Νόμο του Κράτους αποτελεί από την Παρασκευή το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στις 30 Απριλίου 2019 και θα ισχύει έως το τέλος του 2019 στη σημερινή μορφή του.
Οι διαφορές με τον Νόμο Κατσέλη είναι πολλές και ουσιαστικές και οι δικλείδες ασφαλείας διασφαλίζουν ότι δεν θα «κρυφτούν» σε αυτόν στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Τα «μυστικά» του νέου νόμου που πρέπει να προσέξουν οι δανειολήπτες που θα εγκριθούν είναι εξής:
1. Αθέτηση ρύθμισης: Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν καταβάλει τη δική του συνεισφορά, για τρεις συνεχείς μήνες, η ρύθμιση ακυρώνεται και παύει να ισχύει η προστασία της κατοικίας του. Σημειώνεται ότι το ακίνητο μπορεί να εκπλειστηριαστεί 30 ημέρες μετά την επίδοση της επιταγής εκτέλεσης.
2. Δικαστική ρύθμιση: Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναινετική ρύθμιση μεταξύ οφειλέτη και τράπεζας/τραπεζών, ο οφειλέτης μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο και, συγκεκριμένα, στο Ειρηνοδικείο του τόπου όπου βρίσκεται η πρώτη κατοικία. Η συζήτηση της αίτησης προσδιορίζεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεσή της. Η απόφαση εκδίδεται μέσα σε τρεις μήνες από τη συζήτηση.
Για να ισχύει η προστασία της κατοικίας σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει ο οφειλέτης να καταβάλλει το 50% της τελευταίας ενήμερης δόσης, σε περίπτωση που η τράπεζα δεν του έκανε πρόταση ρύθμισης. Σε περίπτωση που η τράπεζα έκανε πρόταση και ο οφειλέτης την απέρριψε επιλέγοντας τη δικαστική οδό, θα πρέπει να καταβάλει τη μηνιαία δόση που όριζε η απορριφθείσα πρόταση, χωρίς μάλιστα να δικαιούται να αφαιρέσει, το ποσό, που θα συνεισέφερε το Δημόσιο, δεδομένου ότι ελλείψει οριστικής ρύθμισης δεν προβλέπεται συνεισφορά του Δημοσίου.
3. Δόλος: Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορούν να υποβάλουν αίτημα οφειλέτες των οποίων η αίτηση στο προηγούμενο καθεστώς απορρίφθηκε από το Δικαστήριο. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που το αίτημα απορρίφθηκε λόγω δόλου, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση.
4. Αναστολή πλειστηριασμών: Μετά την επίτευξη συναινετικής ή δικαστικής ρύθμισης με τουλάχιστον έναν πιστωτή, δεν επιτρέπεται σε οποιοδήποτε πιστωτή του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, η επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης στην κύρια κατοικία του αιτούντα, η λήψη ασφαλιστικών μέτρων επ’ αυτής, η εγγραφή υποθήκης ή η τροπή προσημείωσης υποθήκης σε υποθήκη.
5. Οφείλετες σε προστασία: Όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτημα προστασίας βάσει του άρθρου 4 του ν. 3869/2010 και αυτή είναι εκκρεμής σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, χωρίς να έχει συζητηθεί, μπορούν να υποβάλουν την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Σε περίπτωση που η αίτηση αυτή οδηγήσει σε ρύθμιση με την τράπεζα για οποιαδήποτε από τις οφειλές, τότε η δίκη καταργείται. Σε κάθε περίπτωση, για να λάβουν προστασία βάσει του νέου νόμου, θα πρέπει να παραιτηθούν του προηγούμενου.
6. Επιχειρηματικά δάνεια: Το όριο για τις οφειλές από επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση πρώτη κατοικία μειώθηκε στις 100.000 ευρώ, από 130.000 που είχε οριστεί αρχικά –όπως για τα στεγαστικά- μετά από απαίτηση των Θεσμών. Η αλλαγή έγινε κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» και θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους οι οφειλέτες που προσβλέπουν στην προστασία.