Σάλλας: Η Ελλάδα θα εκσφενδονιστεί σαν ελατήριο - Οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σάλλας: Η Ελλάδα θα εκσφενδονιστεί σαν ελατήριο - Οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα
«Σήμερα οι τράπεζες μπορούν να δώσουν περισσότερα δάνεια από ότι στο πρόσφατο παρελθόν», εκτίμησε ο Μιχάλης Σάλλας.

Την αισιοδοξία του για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξέφρασε ο πρόεδρος της Lyktos Group, Μιχάλης Σάλλας.

«Σήμερα οι τράπεζες μπορούν να δώσουν περισσότερα δάνεια από ότι στο πρόσφατο παρελθόν», εκτίμησε ο κ. Σάλλας, μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών της τρίτης ημέρας του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Σήμερα υπάρχει κατάλληλο κλίμα για να προχωρήσουν μηχανισμοί, όπως ο Ηρακλής, ενώ διαπιστώνεται και μεγάλη αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση μείωσης των κόκκινων δανείων», τόνισε ο κ. Σάλλας, επαναλαμβάνοντας τη θέση του πως τα πράγματα στο τραπεζικό σύστημα είναι πολύ καλύτερα σήμερα σε σχέση με το πώς ήταν πριν από δέκα χρόνια». Σήμερα, συνέχισε ο κ. Σάλλας, έχουν ληφθεί μέτρα και η κατάσταση κρίνεται διαχειρίσιμη.

Ο αναβαλλόμενος φόρος

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Σάλλας έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις επιπτώσεις του αναβαλλόμενου φόρου στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας πως τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα χρειαστούν περί τα 60 δισ. ευρώ στα επόμενα 18-19 χρόνια, λόγω αναβαλλόμενου φόρου.

Υπό το πρίσμα αυτό, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Lyktos Group, Μιχάλης Σάλλας, πως είναι ορατός ο κίνδυνος κρατικοποίησης των τραπεζών σε μεσομακροπρόθεσμο χαρακτήρα. «Δεν είναι εύκολες οι λύσεις, αλλά είναι ορατές, μπορούμε να προλάβουμε τις εξελίξεις», εκτίμησε μάλιστα

Κανένας κίνδυνος για τα χρήματα του Έλληνα καταθέτη

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις συστημικές τράπεζες και κανένας κίνδυνος για τα χρήματα του Έλληνα καταθέτη», διαβεβαίωσε ο κ. Σάλλας, υποστηρίζοντας πως στα προηγούμενα, δύσκολα χρόνια για την ελληνική οικονομία, «δεν χάθηκε ούτε ευρώ» από τους Έλληνες καταθέτες.

Κάποια στιγμή θα χρειαστούν κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες

Στη συνέχεια ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό βήμα «αν ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες», ωστόσο εξήγησε πως σε ειδικές περιόδους σαν την τρέχουσα, είναι δύσκολες οι όποιες κεφαλαιακές «ενέσεις».

«Πρέπει να επιτρέψουμε στις τράπεζες να ενισχύσουν τα κέρδη τους και με ένα τρόπο λειτουργικό, να τονωθούν τα κεφάλαιά τους, μέσα από τα κέρδη τους. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά δεν είναι αρκετό», εξήγησε ο κ. Σάλλας για να προβλέψει πως «κάποια στιγμή θα χρειαστούν ενίσχυση κεφαλαίων οι ελληνικές τράπεζες».

Πώς θα έχουν μέλλον οι τράπεζες

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα αλλάξει ως προς τη δομή του, αν εμφανιστούν 2-3 μικρές τράπεζες στο μέλλον», εκτίμησε στη συνέχεια, ωστόσο αναφερόμενος στις προκλήσεις του σήμερα, ο κ. Σάλλας ήταν κατηγορηματικός: «Πρέπει οι τράπεζες με ευελιξία και ταχύτητα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η τρέχουσα συγκυρία. Αν δεν τα αντιμετωπίσουν, δεν έχουν μέλλον».

Ποιοι κλάδοι εμφανίζουν προοπτικές

Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, είναι τεράστιο το περιθώριο της Ελλάδας για πράσινη ενέργεια και πράσινα δάνεια, ενώ τεράστιες δυνατότητες παρουσιάζει και ο χώρος των τροφίμων.

«Είμαστε συγκροτημένος λαός και έχουμε μια συγκροτημένη κυβέρνηση», πρόσθεσε, για να επισημάνει πως τα 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα μέσα από τα προγράμματα της ΕΕ, δεν είναι λίγα.

«Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία. Το σύστημα αποδεικνύει ότι ‘σοβαρεύεται’ κάθε μέρα. Ο κορονοϊός είναι σαν ένα τρένο που πάτησε τον κόσμο. Στη διάρκεια της πανδημίας η ελληνική οικονομία λειτούργησε σαν ένα ελατήριο που συμπιέστηκε. Πλέον θα έχουμε εκσφενδονισμό», τόνισε.

«Τα πράγματα δεν μπορούν να πάνε πίσω, χρειάζεται σοβαρότητα και όχι μπαλώματα», κατέληξε ο κ. Σάλλας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider