Οι 3 φάσεις των μέτρων στήριξης του 2021

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 3 φάσεις των μέτρων στήριξης του 2021
Η Επιστρεπτέα θα μετατρέπεται σε κίνητρο διατήρησης της απασχόλησης την μετά covid εποχή. Ο φάση του Lockdown, το πώς θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις στο άνοιγμα της αγοράς, αλλά και εξατομικευμένη στήριξη την «επόμενη ημέρα».

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ανάλογα με τις υγειονομικές αποφάσεις που θα ληφθούν για την περίοδο μετά την 7η Ιανουαρίου, θα διαμορφώσει και το πακέτο στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων από την Πανδημία. Έχοντας κατά νου πως τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν το 2021 θα ενεργοποιηθούν σε 3 φάσεις, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές.

Η πρώτη φάση είναι αυτή του lockdown που διανύει η χώρα και προβλέπεται, αν χρειαστεί, η παράταση των μέτρων που σήμερα ισχύουν. Η δεύτερη φάση είναι αυτή της σταδιακής άρσης των περιορισμών και της ανάλογης προσαρμογής των μέτρων της Επιστρεπτέας, των επιδομάτων, αλλά και των αναστολών υποχρεώσεων.

Η τρίτη φάση συνδέεται με την «επόμενη μέρα», μετά τον επιτυχή εμβολιασμό. Σε αυτή τη φάση θα προσαρμοστούν κάποια από τα υφιστάμενα μέτρα, αλλά και θα εφαρμοστούν οι νέες παρεμβάσεις οι οποίες θα έχουν εξατομικευμένη δράση. Και τούτο ώστε να στηρίξουν τον επιχειρηματικό κόσμο ανάλογα με την πτώση τζίρου, με τη δυσκολία διατήρησης των θέσεων εργασίας, με τη ρευστότητα την οποία θα έχουν διαθέσιμη, με το αν επιβαρύνονται με άλλες δαπάνες (σ.σ. για παράδειγμα για ενοίκια), αλλά και ανάλογα με τα χρέη προς τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες που σωρεύθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ανάλογα θα αποφασισθεί πως και αν θα γίνουν νέες ρυθμίσεις χρεών, αν θα διευθυνθεί το κίνητρο μη επιστροφής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή και με τι όρους πτώσης τζίρου-διατήρησης των θέσεων εργασίας, αν θα υπάρξουν επιπλέον ρυθμίσεις για τα ενοίκια, για τα δάνεια αλλά και τι σχέδια παροχής ρευστότητας θα ενεργοποιηθούν.

Αποφασίσεις βήμα-βήμα, κλειδί τα διαθέσιμα

Τα βήματα του οικονομικού επιτελείου θα είναι προσεκτικά, εξηγούν αρμόδιες πηγές. Αναφέρουν πως οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ανάλογα με τις υγειονομικές εξελίξεις.

Εξηγούν ότι ειδικά οι αποφάσεις για το τρίτο στάδιο, δηλαδή για την «επόμενη ημέρα», θα ληφθούν όταν θα είναι ορατός υγειονομικός «ορίζοντας» και θα εξαρτηθούν από το πόσο θα έχει διαρκέσει το στάδιο της πανδημίας και το πόσα «πυρομαχικά» με τη μορφή διαθέσιμων και δημοσιονομικών δυνατοτήτων θα υπάρχουν τότε.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή παραμένει η ναυαρχίδα των μέτρων στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και της απασχόλησης σε όλα τα στάδια. Με το επόμενο βήμα την έκδοση της απόφασης για την Επιστρεπτέα 5 ακόμα και εντός της εβδομάδος. Στόχος είναι οι πληρωμές, αν καταστεί εφικτό, να γίνουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Σχετικά με τα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου να διευρυνθεί το δικαίωμα μη επιστροφής και στους δικαιούχους του πρώτου, του δεύτερου και του τρίτου κύκλου εξηγούν αρμόδιες πηγές ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν επίσης αργότερα. Και θα είναι εξατομικευμένες. Δηλαδή θα πρέπει να στοχεύουν σε εταιρείες που πραγματικά δέχονται πλήγμα και κινδυνεύουν με «λουκέτο» ή πιέζονται να προβούν σε απολύσεις.

Και σε αυτή την περίπτωση η Επιστρεπτέα επιχειρείται να αποτελέσει μία ασπίδα προστασίας για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και τον επόμενο χρόνο. Σημειώνεται ότι ο πέμπτος κύκλος Επιστρεπτέας θα υποχρεώνει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας έως και τον Ιούνιο του 2021. Ο τέταρτος κύκλος είχε ως χρονικό όριο για την επιστροφή μόνο του 50% του ποσού τη διατήρηση της απασχόλησης έως και τον Μάρτιο του 2021. Οι 3 πρώτοι κύκλοι προβλέπουν προς το παρόν ένα ποσοστό μη επιστροφής της τάξης του 20%-30% σε εταιρείες που θα αποδειχθεί ότι έχουν μεγάλη πτώση τζίρου ή σε όσες έχουν πάνω από 20 εργαζόμενους και διατηρούν τις θέσεις εργασίας.

Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας σε άρθρο του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής αναφέρει ως μία από τις 4 βασικές προτεραιότητες του 2021 τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, με μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ, «μέχρι να βρουν τον βηματισμό τους στην οικονομία. Η Κυβέρνηση και το Οικονομικό Επιτελείο θα είμαστε κοντά στην κοινωνία, για όσο χρειαστεί».

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη στο Mega Tv ανέφερε πως «πρέπει να αρχίζουμε να προγραμματίζουμε σιγά-σιγά και την έξοδο από αυτή την κρίση» εξηγώντας πως «όσο υπάρχουν περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να έχουμε μέτρα στήριξης αυτών που πλήττονται» αλλά «καθώς θα ανοίγει η αγορά, τα μέτρα θα διαφοροποιούνται» αφού «αυτοί που πλήττονται δεν θα είναι πια ίδιοι». Στη συνέχεια, όταν τελειώσει η πανδημία «τα μέτρα της εξόδου θα είναι διαφορετικά από αυτά που χρησιμοποιούμε στη διάρκεια της γιατί θα αφορούν κατά κύριο λόγο αυτούς που κινδυνεύουν» ανέφερε.

Θα δοθεί έμφαση στις «επιχειρήσεις που κινδυνεύουν και στις θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν κατά την έξοδο από την κρίση» επισήμανε λέγοντας πως τα μέτρα δεν θα είναι οριζόντια και «θα αναζητήσουμε τι έχει συμβεί στις επιχειρήσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους έτσι ώστε να κατευθύνουμε τους πόρους που είναι περιορισμένοι σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο». Προανήγγειλε και άλλα πρόσθετα εργαλεία και φορολογικά και ασφαλιστικά, ενώ ανέφερε για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που ως μέτρο «διαχρονικά θα παραμείνει» θα εξετασθεί τους επόμενους μήνες έως τη συμπλήρωση των δηλώσεων το πως θα εφαρμοσθεί για το 2020 «ώστε να μην αδικηθεί κανένας».

Διαβάστε ακόμη

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider