετικά ομαλή λειτουργία).
Τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και η μεγάλη απώλεια για τον επιχειρηματικό κόσμο
Οι αναλυτικοί πίνακες που συνόδευσαν την χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για πτώση του ΑΕΠ κατά 11,7% το 3ο τρίμηνο δείχνουν μία πολύ μεγάλη στήριξη από πλευράς τελικής καταναλωτικής δαπάνης: παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019. Η άνοδος είναι πολύ πιο έντονη στην κρατική δαπάνη που αυξήθηκε κατά 4,4% έναντι ανόδου 1% της ιδιωτικής κατανάλωσης το ίδιο διάστημα.
Ενδιαφέρον είναι πως μειώθηκε μόνο κατά 0,4% το τρίτο 3μηνο σε ετήσια βάση το σύνολο των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας (σε αξία κατά 61 εκατ. ευρώ επί συνόλου 17 δισ. ευρώ). Βεβαίως τα στοιχεία δείχνουν τις «εμφανείς» αμοιβές και όχι πληρωμές ειδικά στον κλάδο υπηρεσιών που δεν καταγράφονται.
Η πτώση του ΑΕΠ προήλθε σχεδόν αποκλειστικά από 2 πηγές με βάση την προσέγγιση εισοδήματος. Αφενός το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα (δηλαδή το εισόδημα επιχειρήσεων και άλλων πηγών) μειώθηκε κατά 12,5% ή κατά 2,7 δις ευρώ (στα 18,9 δισ. ευρώ). Κάτι που δείχνει πόσο μεγάλο ήταν παρά τα μέτρα στήριξης το πλήγμα στην αγορά σε μία περίοδο που κανονικά έπρεπε να «φουλάρει» η μηχανή του τουρισμού. Αφετέρου οι φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών περιορίστηκαν κατά 22,8%, ή κατά 1,8 δισ. ευρώ λόγω των αναβολών αλλά και της πτώσης τζίρου το ίδιο διάστημα του 3ου τριμήνου, εν συγκρίσει με τις επιδόσεις του 2019.