Πακέτο 100 ιδιαίτερα ελκυστικών ακινήτων ετοιμάζεται να πουλήσει συστημική τράπεζα σε fund ισραηλινών συμφερόντων, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.
Η συνολική αξία των ακινήτων ανέρχεται σε 8 εκατ. ευρώ και στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για διαμερίσματα στην Αττική. Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι το fund ήταν αυτό που προσέγγισε την τράπεζα ζητώντας διαμερίσματα-φιλέτα. Η προσφορά που έχει καταθέσει στην τράπεζα είναι «περισσότερο από ικανοποιητική», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.
Η πώληση αυτού του πακέτου «κόκκινων ακινήτων» (REOs), δηλαδή ενεχύρων που εκπλειστηρίασε η τράπεζα και κατόπιν αγόρασε η ίδια μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική των τραπεζών να «ξεφορτωθούν» αυτά τα ακίνητα. Η συγκεκριμένη τράπεζα, λόγου χάρη, σχεδιάζει δύο ακόμη συναλλαγές πώλησης εκατοντάδων ακινήτων. «Θα πνιγούμε στα ακίνητα εάν δεν ρευστοποιήσουμε δυναμικά τα REOs που έχουμε συσσωρεύσει», αναφέρει η ίδια πηγή.
Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν, εξάλλου, δεσμευτεί και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στους στόχους απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέθεσαν στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ (SSM) στα τέλη Μαρτίου, το οποίο για πρώτη φορά περιλαμβάνει συγκεκριμένο πλάνο ρευστοποίησης των REOs την επόμενη τριετία.
Αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για ελληνικά ακίνητα το 2019
«Με το δεξί» μπήκε το 2019 για την εγχώρια αγορά ακινήτων αφού, σύμφωνα με πηγές του τραπεζικού κλάδου, παρατηρείται έντονη αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των ξένων fund για ελληνικά ακίνητα, μετά τη βύθιση που παρατηρήθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους –κυρίως εκ μέρους των Κινέζων επενδυτών που ενδιαφέρονται για εξασφάλιση άδειας παραμονής -και πρόσβαση στον χώρο Σένγκεν- μέσω της Χρυσής Βίζας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός funds έχουν «σκύψει» πάνω από την ελληνική αγορά ακινήτων και έχουν στα ταμεία τους 50-200 εκατ. ευρώ έκαστο για επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα. Τα fund αυτά εκπροσωπούν συμφέροντα Αμερικανών, Ευρωπαίων και Ισραηλινών, κυρίως. Στην πλειονότητά τους, τα ακίνητα αυτά αξιοποιούνται είτε ως τουριστικά ακίνητα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης (Airbnb), είτε για την απόκτηση Χρυσής Βίζας. Οι δύο αυτές κατηγορίες, μάλιστα, συνδυάζονται άριστα, αφού οι Ισραηλινοί αλλά και οι Κινέζοι, ιδίως, επενδυτές αποβλέπουν στην εξασφάλιση εισοδήματος από μισθώματα.