Σε «κέντρο αριστείας» στον κλάδο των ακινήτων σκοπεύει να αναδειχθεί η Grivalia Properties, η επιτυχημένη ΑΕΕΑΠ που απορροφάται από τη Eurobank και μετονομάζεται σε «Grivalia Management Company».
Καλά ενημερωμένες πηγές της εταιρείας εξηγούν στο insider.gr ότι η Grivalia MANCO –όπως θα είναι η νέα της επωνυμία– θα συνεχίσει την επενδυτική της δραστηριότητα στο real estate-αυτή τη φορά για λογαριασμό της Eurobank, ενώ δεν αποκλείουν συνεργασίες εκτός τράπεζας αλλά και επιστροφή στη μορφή ΑΕΕΑΠ εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν στο μέλλον. Προς το παρόν, και με βάση τη συμφωνία συγχώνευσης, η νέα Grivalia θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην τράπεζα για βελτιστοποιημένη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της, αλλά και επέκταση του χαρτοφυλακίου ακινήτων στον τομέα των premium επαγγελματικών χώρων, στον οποίο η Grivalia διαθέτει μεγάλη εξειδίκευση και τεχνογνωσία.
Το υφιστάμενο προσωπικό των 34 ατόμων θα ενισχυθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με 8-10 άτομα από την τράπεζα, τα οποία ασχολούνται ειδικά με το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» ακινήτων της, ενώ η εταιρεία θα συνεχίζει να στεγάζεται στο πολυτελές συγκρότημα επαγγελματικών χώρων Green Plaza στο Μαρούσι. Σημειώνεται ότι η μετοχική σύνθεση της Grivalia MANCO θα διαμορφωθεί ως εξής: το 70% των μετοχών της θα κατέχει ο CEO Γιώργος Χρυσικός και το υπόλοιπο 30% οι εταίροι της πρώην ΑΕΕΑΠ.
Η διαπραγμάτευση της μετοχής της «νέας» Eurobank ξεκινά αύριο, Τετάρτη, στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ήδη οι ενδείξεις για την υποδοχή του νέου σχήματος από την επενδυτική κοινότητα είναι θετικές, με την υφιστάμενη μετοχή της τράπεζας να καταγράφει άλμα 6% στη χθεσινή συνεδρίαση. Σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα του 2018, η Grivalia διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 1 δισ. ευρώ, το οποίο ουσιαστικά κομίζει ως «προίκα» στον νέο όμιλό -κίνηση που ουσιαστικά σηματοδοτεί τη «διάσωση» της τράπεζα με απόφαση του ίδιου του βασικού της μετόχου, Πρεμ Γουάτσα.
Το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο της Eurobank
Μετά την απορρόφησή της από τη Eurobank Holding, η Grivalia MANCO θα διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 2,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ αφορούν σε «κόκκινα» ακίνητα (REOs), τα οποία δηλαδή έχουν εκπλειστηριαστεί και αγοραστεί ξανά από την τράπεζα, μια πρακτική που εφαρμόζουν κατά κόρον οι ελληνικές τράπεζες το τελευταίο έτος. Πρόκειται συνολικά για 4.000 ακίνητα περίπου και στόχος της Grivalia είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταστήσει αποδοτικό αυτό το χαρτοφυλάκιο. «Αυτά τα non-performing ακίνητα είτε θα γίνουν performing, είτε θα πωληθούν», αποκαλύπτει στο insider.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας.
Την τελευταία διετία, τα στελέχη της Grivalia παρακολουθούν στενά την αγορά των REOs και, μάλιστα, ήταν έτοιμοι να μπουν σε αυτή, πριν τους προλάβει η συγχώνευση με τη Eurobank. Ήδη, πάντως, εμπλέκονται σε συμβουλευτικό επίπεδο με τρεις πωλήσεις χαρτοφυλακίων REOs που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως έχει αναφέρει το insider.gr. Από αύριο, όμως, η Grivalia MANCO αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη της διαχείρισης αυτού του χαρτοφυλακίου και της καταγραφής θετικών αποδόσεων για τον όμιλο. «Στόχος μας είναι η επίτευξη διψήφιων αποδόσεων στην ελληνική αγορά ακίνητων», αναφέρει η ίδια πηγή, εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία η ομαδοποίηση των REOs από τα έμπειρα στελέχη της Grivalia.
Για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα προσφέρει στον όμιλο, η εταιρεία θα λαμβάνει σταθερή αμοιβή επί των REOs αλλά θα παρέχονται και κίνητρα αποδοτικότητας για τις «έξυπνες» συναλλαγές στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο. Ως πλαφόν για τις ετήσιες αμοιβές που μπορεί να λαμβάνει από τον όμιλο έχουν τεθεί τα 12 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη συμφωνία συγχώνευσης. «Η Eurobank είναι καλά στημένη σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της, υπάρχουν ωστόσο περιθώρια πιο αποδοτικής διαχείρισης», εκτιμούν στελέχη της Grivalia. Εκτιμούν δε ότι αυτή δεν κρίνεται μόνο με ποσοτικούς αλλά και με ποιοτικούς δείκτες, όπως είναι η παραγωγικότητα των εργαζομένων η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διάρθρωση του δικτύου καταστημάτων και γραφείων του ομίλου στην Αττική και αλλού.
«Μπορεί να ξαναγίνουμε ΑΕΕΑΠ»
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο η Grivalia να ξαναγίνει ΑΕΕΑΠ στο μέλλον, το ίδιο στέλεχος, τονίζοντας πάντως ότι σήμερα το φορολογικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά ασύμφωνο για τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η διοίκηση της εταιρείας έδωσε το «πράσινο φως» για συγχώνευση με τη Eurobank. Σε κάθε περίπτωση, η Grivalia MANCO σκοπεύει να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και εκτός Eurobank, κυρίως σε funds -και όχι σε τράπεζες του ανταγωνισμού.
«Έχουμε πενταετές πλάνο επενδύσεων και οι τελευταίες μας συναλλαγές -βλέπε Πειραιά και κτήριο Ελευθεροτυπίας- βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο προχωρημένων διαπραγματεύσεων με μισθωτές», τονίζει η ίδια πηγή.