Μπορεί η προστασία της πρώτης κατοικίας να αποτέλεσε πεδίο έντονης διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών τις προηγούμενες εβδομάδες, οδηγώντας σε τρίμηνη παράταση, ωστόσο το παρόν πλαίσιο θεωρείται ευρέως αποτυχημένο.
Και αυτό διότι, από τα 200 εκατ. ευρώ που κατατέθηκαν στον λογαριασμό της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για επιδότηση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, μόνο 40.000 ευρώ έφτασαν στους λογαριασμούς των δανειοληπτών.
Σε δηλώσεις τους στο insider.gr, πηγές με γνώση των διαδικασιών αποδίδουν τις φτωχές επιδόσεις του μέτρου προστασίας σε μια σειρά από παράγοντες όπως η δύσχρηστη πλατφόρμα και χρονοβόρα διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών, η διστακτικότητα των τραπεζών να βγάλουν στο «σφυρί» πρώτες κατοικίες -με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να μην νιώθουν ότι κινδυνεύουν- καθώς και τα γενναία κουρέματα που προσφέρουν οι περισσότερες τράπεζες με στόχο το «πρασίνισμα» των δανείων τους.
Δελεαστικές αντιπροτάσεις από τις τράπεζες
«Σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες προσφέρουν καλύτερα προϊόντα για τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια, προσελκύοντας απευθείας τους οφειλέτες», εξηγούν οι ίδιες πηγές. Μπορεί να μην προσφέρουν επιδότηση δόσης, αλλά παρέχουν γενναία κουρέματα, συμπληρώνουν και εξηγούν ότι το τρίπτυχο της αποτυχίας της προστασίας είναι «κόπος-χρόνος-κόστος».
Κάνουν δε λόγο για μια κακή κουλτούρα πληρωμών που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μετά την οικονομική κρίση, καθώς οι δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν το στεγαστικό τους δάνειο περιμένουν να φτάσει «ο κόμπος στο χτένι». «Γιατί να πληρώνουν το δάνειό τους, έστω και αν ένα μεγάλο μέρος της δόσης το πληρώνει το Δημόσιο, όταν μπορούν να μένουν σε αυτό χωρίς κίνδυνο να το χάσουν;», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Προτιμούν τα funds
Ακόμη περισσότερο, οι οφειλέτες προτιμούν σε αρκετές περιπτώσεις τα funds από τις τράπεζες και για τον λόγο αυτό καθυστερούν τη διευθέτηση των οφειλών τους προκειμένου το κόκκινο στεγαστικό τους να μεταβιβαστεί σε κάποιο από τα funds που αγοράζουν χαρτοφυλάκια στην ελληνική αγορά. Ο λόγος είναι ότι αρκετές φορές προσφέρουν κούρεμα πάνω από το μισό της οφειλής -ιδίως όταν η εξόφληση είναι εφάπαξ και πάντοτε σε συνάρτηση με τις εξασφαλίσεις.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, αναφέρουν τα ίδια στελέχη, που καταθέτουν τα χρήματά τους απευθείας σε λογαριασμούς του εξωτερικού -όταν πρόκειται για καταθέσεις σε ξένες τράπεζες. Ο λόγος είναι ότι πολλά από τα fund που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, συστήνοντας servicers για τη διαχείριση χαρτοφυλακίων, είναι θυγατρικές εταιρείες μεγάλων διεθνών ομίλων.