Έρχονται σοκαριστικές αλλαγές στα πακέτα των τσιγάρων

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται σοκαριστικές αλλαγές στα πακέτα των τσιγάρων

Μαζί με την αύξηση τιμής, έρχονται και σοκαριστές αλλαγές στα πακέτα των τσιγάρων με φωτογραφίες που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πακέτου και θα δείχνουν τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στον ανθρώπινο οργανισμό.



Τα νέα πακέτα τσιγάρων που θα κάνουν μέσα στις επόμενες ημέρες την εμφάνιση τους και στην ελληνική αγορά (η παραγωγή τους ξεκινά από τις 20 Μαϊου), θα ενσωματώνουν την κοινοτική οδηγία η οποία προβλέπει έγχρωμες φωτογραφίες που θα καλύπτουν το 65% της επιφάνειας του πακέτου και τα προειδοποιητικά μηνύματα υγείας που θα τις συνοδεύουν.

Το μήνυμα ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα, καταστρέφει τους πνεύμονες, προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια, στένωση και απόφραξη των αρτηριών και αρκετά άλλα, δεν θα αποτελεί απλά μια λεκτική προειδοποίηση, την οποία οι περισσότεροι ίσως προσπερνούν ή δεν της δίνουν σημασία. Θα συνοδεύεται με φωτογραφίες, ιδιαίτερα σοκαριστικές, τις οποίες κανείς δεν θα μπορεί να αγνοήσει.

Η κοινοτική οδηγία όμως προβλέπει και την απαγόρευση τσιγάρων και καπνού για στριφτά τσιγάρα με ιδιαίτερες γεύσεις, ενώ υποχρεώνει την καπνοβιομηχανία να υποβάλλει λεπτομερείς εκθέσεις στα κράτη μέλη για τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα καπνού.

Επίσης καθορίζει ελάχιστες διαστάσεις για τις προειδοποιήσεις και καταργεί τις μικρές συσκευασίες για ορισμένα προϊόντα καπνού και υποχρεώνει τις καπνοβιομηχανίες να δηλώνουν κάθε νέο προϊόν καπνού προτού το διαθέσουν στην αγορά.

Στελέχη των καπνοβιομηχανιών της χώρας εκτιμούν ότι οι νέες αλλαγές στα πακέτα των τσιγάρων θα προκαλέσουν εκ νέου έκρηξη του λαθρεμπορίου, το οποίο έχει αγγίξει το 20% της συνολικής κατανάλωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider