Από τις 15 Ιανουαρίου και μετά, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Αθήνα. Αυτό προκύπτει, με δεδομένο ότι γι’ αυτή την ημερομηνία ορίστηκε στη Βουλή της πΓΔΜ η Τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία απαιτείται πλειοψηφία 80 βουλευτών. Εφόσον, λοιπόν, η Συμφωνία περάσει από τους γείτονες, όπως είναι και το πιθανότερο σενάριο, τότε η μπάλα περνά στο γήπεδο της Ελλάδας.
Κανείς δεν είναι απόλυτα βέβαιος πότε θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. Κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να έρθει ακόμα και στο τέλος Ιανουαρίου, μιας και η χώρα μας θα βρεθεί υπό πίεση και από τον ξένο παράγοντα, προκειμένου να κυρώσει τόσο τη Συμφωνία όσο και το Πρωτόκολλο Ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ που έρχεται «πακέτο». Από την άλλη, λέγεται ότι μπορεί να τηρηθεί το «μορατόριουμ» Τσίπρα-Καμμένου ως τον Μάρτιο και η Συμφωνία να έρθει τότε στη Βουλή, αν και, σε αυτό το σενάριο, ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αγνοηθεί.
Όπως είναι σαφές, οι τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Μάλιστα «ηλέκτρισαν» και τους ΑΝΕΛ που είχαν κρατήσει χαμηλούς τόνους όλο το προηγούμενο διάστημα, επιτρέποντας στο Μαξίμου να παίξει «ατζέντα οικονομίας». Όμως, σήμερα το πρωί ο κ. Καμμένος συγκαλεί την Κ.Ο. του κόμματός του. Και μπορεί οι ΑΝΕΛ να μην προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο να στηρίξουν μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής από τη ΝΔ, εφόσον αυτή γίνει εκ νέου με αφορμή το Σκοπιανό, όμως είναι ασαφές, εν τέλει, πώς το κόμμα εννοεί την «απόσυρση» από την κυβέρνηση. Αποσύρει απλά τους υπουργούς του ή και την ψήφο εμπιστοσύνης; Άλλωστε, αμφότερα έχουν ειπωθεί τόσο από τον κ. Καμμένο, όσο και από κεντρικά στελέχη του κόμματός του.
Στο Μαξίμου, πάντως, εκτιμούν ότι υπάρχει πλειοψηφία κύρωσης της Συμφωνίας, όποτε και αν έρθει προς ψήφιση. Και αυτό γιατί προσμετρώνται οπωσδήποτε οι Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, αλλά και ο Σπύρος Δανέλλης, συνεπώς η κυβέρνηση «εκκινεί» από τον αριθμό «149» επί των παρόντων βουλευτών. Άλλωστε, ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας χθες στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη, αφού διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια που τον θέλουν να πηγαίνει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, επέμεινε στη θετική στάση του κόμματός του για τη Συμφωνία, υποστηρίζοντας την ανάγκη χρόνια προβλήματα να επιλύονται. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι αναμένει να έρθουν τα τελικά κείμενα στην ελληνική Βουλή, μιας και προβληματίστηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ και επιφυλάχθηκε να ασκεί κριτική σε ό,τι εκφεύγει του πλαισίου της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σε αυτό το σκηνικό αναβρασμού, δε, η ΝΔ καλεί τους βουλευτές όλων των κομμάτων να «αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους», θέτοντάς του εκ νέου προ των ευθυνών τους, όπως είχε κάνει και την προηγούμενη εβδομάδα.