«Πυρετός» επαφών Μητσοτάκη ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πυρετός» επαφών Μητσοτάκη ενόψει της Συνόδου Κορυφής
Η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταφέρει το θέμα της ακραίας τουρκικής πρόκλησης με τη νέα NAVTEX στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, καταδεικνύοντας ποιος είναι αυτός που εμπαίζει την Ευρώπη.

Μπορεί η Τουρκία να αποφάσισε δέκα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής να τορπιλίσει όλες τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης με τη νέα NAVTEX που εξέδωσε, η Αθήνα, όμως, δεν αιφνιδιάστηκε. Εξ ου και από την πρώτη στιγμή επικράτησε ψυχραιμία στις αντιδράσεις της κυβέρνησης, η οποία μέσω του υπουργείου Εξωτερικών το πρωί εξαπέλυσε πυρά εις βάρος τςης Άγκυρας, θίγοντας τόσο το ζήτημα ευθείας απειλής μέσω της NAVTEX, αλλά και της κακής πίστης που επιδεικνύει η Τουρκία. Αυτή, δε, ήταν μια αποστροφή, όχι τόσο για το εσωτερικό ακροατήριο, όσο για τους Ευρωπαίους εταίρους που όλο το προηγούμενο διάστημα…κάλμαραν την Τουρκία, με αποτέλεσμα ο Ταγίπ Ερντογάν να τους εκθέσει ανεπανόρθωτα.

Η ελληνική πλευρά, όπως είναι σαφές, ετοιμάζεται να θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει ήδη τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η περίοδος της…αθωότητας για την Ε.Ε. τελειώνει νωρίς, καθώς θα αναγκαστεί να ασχοληθεί εκ νέου με την Τουρκία πολύ νωρίτερα από τον Δεκέμβριο, όταν και προγραμματιζόταν η επαναξιολόγηση της τουρκικής στάσης.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει και άλλες επαφές ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένας νέος γύρος τηλεφωνικών επικοινωνιών του κ. Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Εμμανουέλ Μακρόν ή η Άνγκελα Μέρκελ. «Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο προχωράμε πιο κοντά προς κυρώσεις, διαμηνύει κεντρική κυβερνητική πηγή στο reader.gr, αν και θεωρείται δύσκολο κάτι τέτοιο να αποφασιστεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή με επιτελικό ρόλο στη διαχείριση της κατάστασης υπογραμμίζει ότι το κρίσιμο στοίχημα για την Αθήνα είναι «να αλλάξει ο ευρωπαϊκός τόνος απέναντι στην Τουρκία». Πρακτικά, αυτό σημαίνει να σταματήσει το…κανάκεμα της γείτονος, ιδίως από τη στιγμή που αναδεικνύεται πλήρως ανακόλουθη απέναντι σε όσα δεσμεύεται έναντι Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Σε αυτό το περιβάλλον, βεβαίως, είναι σαφές ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Και το καλοκαίρι, άλλωστε, αναγκαία συνθήκη για την έναρξη της συζήτησης ήταν η αποκλιμάκωση. Υπό αυτό το πρίσμα, πλέον έχουμε επιστρέψει στην προ της «αποκλιμάκωσης» κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Αθήνα θα ξεκόψει στον δημόσιο λόγο τις διερευνητικές. Άλλωστε, η Αθήνα δεν θέλει να δώσει το μήνυμα ότι είναι αυτή που κόβει γέφυρες, αλλά να καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία, επί της ουσίας, κοροϊδεύει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πάντως, στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι πλέον καθαρή η εκτίμηση ότι η Τουρκία επιχειρεί να υπεκφύγει από το εξαιρετικά σαφές πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.

Με άλλα λόγια, παρά την απότομη όξυνση από μέρους της Άγκυρας, στρατηγική επιδίωξη της Αθήνας είναι να διατηρήσει την ψυχραιμία της και να μην παρασυρθεί στο παίγνιο που επιχειρεί να στήσει ο Ταγίπ Ερντογάν στην Αν. Μεσόγειο. «Ο Οκτώβριος θα είναι κρίσιμος, το ξέραμε. Πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί», επισημαίνει κυβερνητική πηγή, ενώ ανώτερη στρατιωτική πηγή προσθέτει: «Η Τουρκία δρα, εμείς αντιδρούμε. Αυτή είναι η οδός».

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    gazzetta
    gazzetta reader insider insider