Με την Γερμανία να αντιμετωπίζει το σοβαρό ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου ισχυρού lockdown, ένα νέο στοιχείο αρχίζει να «σκιάζει» το τραπεζικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη.
Εκπορευόμενο από την Φρανκφούρτη και μάλιστα από τους «άνω» ορόφους του μεγάρου της ΕΚΤ, ένα νέο πλαίσιο προειδοποιήσεων αρχίζει να διαχέεται στο ευρωπαϊκό τραπεζικό περιβάλλον. Το κεντρικό του σημείο είναι ότι οι τράπεζες πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ενός δύσκολου/άσχημου σεναρίου στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Το βασικό στοιχείο αυτής της προειδοποίησης αποτυπώνεται στην προειδοποίηση του SSM η οποία διαπιστώνει μία πολύ μεγάλη αύξηση της ταχύτητας διολίσθησης των δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών από το Stage 1 στο stage 3. Με άλλα λόγια η ταχύτητα μετάλλαξης των δανείων από εξυπηρετούμενα, σε «κόκκινα» έχει αυξηθεί το τελευταίο 10μηνο παρά τα εκτεταμένα προγράμματα στήριξης τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τις κυβερνήσεις.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε η ΕΚΤ έχει πράγματι αρχίσει να επιταχύνει πολύ τις διαδικασίες τις σχετικές με την συλλογή και τον έλεγχο πληροφοριών όσο αφορά τις συστημικές τράπεζες του ευρωσυστήματος. Το ισχυρό σημείο καμπής – επιδείνωσης σ’ αυτή την διαδικασία αφορά τα γεγονότα μετά την υπόθεση του χρεοστασίου του hedge fund που έχει συνταράξει τα τραπεζικά δεδομένα τον τελευταίο μήνα με του περιβόητου Archegos που έχει χτυπήσει στην καρδιά τους ισολογισμούς τραπεζικών κολοσσών όπως η Credit Suisse. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν, όπως έχουν αποκαλύψει ρεπορτάζ του Bloomberg στην ιστορία αυτή εμπλέκονται και άλλοι δύο κολοσσοί του ευρωσυστήματος που είχαν ήδη ξεπεράσει σχετικές προηγούμενες δυσκολίες, όπως οι Deutsche Bank και η BNP Paribas…
Στο σημείο αυτό είναι που η Isabel Schnabel, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, που προέρχεται από την Bundesbank, θεώρησε αναγκαίο να κάνει και δημόσια προειδοποίηση για την ποιότητα – δομικούς τους αποκάλεσε - των κινδύνων που έχουν αναδειχθεί.
Ταμείο Ανάκαμψης, όλα κρίνονται στα τέλη του Απρίλη
Ντράγκι vs Βερολίνο σημειώσατε Χ
ΕΚΤ: «Οικονομική καταστροφή για την Ευρώπη» αν η Γερμανία μπλοκάρει το Ταμείο Ανάκαμψης
Υπάρχει, όπως είπε, ανάγκη να ξεκαθαριστούν και να εντοπισθούν οι λόγοι και οι όροι που επέτρεψαν σε τράπεζες να δώσουν γραμμές χρηματοδότησης τέτοιας κλίμακας όπως αυτές στην Archegos. Καθώς αυτό που συνέβη είναι ένα ισχυρό σήμα κινδύνου. Αφορά στην ύπαρξη σημαντικών συστημικών κινδύνων που καθιστούν αναγκαία την δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου καλύτερου και πιο αποτελεσματικού…
Αν στο περιβάλλον αυτό συνυπολογίσει κανείς ότι οι αγορές δεν έχουν ακόμα συνεκτιμήσει όσο αφορά το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, το αόρατο «κόστος» που έχει διαχύσει στους ισολογισμούς τους για το 2020 η πανδημία, τότε η σύσταση της ΕΚΤ για προετοιμασία αντιμετώπισης ενός πιο δύσκολου σεναρίου για το τραπεζικό σύστημα δεν ακούγεται υπερβολική… Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν όλα τα δεδομένα μέχρι σήμερα προειδοποιούν για συνθήκες, που ο covid 19 φαίνεται να διατηρεί ενδημικά την παρουσία του παρά τους εμβολιασμούς του 2021.
Βέβαια υπάρχει και μια μερίδα αναλυτών οι οποίοι εμμένουν στην άποψη ότι αυτή την φορά οι Γερμανοί δικαστές στην Καρλσρούη θα δημιουργήσουν τόσο μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίηση του NGEU (Ταμείο Ανάκαμψης), που το ευρω-σύστημα θα χρειασθεί πρόσθετη ενίσχυση από την ΕΚΤ. Και αποδίδουν σ’ αυτό το σενάριο τις συστάσεις της… Αυτό όμως προς το παρόν κανείς – επισήμως – δεν θέλει να το βάλει σαν σοβαρό ενδεχόμενο στο τραπέζι. Άλλωστε μένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες για να βγεί η απόφαση που θα κρίνει την επόμενη ημέρα.