Παρευξείνια Τράπεζα: Αύξηση χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρευξείνια Τράπεζα: Αύξηση χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις

Έχοντας ήδη «ρίξει» στην ελληνική αγορά περισσότερα 289 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 207 εκατομμύρια έχουν ήδη εκταμιευτεί για την χρηματοδότηση 15 επιχειρηματικών πλάνων και τα υπόλοιπα είναι προς υπογραφή, συνεχίζεται η ενίσχυση επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότης από την Παρευξείνια Τράπεζα (Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου) στην Ελλάδα.

Η τράπεζα η οποία υποστηρίζει επενδυτές και εταιρείες στις 11 χώρες - μέλη της (Ρωσία, Ελλάδα, Τουρκία, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ρουμανία, Γεωργία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Ουκρανία), χορηγεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια διάρκειας 3-15 ετών, κυρίως της τάξης των 4-5 εκατ. ευρώ, ενώ προβαίνει επίσης σε επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου και παρέχει εγγυήσεις.

Εταιρίες, όπως η γαλακτοβιομηχανία Τυράς, η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας MLS, η ΤΕΡΝΑ, η Αλουμίλ, η Παυλίδης (κονσερβοποίηση φρούτων), Χατζηιωάννου κ.α ,έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί ενώ όπως ανακοινώθηκε χθες από την διοίκηση της τράπεζας της οποίας η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους τρεις μεγαλύτερους μέτοχους με ποσοστο16,5% (ανάλογο είναι το ποσοστό της Ρωσίας και της Τουρκίας), σκοπεύει τους επόμενους μήνες να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της και την δραστηριότητα της μέσω της χρηματοδότησης ελληνικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα η κατεύθυνση είναι η χρηματοδότησης ελληνικών επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό αλλά και επιχειρήσεων από τον κλάδο των υποδομών ενώ ήδη βρίσκεται και σε διαπραγματεύσεις με ελληνική τράπεζα για την χρηματοδότηση της, συμφωνία η οποία εκτιμάτε ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού.

Ειδικότερα η στόχευση της τράπεζας είναι σε χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών σχεδίων μεγάλων αλλά και μεσαίων επιχειρήσεων που πραγματοποιούν εξαγωγές προϊόντων ή υπηρεσιών, στην ανάπτυξη υποδομών όπως είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε το χαρτοφυλάκιό μας σε ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα». Θεωρούμε, άλλωστε, ότι είμαστε τυχεροί που η έδρα είναι στη Θεσσαλονίκη ", δήλωσε ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας κ. Ihsan Ugur Delikanli, προσθέτοντας ότι για την καλύτερη ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου θα γίνει στις 30 Μαΐου στο Hilton ένα Business Forum ώστε να Τράπεζα να επικοινωνήσει καλύτερα στο επιχειρηματικό κοινό τις δραστηριότητες της αλλά και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που μπορεί να παράσχει.

Συνολικά το ενεργό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας ανήλθε το 2015 σε 1,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σύγκριση με το 2014 ενώ μείωσε τις επισφάλειες της το 2015 με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αποτελούν το μόλις το 1,2% το 2015 από 5,5% το 2014.

Στα σχέδια της είναι έως το 2018 :το ενεργό χαρτοφυλάκιό της να σημειώνει ετήσια αύξηση 7,5%,ενώ θα δοθεί η έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη και τις διασυνοριακές επενδύσεις, την αύξηση του μεριδίου των χρηματοδοτήσεων του δημοσίου τομέα και της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την αύξηση της κινητοποίησης των πόρων και τη συγχρηματοδοτήσει σε συνεργασία με άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider