Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες (ποσοστό 45%) δηλώνουν ότι θα μειώσουν τις εξόδους κυρίως για φαγητό ακόμη και μετά από το lockdown, προτιμώντας περισσότερο τις καφετέριες όπου νιώθουν περισσότερο ασφαλείς αλλά και ξοδεύουν λιγότερο.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας ΙRI, την περίοδο μετά το lockdown που δείχνει πώς έχουν αλλάξει οι συνήθειες και η καθημερινότητα των καταναλωτών μετά την πανδημία.
Άλλωστε και σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ τις πρώτες μέρες μετά την επαναλειτουργία της εστίασης, μόλις 1 στους 3 δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα το φαγητό σε εστιατόριο-ταβέρνα, σε ποσοστό 17% ανέφεραν ότι θα πάνε αργότερα μέσα στον χρόνο και 1 στους 2 πως δεν θα επιστρέψει στην οργανωμένη εστίαση μέσα στο 2020.
Παράλληλα 4 στους 10 δήλωσαν ότι θα διατηρήσουν την τάση της αποφυγής εξόδου από το σπίτι ακόμα και το επόμενο έτος.
Η δραματική εικόνα στην εστίαση
Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνονται άλλωστε και στην εικόνα που περιγράφουν οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης τις πρώτες εβδομάδες τις επαναλειτουργίας τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργο Καββαθά η πτώση στον τζίρο των εστιατορίων, αγγίζει το 80% σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία.
Οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι από τη μία πλευρά είναι θέμα ψυχολογίας καθώς οι καταναλωτές φαίνονται ακόμα μουδιασμένοι μετά το lockdown και από την άλλη, αποτέλεσμα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται αρκετοί εργαζόμενοι στους οποίους έχει μειωθεί το εισόδημα.
«Βλέπουμε μία τάση κυρίως εκτός Αθηνών και τις τουριστικές περιοχές, σε ένα ποσοστό γύρω στο 25%-30%, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων εξετάζουν το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστοί. Ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται σε περιοχές κοντά σε ξενοδοχεία που δεν θα λειτουργήσουν φέτος, θεωρούν πως δεν θα έχουν κανένα όφελος να ανοίξουν» σημείωνε στο insider.gr o Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος.
Αντίστοιχη εικόνα μετέφερε και ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, επισημαίνοντας: «Το 30 με 35% των εστιατορίων δεν κατάφερε να ανοίξει ενώ το 20% των επιχειρήσεων ανοίγει πειραματικά και με την προοπτική να μειώσουν τις απώλειες ώστε να βάλουν λουκέτο σε λίγους μήνες» .