Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: «Χρειάζονται μεγαλύτερες και ισχυρότερες τράπεζες»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: «Χρειάζονται μεγαλύτερες και ισχυρότερες τράπεζες»
Μήπως από το «too big to fail» έχουμε πάει στο «too small to succeed», διερωτήθηκε o CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, και εξήγησε ότι, κατά τα αμερικανικά πρότυπα, θα έπρεπε στην Ελλάδα να υπάρχει μία τράπεζα.

Με ζοφερά χρώματα περιέγραψαν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο τρεις άνθρωποι που έχουν διαδραματίσει θεσμικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, άμεσα ή έμμεσα: ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.

Σε συζήτησή τους στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σχετικά με το μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών, εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις αλλά συμφώνησαν στο ότι το μοντέλο που λειτουργεί ο κλάδος στην Ευρώπη δεν είναι αποτελεσματικό –είτε λόγω εποπτικού πλαισίου, είτε λόγω υπερβολικής εξάρτησης από τις τράπεζες, είτε λόγω αναποτελεσματικής διαχείρισης των προβλημάτων.

Μυλωνάς: Χρειάζονται μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι παίκτες

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες και καλύτερες τράπεζες», ήταν το μήνυμα του CEO της Εθνικής Τράπεζας που έφερε ως παράδειγμα την αμερικανική αγορά. «Μήπως από το “too big to fail” έχουμε πάει στο “too small to succeed”», διερωτήθηκε και εξήγησε ότι, κατά τα αμερικανικά πρότυπα, θα έπρεπε στην Ελλάδα να υπάρχει μία τράπεζα.

Η συγκέντρωση είναι μια τάση που πρέπει να επικρατήσει σε ευρωπαϊκά επίπεδο, τόνισε ο κ. Μυλωνάς, καθώς μόνο με την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση θα βελτιωθούν οι προοπτικές του κλάδου. «Η JP Morgan βγάζει περισσότερα κέρδη από τις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες και έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση και από τις πέντε μαζί», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρδούβελης: Τα σχέδια μείωσης των NPEs δεν είναι αρκετά φιλόδοξα

Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους από τα κόκκινα δάνεια δεν είναι αρκετά φιλόδοξα. «Ευτυχώς υπάρχουν τα δύο σχέδια επίσπευσης κα , ας ελπίσουμε ότι θα λειτουργήσουν, ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα», τόνισε.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Τραπεζική Ένωση εξαρτάται από δύο αμφίρροπες δυνάμεις: η θετική δύναμη είναι ότι τα τραπεζικά ιδρύματα είναι πλέον ασφαλή –μετά την χρηματοιοκονομική κρίση- και η αρνητική δύναμη είναι η χαμηλή κερδοφορία τους που δέχεται ισχυρές πιέσεις. Ως προς το ζήτημα αυτό, ο κ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε ότι η χαμηλή κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν οφείλεται στην αυστηρή εποπτεία, αλλά στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την Ιταλία, όπου οι τράπεζες καταγράφουν ισχνά κέρδη ως αποτέλεσμα της ασθενικής ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία.

Ντάισελμπλουμ: Υπερβολική εξάρτηση από τις τράπεζες

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές οικονομίες εξαρτώνται υπερβολικά από τις τράπεζες, υποστήριξε ο πρώην Ευρωπαίος αξιωματούχος, αφού οι χρηματοδοτήσεις στην ΕΕ προέρχονται κατά 80-85% από τις τράπεζες και μόνο 15-20% από τις χρηματαγορές, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου η αναλογία είναι αντίστροφη.

«Αυτός είναι ο λόγος που στην Ευρώπη δεν έχουν αναπτυχθεί αρκετά οι καινοτόμες επιχειρήσεις», εξήγησε ο ίδιος. Προειδοποίησε δε ότι οι δεσμοί ανάμεσα σε τράπεζες, πολιτικούς και επόπτες εξακολουθούν να είναι πολύ στενοί στην Ευρωζώνη. «Πρέπει να κόψουμε αυτόν τον δεσμό και η Κομισιόν πρέπει να επαναφέρει σε προτεραιότητα την Ευρωπαϊκή Ένωση Κεφαλαιαγορών», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικά ως προς το τελευταίο, αναγνώρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε να «πάει πίσω» σε προτεραιότητα το θέμα της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, όπως πίσω έχει πάει και η Τραπεζική Ένωση. Σε αυτό, ισχυρές αντιστάσεις εξακολουθούν να προβάλλουν η Γερμανία και η Ολλανδία, παραδέχθηκε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider