Σήμα κινδύνου για τα «κόκκινα» ξενοδοχεία

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμα κινδύνου για τα «κόκκινα» ξενοδοχεία

«Καμπανάκι» για τα κόκκινα δάνεια του ξενοδοχειακού κλάδου έκρουσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβιάς, χθες Πέμπτη. Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κάλεσε τους ξενοδόχους να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους και να αντιμετωπίσουν τον υπέρογκο δανεισμό τους γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι τράπεζες θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα δάνεια τους με αποτέλεσμα πολλά ξενοδοχεία να αλλάξουν χέρια.

«Παρά την αύξηση των αφίξεων με νέα ρεκόρ σχεδόν κάθε χρόνο, παρά την διατήρηση των τουριστικών εσόδων σε πολύ υψηλά επίπεδα, έχουμε το φαινόμενο τα ληξιπρόθεσμα δάνεια του ξενοδοχειακού κλάδου να κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με κλάδους που δέχτηκαν σφοδρότατο το πλήγμα της οικονομικής κρίσης», τόνισε ο κ. Καραβίας για να προσθέσει με νόημα ότι «Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι το πρόβλημα αυτό εστιάζεται σε συγκεκριμένους μόνο Ομίλους».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, επεσήμανε ότι δεν αποτελεί πρώτη επιλογή η πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ειδικά δε τουριστικών επιχειρήσεων. Πρόσθεσε όμως ότι τράπεζες και ξενοδόχοι οφείλουν να κινηθούν «γρήγορα και με ρεαλισμό» στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων και ενίσχυση των επιχειρήσεων με νέα κεφάλαια, όπου αυτό είναι απαραίτητο. «Σε διαφορετική περίπτωση, φοβάμαι ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε λύσεις που θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε», τόνισε.

Ποιες είναι αυτές οι λύσεις; Όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας ήδη μέσα στο 2015 η Eurobank μεσολάβησε για την είσοδο στρατηγικών επενδυτών σε ξενοδοχειακούς ομίλους και την τοποθέτηση νέου management αλλά και για την πώληση προβληματικών μονάδων σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων τη Σαντορίνη και τη Ρόδο. Ταυτόχρονα, πέρσι αναδιαρθρώθηκαν συνολικές οφειλές σχεδόν 100 εκατ. ευρώ.

Στο «κόκκινο» το ένα στα δύο δάνεια

«Η κατάσταση είναι οριακή», σχολιάζει στο insider.gr επαγγελματίας του real estate με χρόνια εμπειρίας στην αγορά ξενοδοχείων υπογραμμίζοντας ότι πολλές ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται στο κόκκινο. «Πρόκειται κυρίως για μικρότερα ξενοδοχεία, χαμηλών κατηγοριών. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια μεγάλα resorts που είναι υπερχρεωμένα και αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», σημειώνει.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος από τα δάνεια ύψους 7,6 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί σε τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια) σε όλη τη χώρα μόλις το 50,2% είναι ενήμερο. Το 20,2% έχει χαρακτηριστεί «αβέβαιης είσπραξης», το 10,6% είναι καταγγελμένα δάνεια και το 19% είναι δάνεια σε καθυστέρηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider