Αυξημένα δημοσιονομικά βάρη λόγω των δαπανών της πανδημίας - Με το σταγονόμετρο έως το 2023 τα μόνιμα μέτρα στήριξης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυξημένα δημοσιονομικά βάρη λόγω των δαπανών της πανδημίας - Με το σταγονόμετρο έως το 2023 τα μόνιμα μέτρα στήριξης
Η διασφάλιση της ανάκαμψης καθοριστικός παράγοντας για την μονιμοποίηση στο μέλλον της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022. Από το 2023 αν υπάρχουν λεφτά η επέκτασή της και σε δημοσίους υπαλλήλους – συνταξιούχους. Διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το αν υπέστη μόνιμη βλάβη ο τουρισμός κριτήριο για την πορεία της οικονομίας.

Μπορεί να έχουν αντέξει τα κρατικά ταμεία όσον αφορά στα έσοδα, αλλά οι δαπάνες που συνεπάγεται η Πανδημία φέρνει σημαντικές απώλειες εσόδων, ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ κατά την παρουσίαση των στοιχείων εκτέλεσης προϋπολογισμού. Εξήγησαν πως για τον λόγο αυτό οι αποφάσεις για την «μονιμοποίηση» μέτρων ελάφρυνσης όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, θα γίνει σε πολλά στάδια, έως το 2023.

Δεν απέκλεισαν πηγές του ΥΠΟΙΚ όχι μόνο- αν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες – να επεκταθεί χρονικά η κατάργηση της εισφοράς στον ιδιωτικό τομέα και το 2022, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και να επεκταθεί σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους από το 2023 όταν θα κριθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα υπάρξει για μόνιμες παρεμβάσεις στήριξης (σ.σ. όσο διαρκεί η ρήτρα διαφυγής τα μέτρα θα είναι προσωρινά).

Επίσης έκαναν σαφές πως το κλειδί είναι η διασφάλιση της ανάκαμψης που «περνά» και από την πορεία της υγειονομικής κρίσης και από την αντίδραση που θα έχει κατά την «έξοδο» από την κρίση η οικονομία. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι το αν υπέστη μόνιμη βλάβη ο τουρισμός για την πορεία της οικονομίας στη συνέχεια.

Για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά συνταξιούχων του Δημοσίου ανέφεραν πως θα μελετηθεί και θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση αφού δημοσιευτεί επισήμως. Είπαν πως αφορά την περίοδο 2017-2018.

Μίλησαν για μία δύσκολη 10η αξιολόγηση λόγω της «δόσης» και του καθορισμού του δημοσιονομικού πλαισίου. Και για διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη για αλλαγές στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Τα βάρη των επόμενων μηνών

Πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως οι δαπάνες για μέτρα στήριξης θα επιβαρυνθούν από το μέτρο των παγίων δαπανών αλλά και της προεξόφλησης του 35% της Επιστρεπτέας 1,2 και 3. Καθώς θα προκαλέσουν πιέσεις στα έσοδα. Επιβάρυνση στα έσοδα υπάρχει, ανέφεραν, και από τις ασφαλιστικές εισφορές που δεν «φαίνονται» στον Κρατικό Προϋπολογισμό και δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις και το Φεβρουάριο.

Αναφορικά με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ανέφεραν πως ο Μάρτιος ήταν καλύτερος του αναμενόμενου. Υπήρξε μία άνοδος 7% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020. Αλλά και για τον Απρίλιο ανέφεραν πως με τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι «πάνω» σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 που υπήρχε καθολικό lockdown και λίγο κάτω από τον Απρίλιο του 2019. Καταγράφεται συνεπώς, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πήγες, «αντοχή της αγοράς σε σχέση με το αναμενόμενο».

Για το τι θα ισχύσει τελικά φέτος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ πως γίνεται ακόμα συζήτηση με τους θεσμούς, στο πλαίσιο μίας ολόκληρης σειρά θεμάτων. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών (σ.σ. τη Δευτέρα ξεκινά η διαβούλευση σε επίπεδο κορυφής), θα υπάρχουν και οι ανακοινώσεις.

Αναφορικά με την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τις συζητήσεις που γίνονται με τους θεσμούς, οι ίδιες πήγες ανέφεραν πως η απόφαση θα ανακοινωθεί στο επόμενο διάστημα.

Για την 10η αξιολόγηση γενικότερα είπαν πως «είναι μία αξιολόγηση η οποία συνδέεται με παρεμβάσεις το χρέος αλλά και με την επόμενη μέρα των δημοσιονομικών» και γι αυτό είναι μία εξαιρετικά σημαντική αξιολόγηση.

Ο νέος προϋπολογισμός

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως γίνεται συζήτηση και για τους δημοσιονομικούς στόχους των επομένων ετών. Η Ελληνική πλευρά έχει ένα σενάριο βάσης προβλέψεων στο οποίο «χτίζονται» τα μέτρα στήριξης και το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Οι στόχοι όμως θα διαμορφώνονται σε στάδια.

Ένα πρώτο πακέτο μέτρων στήριξης θα είναι πιο ξεκάθαρο, είπαν, με τους τελικούς στόχους για τον Προϋπολογισμό του 2022. Ένα πολύ πιο ουσιαστικό πακέτο θα μπορεί να καταστεί εφικτό με τη συγγραφή του Προϋπολογισμού για το 2023, «όταν θα έχει ξεκαθαρίσει και το τι θα ισχύει δημοσιονομικά στην Ευρώπη», αλλά και η πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης και γενικότερα η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος και ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί. Μέχρι το 2023 λόγω της ρήτρας διαφυγής δεν υπάρχουν μόνιμες πολιτικές, επισημάνθηκε.

«Σε πρώτη φάση μας απασχολεί τι δημοσιονομικό χώρο θα έχουμε το 2022, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης» στον ιδιωτικό τομέα και τον επόμενο χρόνο. «Οτιδήποτε πρόσθετο δεν θα το αξιολογήσουμε καν πριν υπάρξει μία πρώτη ένδειξη της αντίδρασης της οικονομίας» ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Εξήγησαν πως η θέση της Ελλάδος είναι ότι θα υπάρχει μία πολύ δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας «αλλά πρέπει να το δούμε κιόλας», είπαν.

Πρόσθεσαν πως «πρέπει να δούμε πώς θα πάει ο τουρισμός φέτος, αυτό θα είναι και μία μεγάλη ένδειξη για το αν ο τουρισμός έχει πάθει μία μόνιμη βλάβη ή όχι». Γενικότερα, πρέπει να φανεί η πώς θα πάει η οικονομία μετά την έξοδο από τους πανδημικούς περιορισμούς.

Για το πώς/αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί αργότερα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους, οι ίδιες πηγές απάντησαν ότι το θέμα θα είναι αν θα έχει στερεοποιηθεί επαρκώς η εικόνα για να υπάρχουν μέτρα μονιμότητας. Ο στόχος του 2023 είναι προφανώς να μην επανέλθει η εισφορά αλληλεγγύης, εξήγησαν, αλλά αυτό έχει σχέση με τα δημοσιονομικά δεδομένα που θα ισχύουν τότε, είπαν αν και εκτίμησαν πως «θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο» αυτό το αρνητικό σενάριο να συμβεί. «Πεποίθησή μας είναι ότι αν ισχύσει το 2022 η κατάργηση της εισφοράς όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, τότε αυτό θα σημαίνει ότι έχουμε την ανάκαμψη που προσδοκούμε. Συνεπώς θα έχουμε μία ασφάλεια για τα επόμενα χρόνια».

Για την πορεία ανάκαμψης και τα μέτρα στήριξης οι πηγές του ΥΠΟΙΚ είπαν πως το 2022 είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει σε ένα βαθμό το πλήγμα της πανδημίας. Διότι ο ιδιωτικός τομέας ακόμη δεν θα έχει ανακάμψει πλήρως, «θα ανακάμψει σε όλη τη διάρκεια του 2022». Για το ενδεχόμενο ευελιξίας και το 2023 όπως δίνει το δικαίωμα η απόφαση του Eurogroup είπαν οι ίδιες πηγές πως δεν έχει συζητηθεί «και δεν είναι και η ώρα να συζητηθεί». Εκτίμησαν πως αυτό θα γίνει αρκετά αργότερα, όταν θα έχουμε λήξη της πανδημίας. Και εικόνα για τις δευτερογενείς επιπτώσεις που «όπως ελπίζουμε και πιστεύουμε θα είναι προσωρινές και διαχειρίσιμες». Αλλά θα φανεί και αν σε κάποιους κλάδους υπάρχει μονιμότερη ζημιά που απαιτεί πρόσθετες παρεμβάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider