Alpha Bank: Καινοτόμες ιδέες και προτάσεις στον 1ο διαγωνισμό FinQuest

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Καινοτόμες ιδέες και προτάσεις στον 1ο διαγωνισμό FinQuest
Ιδιαίτερα δραστήριες στον τομέα του Fintech είναι τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές τράπεζες.

Στην ανάπτυξη του Fintech, δηλαδή την παροχή χρηματοοικονομικών προϊόντων με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, επενδύει η Alpha Bank.

Η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη από την ανάπτυξη του Fintech, όμως μέχρι στιγμής συγκαταλέγεται στις έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είχαν ληφθεί πρωτοβουλίες για το Fintech σε επίπεδο ρυθμιστικής αρχής έως το 2018, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.

Όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει… το τρένο του Fintech, καθώς η ραγδαία ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την «έκρηξη» της ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) και των συναλλαγών μέσω φορητών συσκευών, μπορεί να στηρίξει θεσμικές παρεμβάσεις και άλλα κίνητρα για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος εταιρειών που θα εξειδικεύονται στον συγκεκριμένο κλάδο.

Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες δραστρηριοποιούνται στον τομέα του Fintech, μέσω των διαγωνισμών καινοτομίας που διενεργούν, τα γνωστά σε όλους hackathons, με στόχο την προσέλκυση ταλαντούχου δυναμικού και καινοτόμων ιδεών, για ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Δυναμικό παρών σε αυτές τις πρωτοβουλίες δίνει αδιαλείπτως η Alpha Bank, η οποία διοργανώνει εφέτος έναν διαφορετικό διαγωνισμό σε mσχέση με το παρελθόν, καλώντας τα πιο δυναμικά και δημιουργικά μυαλά της χώρας μας «να αποδεχθούν την πρόκληση».

FinQuest by Alpha Bank

Ο 1ος ετήσιος διαγωνισμός ψηφιακής καινοτομίας FinQuest by Alpha Bank δίνει πρόσβαση σε παραγωγικά APIs της Alpha Bank, δηλαδή στο ενδιάμεσο λογισμικό που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ δύο εφαρμογών, ώστε οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν από τις startup ομάδες να είναι εμπορικά εφαρμόσιμες. Δεύτερον, υπάρχει η προοπτική της υιοθέτησης κάποιας εκ των ιδεών ή εφαρμογών που θα διακριθούν από την ίδια την Τράπεζα και, τρίτον, μπορούν να διαγωνιστούν ιδέες και προτάσεις και από το εξωτερικό.

Η Alpha Bank μέσω του FinQuest, το οποίο θα διαρκέσει συνολικά 3 μήνες, αναζητά καινοτόμες ιδέες και προτάσεις για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, με τις ομάδες που συμμετέχουν να καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πραγματική πρόκληση (Quest) στον τραπεζικό τομέα, όπως είναι η εγγραφή πελατών σε νέες υπηρεσίες, η προσωποποίηση των προϊόντων και των λύσεων, τα νέα ψηφιακά προϊόντα, η δυνατότητα ανάλυσης δεδομένων για καλύτερες προβλέψεις κ.ά.

Ο διαγωνισμός περνά αυτή την περίοδο στη δεύτερη φάση του, μετά την ολοκλήρωση της υποβολής συμμετοχών από τα ενδιαφερόμενα startup σχήματα. Οι ομάδες που επελέγησαν πρόκειται να ακολουθήσουν ένα εντατικό πρόγραμμα διάρκειας 6 εβδομάδων, εντασσόμενες στον Επιταχυντή (accelerator), κατά τη διάρκεια του οποίου θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εξειδικευμένα σεμινάρια και να λάβουν καθοδήγηση (mentoring) από έμπειρα στελέχη της Τράπεζας και επαγγελματίες του χώρου της καινοτομίας με υψηλή κατάρτιση. Στο πλαίσιο της καθοδήγησης που θα λάβουν, οι λύσεις και οι εφαρμογές θα γίνουν περισσότερο ώριμες και ελκυστικές, με την προοπτική κάποιες από αυτές να υιοθετηθούν από την ίδια την Τράπεζα.

Στο τέλος Νοεμβρίου 2019, οι τελικές προτάσεις των ομάδων θα παρουσιασθούν σε ανοιχτή εκδήλωση, στην οποία και θα αναδειχθούν οι τρεις καλύτερες. Η Επιτροπή Αξιολόγησης θα αποτελείται τόσο από στελέχη της Alpha Bank, όσο και από στελέχη επενδυτικών ή συμβουλευτικών εταιρειών με αναγνωρισμένη εμπειρία σε θέματα καινοτομίας, τεχνολογίας και ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, εκπροσώπους ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και διακεκριμένους επαγγελματίες στους τομείς των startup και του Fintech.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider