Τις πρόσθετες ανάγκες που προκαλεί η παράταση της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων επιχειρεί να καλύψει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με μία νέα αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων του προϋπολογισμού που πλέον φτάνει στα 4,25 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μετά την χθεσινή κατάθεση από το ΥΠΟΙΚ συμπληρωματικού προϋπολογισμού 3 δισ. ευρώ, σήμερα, με νέα τροπολογία ενισχύεται και το ΠΔΕ.
Συγκεκριμένα, την αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,25 δισ. ευρώ προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Οι πιστώσεις αυξάνονται κατά 250 εκατομμύρια ευρώ στο εθνικό σκέλος και κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο συγχρηματοδοτούμενο (σ.σ. με κοινοτικά κονδύλια) σκέλος. Και τούτο, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την τροπολογία για την αντιμετώπιση των αναγκών που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό συνδέεται με επιπλέον, νέα, προγράμματα του ΠΔΕ.
Σημειώνεται πως χθες στο νομοσχέδιο για την κρατική αρωγή του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται η αύξηση των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού του ΥΠΟΙΚ κατά 3 δισ. ευρώ, «προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δράσεις που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού». Η εν λόγω αύξηση της πίστωση είναι μέρος από τα μέτρα στήριξης των 14 δισ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί και η κίνηση γίνεται ώστε να γίνουν οι πληρωμές στους δικαιούχους, ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ.
Στην νέα τροπολογία προβλέπεται επίσης η ενίσχυση του τρόπου λειτουργίας της ΜΟΔ, ούτως ώστε να μπορεί - μετά από ανάθεση - να χειρίζεται τα θέματα αξιολόγησης και ελέγχου των αναπτυξιακών νόμων. Με ξεχωριστή τροπολογία προβλέπεται η θέσπιση ειδικού καθεστώτος αφορολόγητου, ανεκχώρητου και ακατάσχετου για την ενίσχυση με κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών.