Σε θρίλερ για γερά νεύρα έχει μετατραπεί η διαδικασία του book building για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς επηρεάζουν άμεσα τις προσφορές των επενδυτών.
Μάλιστα, με δεδομένο ότι οι προσφορές που καταγράφονται στα βιβλία δεν είναι δεσμευτικές, αρκετά συχνά οι ενδιαφέρομενοι τις ανακαλούν ή τις τροποποιούν ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις. Όταν φαίνεται ότι βγαίνει «λευκός καπνός» κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, οι προσφορές αυξάνουν, όταν όμως η απόσταση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών μεγαλώνει, οι υποψήφιοι επενδυτές σπεύδουν να ανακαλέσουν.
Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακά στελέχη, πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου «σβήσε-γράψε» το οποίο απειλεί να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία, καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή κανείς δεν γνωρίζει αν υπάρχουν αρκετά κεφάλαια.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η διαδικασία του book building της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία κρατά ακόμη ανοικτό το βιβλίο των προσφορών. Παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη που το άνοιξε και τα πρώτα μηνύματα ήταν εξαιρετικά αισιόδοξα, η απόφαση της διοίκησης να παρατείνει τη διαδικασία δείχνει ότι ακόμα αναμένονται επιπλέον προσφορές.
Αντίστοιχα, η Alpha Bank καθυστέρησε να ανοίξει το δικό της βιβλίο, περιμένοντας να ολοκληρωθεί το Eurogroup και όπως φαίνεται αναμένει την πολυπόθητη συμφωνία για να δει το τελικό εύρος των προσφορών που θα έλθουν από τους επενδυτές.
Το «κατενάτσιο» επέλεξαν επίσης οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας αλλά και της Eurobank, με την τελευταία να κλείνει το χορό, παρά το γεγονός ότι οι κεφαλαιακές της ανάγκες –τουλάχιστον στο βασικό σενάριο- είναι σαφώς περιορισμένες.
Σύμφωνα πάντα με χρηματιστηριακές πηγές, τα πισωγυρίσματα τον επενδυτών επηρεάζουν περισσότερο τις τράπεζες με τις υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες, δηλαδή την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική. Στις δύο αυτές περιπτώσεις, τα κεφάλαια έιναι αναγκαία προκειμένου να καλυφθεί τουλάχιστον το βασικό σενάριο και να αποφευχθούν τυχόν «ατυχήματα».
Ακόμα όμως και στην περίπτωση της Alpha Bank και της Eurobank, όπου είναι δεδομένο ότι το βασικό σενάριο θα καλυφθεί, η επιτυχία του book building θα σήμαινε τον κάλυψη ενός μεγάλου μέρους ή και όλου του δυσμενού σεναρίου, οδηγώντας στη (σχεδόν) πλήρη ιδωτικοποίησή τους.
Πλέον, όπως τονίζουν τραπεζικές πηγές, όλα εξαρτώνται από τη επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές εντός του Σαββατοκύριακου, ώστε –έστω και την ύστατη ώρα- να υπάρξουν επιπλέον προσφορές και η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης να ολοκληρωθεί χωρίς πρόβλημα.