Αίτημα για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, για την διερεύνηση τυχόν ευθυνών κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά κατέθεσαν 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Όπως τόνισε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας, μετά από μελέτη της δικογραφίας και αξιολόγηση του υφιστάμενου αποδεικτικού υλικού, «κρίνουμε ότι εις βάρος του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκου Παππά, προκύπτουν ικανές ενδείξεις που επιβάλλουν την άσκηση ποινικής δίωξης». Αντιθέτως η ΝΔ δεν προχωράει σε αντίστοιχο αίτημα κατά των κ.κ. Αλ. Φλαμπουράρη και Αλ. Χαρίτση για την υπόθεση της Folli-Follie.
Σύμφωνα με τον κ. Μπούγα, ο πρώην ισχυρός υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρεται ότι τέλεσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.
«Τα αδικήματα αυτά στοιχειοθετούνται στην πρότασή μας, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας», τόνισε, ενώ όπως έκανε γνωστό για την προεδρία της επιτροπής προτείνεται ο Βουλευτής Έβρου της ΝΔ, κ. Σταύρος Κελέτσης.
«Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Folli-Follie, κατά το σκέλος των ενδεχόμενων ευθυνών των πρώην Υπουργών, κυρίων Φλαμπουράρη και Χαρίτση, αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε στην άσκηση δίωξης κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Για τη σοβαρή αυτή υπόθεση, ως προς τις ευθύνες του πρώην Βουλευτή κ. Μπαλαούρα και των μελών της τότε Διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Η Βουλή θα αποφανθεί για την αίτηση ασυλίας του Βουλευτή, κ. Αραχωβίτηη. Είμαστε αποφασισμένοι να διερευνήσουμε με πληρότητα και αντικειμενικότητα μια ακόμη υπόθεση που φέρεται ότι εκπορεύθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με σκοπό -αυτή τη φορά- τον έλεγχο του Τύπου», ανέφερε ο κ. Μπούγας.
Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία με τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για τον κ. Νίκο Παππά, πρώην πανίσχυρο υπουργό των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στενό συνεργάτη του πρώην Πρωθυπουργού, διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 3 Φεβρουαρίου. Η δικογραφία αφορά το παρασκήνιο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών και διαβιβάστηκε στη Βουλή με την προβλεπόμενη διαδικασία – ο εισαγγελέας Κ. Σιμιτζόγλου απέστειλε την δικογραφία στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αυτό την διαβίβασε αμελλητί στη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Ο κ. Καλογρίτσας στις καταθέσεις του ονοματίζει τον κ. Νίκο Παππά, ως «ενορχηστρωτή» στην προσπάθεια «να κατοχυρώσει μία από τις τηλεοπτικές άδειες σε πρόσωπα της επιρροής του». Ο επιχειρηματίας είχε αναφέρει πως δεν είχε χρήματα για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, ωστόσο ο Ν. Παππάς πείστηκε να συμμετέχει ώστε να αποκτήσει κανάλι επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και του δόθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ μέσω εταιρίας από το εξωτερικό, τα οποία απαιτούνταν για την συμμετοχή στον διαγωνισμό με την μορφή εγγυητικής επιστολής.
Όταν τα σχέδια για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ ναυάγησαν, τότε, σύμφωνα πάντα με τον εργολάβο, ο Ν. Παππάς του είπε ότι αφού δεν μπορούν να φτιάξουν κανάλι να φτιάξουν μια εφημερίδα και του υπέδειξε τα 3 εκατομμύρια της εγγυητικής επιστολής να τα δώσει για να ανοίξει την εφημερίδα Documento.
Ο κ. Καλογρίτσας στο υπόμνημά του στον εισαγγελέα ανέφερε πως ο κ. Παππάς «οργάνωσε σχέδιο για κανάλι ΣΥΡΙΖΑ», με την εισαγγελία να έχει περιλάβει έξι αδικήματα, τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν: Δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως, και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου. Στην κατάθεσή του στην πταισματοδίκη Αμαρουσίου τον περασμένο Νοέμβριο μάλιστα, φέρεται να έχει πει ότι «διεκπεραίωνα τις εντολές της Κυβέρνησης».
Το σκέλος της δικογραφίας που αφορά στα μη πολιτικά πρόσωπα (μέλη της οικογένειας Χούρι της εταιρίας CCC) που είναι μεταξύ των μηνυομένων) παραμένει στην Εισαγγελία για να συνεχιστεί η έρευνα.