Ο Αιγύπτιος πρόεδρος έφτασε χθες βράδυ στην Αθήνα όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενώ σήμερα θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό αλλά και την πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου είναι η πρώτη μετά το 2015 και πραγματοποιείται τρεις μήνες μετά την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Καϊρου που αποτέλεσε και το πρόσχημα ώστε η Τουρκία να αποσυρθεί από τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών που επρόκειτο να επανεκκινήσουν στα τέλη Αυγούστου.

Η Αθήνα επιδιώκει την στενή συνεργασία με την Αίγυπτο και στις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών αναμένεται να επιβεβαιωθεί η κοινή θέληση των δυο χωρών για σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την ώρα που η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί με το Ορούτς Ρέϊς να συνεχίζει τις έρευνές του μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην προσπάθεια της Άγκυρας να απειλήσει την Ευρώπη μέσω της Ισλαμικής τρομοκρατίας, γεγονός στο οποίο είχε αναφερθεί ο Αιγύπτιος Πρόεδρος στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν οι δυο άνδρες μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είχε εκφράσει την ανησυχία του στους συνομιλητές του για τον τρόπο που η Τουρκία εντάσσει ισλαμιστές στα σχέδια αποσταθεροποίησης της Ευρώπης.

Μετά την Αίγυπτο, σειρά παίρνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία και θα επισκεφτεί ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών στις 17 Νοεμβρίου, ενώ όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών, την Αθήνα θα επισκεφτεί στις 30 Νοεμβρίου ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών. Η συνεργασία με τα ΗΑΕ έχει σοβαρή αμυντική διάσταση, ενώ υπάρχει σκέψη ένταξής τους στο σχήμα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στον απόηχο της ομαλοποίησης των σχέσεων που έχουν πετύχει οι χώρες της Μέσης Ανατολής μετά τις «συμφωνίες του Αβραάμ».

Πηγή:Reader.gr