Έως τον Μάρτιο 2021 θα ισχύει το νέο μεταβατικό πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου και θα ισχύσει για εννέα μήνες σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr.
Ανώτατες τραπεζικές διατυπώνουν την ικανοποίησή τους για τον νόμο-γέφυρα που θα συνδέσει το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας -που παρατάθηκε για τρεις μήνες με παρέμβαση του πρωθυπουργού εχθές– με τον νέο πτωχευτικό κώδικα. Πρόκειται για «πολύ καλή εξέλιξη, τόσο για τους οφειλέτες όσο και για τις τράπεζες», τονίζουν και εξηγούν ότι μέσω της κρατικής επιδότησης, τα σπίτια των πληγέντων προστατεύονται εμμέσως αφού καμία τράπεζα δεν θα στραφεί με πλειστηριασμό ενάντια σε οφειλέτη που επιδοτείται από το Δημόσιο.
Ταυτόχρονα, στα ταμεία των τραπεζών αναμένεται να εισρεύσουν 750-850 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα, το οποίο σημαίνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της δόσης του στεγαστικού δανείου θα επιδοτείται από το Δημόσιο.
Διπλάσιοι δικαιούχοι
Στελέχη του τραπεζικού κλάδου εκτιμούν ότι η περίμετρος της προστασίας θα διπλασιαστεί, από 185.000 που είναι στο υφιστάμενο πλαίσιο σε περισσότερους από 350.000 δανειολήπτες. Προκειμένου να διαμορφωθεί η περίμετρος σε αυτά τα επίπεδα, αναμένεται να επιβληθούν εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.
Η βασική τομή του μεταβατικού νόμου, πάντως, είναι η προστασία των στεγαστικών δανείων που «κοκκίνησαν» εντός του 2019 και του 2020, αφού το σημερινό καθεστώς -μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας- περιλαμβάνει μόνο όσα δάνεια είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως τις 31/12/2018. Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει επίσης επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου, ωστόσο, οι ίδιες πηγές δεν θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να επιδοτείται το σύνολο της δόσης, καθώς δεν αναμένεται κάτι τέτοιο να λάβει «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες αφού θεωρείται ότι υπονομεύει την κουλτούρα πληρωμών.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είναι σημαντικό να τεθούν δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Αντιθέτως, το Κράτος στηρίζει τους δανειολήπτες με ενήμερα δάνεια, οι οποίοι όμως περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ που πλήττονται σημαντικά από την πανδημία.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναχαιτιστεί -όσο είναι δυνατό- το νέο κύμα των κόκκινων δανείων που αναμένεται να σαρώσει τις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου και, κυρίως, τη χώρα μας όπου η «κληρονομιά» της κρίσης αποτιμάται στα 70 δισ. ευρώ μη εξυπηρερούμενων δανείων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατύπωσε σε πρόσφατο πάνελ ο εκτελεστικός πρόεδρος της FPS, Θεόδωρος Καλαντώνης, η πανδημία αναμένεται να δημιουργήσει νέα κόκκινα δάνεια ύψους έως 10 δισ. ευρώ -μια εκτίμηση που ενδέχεται να ξεπεραστεί εάν η οικονομία δεν επανέλθει σύντομα από την κρίση.