Τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και η ΔΕΗ είναι δύο κεφαλαιώδη ζητήματα στην ενέργεια τα οποία –μολονότι αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις- όπως όλα δείχνουν θα διευθετηθούν μετά τις εθνικές εκλογές και από τη νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή.
Αυτό σημαίνει ότι σε ένα νευραλγικό τομέα, όχι μόνο για την οικονομία αλλά ευρύτερα το εθνικό συμφέρον, παραμένουν δύο ανοικτά μέτωπα τα οποία έχουν τεράστια χρηματική αλλά και πολιτική σημασία.
Όπως εξηγούν στο insider.gr στελέχη της αγοράς, ο λόγος που τα δύο αυτά θέματα –όπως φαίνεται- θα λυθούν μετά τις εκλογές είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτικός. Και αυτό γιατί, τόσο η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ όσο και τα πώληση μονάδων και η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ έχουν σημαντικότατο πολιτικό κόστος. Το οποίο, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση
Ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ
Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, όπως εξηγούν στο insider.gr παράγοντες του κλάδου αλλά και χρηματοοικονομικά στελέχη, προφανώς το πραξικόπημα στην Αλγερία δεν βοήθησε την προσέλκυση των επενδυτών. Από την άλλη όμως, εκτιμούν ότι και οι ίδιοι οι όροι του διαγωνισμού δεν ήταν τέτοιοι ώστε να λειτουργήσουν υπέρ της επιτάχυνσης της διαδικασίας πώλησης.
Και αυτό, όπως αναφέρουν, είναι σε ένα μεγάλο βαθμό λογικό, καθώς η υψηλή κερδοφορία και οι προοπτικές της επιχείρησης θα καθιστούσε πολύ δύσκολο το εγχείρημα να πουληθεί σε χαμηλή τιμή. Έτσι, σε μεγάλο βαθμό, οι όροι της πώλησης ήταν –αν όχι αποτρεπτικοί- ιδιαίτερα «αυστηροί» ως προς το προφίλ των επενδυτών που αναζητούσαν τα ΕΛΠΕ.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να μην υπάρξουν προσφορές και η διαδικασία να πάρει ακόμη μία αναβολή, πιθανότατα για μετά τις κάλπες. Εδώ βέβαια, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος. Αν η «ιδιωτικοποίηση» γίνει με πώληση πακέτου μετοχών στο Χρηματιστήριο, αυτό θα γίνει σε μια ιδιαίτερα «ρηχή» και πιεσμένη αγορά. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή που θα γίνει η δημόσια προσφορά θα εξαρτηθεί από την τρέχουσα χρηματιστηριακή συγκυρία και το ταμπλό και όχι την εσωτερική αξία των μετοχών και των προοπτικών της εταιρείας.
Η περίπτωση της ΔΕΗ
Τα πράγματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα στην περίπτωση της ΔΕΗ. Από τη μία αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται εκ νέου ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και από την άλλη, μέρα με τη μέρα συσσωρεύονται χρέη που κάνουν επιτακτική την ανάγκη αναδιάρθρωση του ομίλου.
Με τη διαφορά ότι εδώ –σε αντίθεση με τα ΕΛΠΕ που καταγράφουν κέρδη ρεκόρ- έχουμε μια ζημιογόνα και υπερχρεωμένη εταιρεία. Από την άλλη, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά της ενέργειας συμφωνούν ότι η περίπτωση της ΔΕΗ είναι “too big to fail”, καθώς θα συμπαρασύρει μαζί της όλο τον κλάδο.
Η μοναδική λύση, όπως αναφέρουν, είναι μια γενναία αναδιάρθρωση της εταιρείας, η οποία θα περιλαμβάνει τόσο την πώληση περιουσιακών στοιχείων, όσο και τη μείωση του προσωπικού. Έτσι, η ΔΕΗ θα σταματήσει να «αιμορραγεί» οικονομικά και θα μπορέσουν να εισρεύσουν νέα κεφάλαια.
Εντούτοις, πωλήσεις μονάδων και μείωση προσωπικού ισοδυναμούν με τεράστιο πολιτικό κόστος, ειδικά για την παρούσα κυβέρνηση. Έχοντας δε ως δεδομένο την ισχυρή συνδικαλιστική παρουσία εντός της ΔΕΗ, κανένας πολιτικός δεν θα ήθελε να έρθει σε ευθεία σύγκρουση, ειδικά ενόψει εκλογών.
Έτσι, και στις δύο περιπτώσεις, τα θέματα φαίνεται να παγώνουν, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, ούτως ώστε την «καυτή πατάτα» να αναλάβει μια νέα κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή.