«Κληρώνει» για πρώτη κατοικία και πτωχευτικό μετά το Πάσχα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κληρώνει» για πρώτη κατοικία και πτωχευτικό μετά το Πάσχα
Το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας εκπνέει στις 30 Απριλίου και οι ελληνικές αρχές ζητούν εξάμηνη παράταση εν μέσω της πανδημίας.

Κορυφώνονται αυτή την εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για το πτωχευτικό δίκαιο που θα τη διαδεχθεί.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών και του υπουργείου Οικονομικών, ενώ την Πέμπτη η συζήτηση μεταφέρεται σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας εκπνέει στις 30 Απριλίου και οι ελληνικές αρχές ζητούν εξάμηνη παράταση εν μέσω της πανδημίας.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο insider.gr ότι οι δανειστές έχουν δηλώσει αρνητικοί σε παράταση του νόμου που «δεν υπάρχει σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος», όπως υποστηρίζουν, ενώ πιέζουν ο πτωχευτικός νόμος που θα διαδεχθεί το υφιστάμενο πλαίσιο να είναι ακόμη αυστηρότερος από αυτόν που εισηγούνται ΥΠΟΙΚ και τράπεζες.

Τα πράγματα, πάντως, δείχνουν ότι θα υπάρξει παράταση, τόσο λόγω της σφοδρής οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορονοϊού, όσο και το γεγονός ότι ο πτωχευτικός νόμος δεν έχει ακόμη ωριμάσει και χρειάζεται τουλάχιστον δύο μήνες -σύμφωνα με την αισιόδοξη εκτίμηση.

Οι ίδιες πηγές, πάντως, υποστηρίζουν ότι η επιμονή των δανειστών να απαιτούν ακόμη πιο αυστηρό πτωχευτικό πλαίσιο, με υψηλότερες καταβολές από τους οφειλέτες, θα γυρίσει μπούμεραγκ, καθώς θα οδηγήσουν σε περισσότερες προσφυγές στα δικαστήρια. «Ο πολίτης που θεωρεί ότι αδικείται, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη και αυτό σημαίνει καθυστέρηση 5 ετών μέχρι να εκδικαστεί το αίτημά του -στη διάρκεια των οποίων δεν θα καταβάλλει τίποτα», προειδοποιούν.

Εξωδικαστική ρύθμιση… τελευταίας ευκαιρίας

Εκτός από την εκποίηση περιουσίας που προβλέπει το νέο πτωχευτικό δίκαιο, με αντάλλαγμα τον μηδενισμό των χρεών του οφειλέτη, η ελληνική πλευρά καταθέτει πρόταση εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών, ως μια τελευταία ευκαιρία πριν την εκποίηση της περιουσίας.

Οφειλές προς τις τράπεζες, το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους ιδιώτες, τις ΔΕΚΟ κ.λπ. θα μπαίνουν σε μια κοινή πλατφόρμα που θα δημιουργήσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προκειμένου να οριστεί μια μηνιαία δόση συμβατή με την οικονομική δυνατότητα του κόκκινου οφειλέτη.

Στόχος είναι η διαδικασία αυτή να μην υπερβαίνει τους δύο μήνες. Ο οφειλέτης θα μπορεί να ζητήσει, εκτός από την απαλλαγή από τις οφειλές του, και εξαίρεση της πρώτης κατοικίας του, πληρώνοντας όμως το υπόλοιπο της οφειλής του χωρίς να προβλέπεται «κούρεμα», όπως ισχύει με την υφιστάμενη πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider