Μαρινάκης: Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης για διαφύλαξη της δημοκρατίας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μαρινάκης: Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης για διαφύλαξη της δημοκρατίας
O κίνδυνος εξάπλωσης της παραπληροφόρησης και τα μέτρα που απαιτούνται για την καταπολέμησή της κυριάρχησαν στην ομιλία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) στη γενική γραμματεία τύπου την Τετάρτη.

O κίνδυνος εξάπλωσης της παραπληροφόρησης και τα μέτρα που απαιτούνται για την καταπολέμησή της κυριάρχησαν στην ομιλία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) στη γενική γραμματεία τύπου την Τετάρτη.

Η διάσκεψη αυτή στην Αθήνα είναι η τρίτη εκδήλωση για την παραπληροφόρηση που φιλοξενείται από την ΕΟΚΕ στο πλαίσιο του εν εξελίξει σχεδίου της που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης με τη συνδρομή της κοινωνίας των πολιτών.

«Προσπαθούμε σε απόλυτη συνεργασία με ενώσεις δημοσιογράφων να δίνουμε λύσεις βιώσιμες για τα μέσα και οι λύσεις να έχουν ένα θετικό αποτύπωμα στην προάσπιση των δικαιωμάτων του τύπου», τόνισε ο κ Μαρινάκης ενώ πρόσθεσε ότι καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη είναι να δίνει μάχες για να προασπίζεται την ελευθερία του τύπου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε την ανάγκη να μιλήσουμε για μια από τις σημαντικότερες απειλές της δημοκρατίας, την παραπληροφόρηση, ή αλλιώς fake news.

Αναφέρθηκε σε τρεις λόγους που καθιστούν την παραπληροφόρηση τόσο επικίνδυνη. Αρχικά το γεγονός ότι βρίσκει ευήκοα ώτα στο 70% του πληθυσμού. Επτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ψεύτικες ειδήσεις, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το δεύτερο είναι η διάρκεια της είδησης και το τρίτο η επίδραση της ψεύτικης είδησης. Σε αυτό το σημείο έκανε αναφορά σε γεγονότα ανά τον κόσμο που επηρεάστηκαν από τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Μαρινάκης μίλησε για το φαινόμενο της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, όπου πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πιστεύοντας φήμες που κυκλοφόρησαν γύρω από τα εμβόλια.

Μίλησε επίσης για την είδηση που κυκλοφόρησε και διαδόθηκε προσφάτως σχετικά με φιλοδωρήματα που φορολογούνται τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ακριβώς το αντίθετο. Κάτι αντίστοιχο, όπως δήλωσε, συνέβη και με την αύξηση των εσόδων. Τα έσοδα αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της δημιουργίας 500.000 νέων θέσεων εργασίας από το 2019 έως σήμερα και όχι λόγω αυξήσεων φόρων όπως ακούστηκε.

«Καμία αύξηση φόρων δεν έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα και δεν πρόκειται να γίνει», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μάλιστα έκανε αναφορά σε πρόσφατο βίντεο του αρχηγού της αντιπολίτευσης κ. Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ασυνέπεια επειδή δεν μείωσε το ΦΠΑ όπως είχε υποσχεθεί. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στους 70 φόρους που έχει μειώσει η κυβέρνηση από το 2019.

«Η δουλειά της αλήθειας θέλει χρόνο, θέλει εμπιστοσύνη και απαιτεί τεκμηρίωση», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης φέρω ευθύνη να διασφαλίζω ότι η πληροφορία που σας μεταφέρω είναι αληθής και εξακριβωμένη.

Οι πολίτες περιμένουν ενημέρωση που δεν κοιτάζει συμφέροντα, αλλά που σέβεται τα δημοκρατικά δικαιώματα του Έλληνα πολίτη. Άρα η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης είναι δύσκολη και ευαίσθητη υπόθεση που απαιτεί μια πολύ λεπτή ισορροπία. Η ελευθερία του τύπου δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Απαιτείται συνεργασία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κοινωνία των πολιτών».

Ο κ. Μαρινάκης μίλησε ακόμη για την ανάγκη ύπαρξης ενημερωτικών εκστρατειών σε σχολεία και πανεπιστήμια, προκειμένου οι νέοι να εξοπλιστούν με τις δεξιότητες που απαιτούνται για να είναι σε θέση να διασταυρώνουν τις ειδήσεις.

Επικεντρώθηκε επίσης στα μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας στα μέσα ενημέρωσης μέσα από την πρωτοβουλία για τα μητρώα και τη στήριξη του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. «Θεσπίσαμε τους δημοσιογράφους μέρος της διαδικασίας και αυστηροποιήσαμε τις ποινές κατά της βίας απέναντι τους. Παράλληλα, πετύχαμε αξιοσημείωτη πρόοδο στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το ΑΣΕΠ ακολουθεί μια αδιάβλητη διαδικασία για να ορίσει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο σε ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ. Υπογράψαμε μια συλλογική σύμβαση εργασίας με τις ενώσεις δημοσιογράφων που εργάζονται στα δημόσια μέσα ενημέρωσης και ενισχύσαμε τους δημοσιογράφους για να επιτελέσουν το λειτούργημα τους».

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «παλεύουμε για ακόμη περισσότερα με τις ενώσεις. Είναι δεδομένο ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Με βάση τις αντοχές της οικονομίας, θα διεκδικούμε, είμαστε όλοι μαζί στην ίδια σελίδα».

Πρόκειται για την αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας που καλούμαστε να κάνουμε όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά ως προς το αντικείμενο της δουλειάς του.

«Η ελληνική κυβέρνηση, κοινωνία των πολιτών και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποτελέσουν τις εγγυήτριες δυνάμεις διαφύλαξης της προστασίας του λόγου, της αντικειμενικής πληροφόρησης και της αλήθειας», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider