Κατεβάζουν ρολά οι βιομηχανίες στην Ελλάδα

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κατεβάζουν ρολά οι βιομηχανίες στην Ελλάδα
Όπως προκύπτει από τους αριθμούς περίπου 50 βιομηχανίες έχουν σταματήσει την λειτουργία τους τα τελευταία χρόνια ενώ πάνω από 1.500 επιχειρήσεις έχουν μεταναστεύσει σε γειτονικές χώρες.

Δεκάδες λουκέτα στη βιομηχανία μετρά τα τελευταία χρόνια η χώρα μας, καθώς άλλοτε ισχυρές επιχειρήσεις, λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά και να αφήσουν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζομένους.

Και δεν είναι μόνο αυτές που έκλεισαν, αλλά και πολλές ακόμη που αν και εν ενεργεία φυτοζωούν και στηρίζονται μόνο στην προσπάθεια κυβέρνησης και τραπεζών για την εξεύρεση επενδυτή, οι οποίοι θέλουν αφενός μεν να τις αγοράσουν με ελάχιστα χρήματα και αφετέρου και διαγραφούν τα χρέη τους.
Στον αντίποδα οι νέες επενδύσεις που γίνονται αφορούν κυρίως την εστίαση, την ψυχαγωγία και το λιανεμπόριο, αποδεικνύοντας αυτό που εδώ και χρόνια υποστηρίζουν πολλοί, ότι η Ελλάδα είναι περισσότερο χώρα παροχής υπηρεσιών.

Όπως προκύπτει από τους αριθμούς περίπου 50 βιομηχανίες έχουν σταματήσει την λειτουργία τους τα τελευταία χρόνια ενώ πάνω από 1.500 επιχειρήσεις έχουν μεταναστεύσει σε γειτονικές χώρες.
Η περίπτωση της Χαλυβουργικής που σταμάτησε την παραγωγή, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η Hellenic Steel, η ΕΛΒΟ αλλά και πολλές ακόμη βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα και συνηγορούν στο γεγονός ότι η αποβιομηχάνιση της χώρας που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πτώχευση της Πετζετάκις, της άλλοτε ισχυρής ισχυρής βιομηχανίας της χώρας που για πολλά χρόνια αποτελούσε το σύμβολο της καινοτομίας της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Η αρχή του τέλους για την Πετζετάκις ξεκίνησε στα τέλη του 2010, όπου τα οικονομικά της προβλήματα γινόταν ολοένα και μεγαλύτερα.

Και όλα αυτά σε έναν Όμιλο όπου πριν από χρόνια ήταν μία από τις ελάχιστες ελληνικές πολυεθνικές βιομηχανίες. Μάλιστα στις αρχές του δεκαετίας του 60 (έτος ίδρυσης του Ομίλου) οι Financial Τimes είχαν χαρακτηρίσει τον ιδρυτή της Αριστόβουλο Πετζετάκι «εφευρέτη πρώτης κλάσης».
Τον Αύγουστο του 2016 η Λεβεντέρης, προχώρησε στο κλείσιμο του εργοστασίου συρματουργίας στην περιοχή του Βόλου.

Η απόφαση της εταιρείας πάρθηκε λόγω της φθίνουσας παραγωγής του εργοστασίου, του ελλείμματος ανταγωνιστικότητάς του, των συσσωρευμένων ζημιών και της επιδεινούμενης κατάστασης.

Σε κλείσιμο του τμήματος Χαρτοποιίας της εισηγμένης ΒΙΣ στον Βόλο, στο οποίο απασχολούνταν 31 εργαζόμενοι.

Ένα ακόμη «θύμα» της κρίσης ήταν και η Φιλκεραμ Johnson η οποία οδηγήθηκε στην πτώχευση στις αρχές του 2012, ενώ θα συμπλήρωνε μισό αιώνα ζώης. Η Φιλκεραμ, ιδρύθηκε το 1962 από την οικογένεια Φιλίπππου και το Χ. Κωνσταντόπουλο, ενώ ξεκίνησε πρώτη στην Ελλάδα την παραγωγή κεραμικών πλακιδίων με 18 άτομα και 80.000 τ.μ το χρόνο.

Στο απόγειο της δραστηριότητας έφτανε να απασχολεί 400 άτομα για την παραγωγή 4,5 εκατ τ.μ, ετηρίως ενώ το 30% της παραγωγής της κατευθυνόταν σε 29 χώρες του εξωτερικού και συγκαταλεγόταν μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών παραγωγής κεραμικών πλακιδίων της Ευρώπης.

Το 2013 μπήκε λουκέτο και στην ιστορική καπνοβιομηχανία Γεωργιάδη, γνωστή για τα τσιγάρα με το σήμα «22». Η αδυναμία της διοίκησης να καταβάλει στο υπουργείο Οικονομικών τον ειδικό φόρο που πληρώνουν οι καπνοβιομηχανίες τής έχει στερήσει τη δυνατότητα των εξαγωγών, που ήταν και η βασική πηγή των εσόδων της.

Τον Νοέμβριο του 2013 η Αλουμύλ προχώρησε στο κλείσιμο του εργοστασίου της στην Ξάνθη, ενώ σε πτώχευση οδηγηθηκαν τόσο η βιομηχανία ξυλείας Σέλμαν, όσο και η βιομηχανία επίπλων Νeoset.

Αναζητείται λύση για ΕΒΖ, ΕΛΒΟ και Hellenic Steel

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το μέλλον τριών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων της χώρας. Πρόκειται για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και τη Hellenic Steel.

Όπως δήλωσε από την Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας άφησε μεγάλα περιθώρια εξυγίανσης της Hellenic Steel, ενώ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις EBZ και ΕΛΒΟ. Αναφορικά με την ΕΒΖ τόνισε ότι το μέλλον της θα κριθεί έως τις 31 Ιανουαρίου. Αν υπάρξει στρατηγικό ενδιαφέρον, τότε την αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης, βάσει του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα, θα καταθέσει ο στρατηγικός επενδυτής, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα το πράξει ο βασικός πιστωτής της επιχείρησης, η Τράπεζα Πειραιώς. Ο ίδιος επισήμανε ότι έχει ζητήσει διορία ως τέλος του μήνα από την Τράπεζα Πειραιώς, για να βρεθεί επενδυτής για βιώσιμη λύση. “Αλλιώς, την αίτηση για το άρθρο 106 και την εξυγίανση θα την αναλάβει η Τράπεζα, πράγμα που σημαίνει ότι για έναν, ενάμιση χρόνο δεν θα ανάψουν τα φουγάρα των εργοστασίων, δεν θα σπαρθούν τεύτλα”, επισήμανε, λέγοντας ότι “εφόσον η εξυγίανση/αναδιάρθρωση της εταιρείας προχωρήσει με στρατηγικό επενδυτή, τότε η καλλιέργεια θα συνεχίσει απρόσκοπτα”.

Αναφορικά με την ΕΛΒΟ, ο υφυπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας είπε ότι σύντομα θα ξεκινήσει ο τρίτος κατά σειράν διαγωνισμός πώλησης της εταιρείας, ενώ για την Hellenic Steel, ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι υπάρχει επενδυτής. Πρόκειται για την Jordan International, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, προτίθεται να προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Προβληματισμός από τους πολυεθνικούς Ομίλους

Προβληματισμός επικρατεί και για την τάση που καταγράφεται από πολυεθνικούς Ομίλους να σταματούν ή να περιορίζουν την παραγωγική τους δραστηριότητα στην χώρα μας.

Γνώστες της αγοράς υποστηρίζουν ότι ήδη πολυεθνικοί Όμιλοι με μακροχρόνια παρουσία στην ελληνική αγορά εξετάζουν τον ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την Ελλάδα ως χώρα παραγωγής (όχι ως αγορά) μετατοπίζοντας τις βιομηχανικές δραστηριότητές σε άλλες χώρες.

«Η συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς, λόγω της σημαντικής μείωσης της κατανάλωσης δεν συμφέρει πλέον κανένα, πόσο μάλλον τους πολυεθνικούς Ομίλους, να παράγουν τα προϊόντα του στην Ελλάδα. Είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσουν ότι παραγωγικά εγκαταλείπουν την χώρα», τονίζει στο insider.gr στέλεχος της αγοράς που δεν επιθυμεί να κατονομαστεί.

Την απόφαση της να αποχωρήσει από την παραγωγική της δραστηριότητα στην Ελλάδα έλαβε η γερμανική εταιρεία BSH, ανακοινώνοντας λουκέτο στο εργοστάσιο της Πίτσος στο Ρέντη.

Ωστόσο μετά από πιέσεις και δεύτερες σκέψεις το εργοστάσιο πήρε παράταση ζωής με το λουκέτο να μετατίθεται για το 2021.

Tην απεμπλοκή της από τον κλάδο του ελαιολάδου η Ελαϊς – Unilever , ενώ ο εργοστάσιο και η παραγωγή καθώς και τα σήματα των μαργαρινών που παράγονται στην Ελλάδα, πέρασαν στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία KKR.

Σε κλείσιμο του μεγαλύτερου εργοστασίου παγωτού στην Ελλάδα (στον Ταύρο), στο οποίο απασχολούνταν 102 εργαζόμενοι, προχώρησε η νεοσύστατη εταιρεία Froneri Hellas, η οποία ιδρύθηκε με τη συμμετοχή της Nestlé και της R&R στον τομέα του παγωτού, των κατεψυγμένων τροφίμων και των γαλακτοκομικών ψυγείου.
Οι λόγοι που οδήγησαν σε κλείσιμο του εργοστασίου σύμφωνα με την εταιρεία ήταν οι ζημιές της καθώς επίσης και οι επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες στην αγορά σε συνδυασμό με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.

Τέλος, τον Οκτώβριο του 2016 ανακοινώθηκε το κλείσιμο του εργοστασίου της Pepsico στα Οινόφυτα. Η εταιρεία έκανε λόγο για αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα των αναψυκτικών της στην Ελλάδα και ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζομένους της.

Πλέον τα αναψυκτικά της Pepsico εισάγονται από άλλες χώρες της Ευρώπης. Πρόκειται για το δεύτερο εργοστάσιο της PepsiCo-HBH που έκλεισε τα τελευταία χρόνια. Είχε προηγηθεί το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι το 2013.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider