Ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ τα έσοδα από την υπηρεσία ΤΣΕΚ του Τειρεσία, καθώς έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από έξι χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της.
Ήταν το 2014, όταν ο Τειρεσίας ανακοίνωνε την υπηρεσία ΤΣΕΚ (Τειρεσίας Σύστημα Ελέγχου Κινδύνων), ένα καθημερινό εργαλείο για τις επιχειρήσεις, με στόχο τον έλεγχο και την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου που ενέχουν οι εμπορικές συναλλαγές.
«Πλέον πρέπει να έχουν ΤΣΕΚ οι πάντες» δήλωσε ο εμπορικός διευθυντής του Τειρεσία, Ιωάννης Παλόγλου, επισημαίνοντας πως πελάτες του ΤΣΕΚ μπορούν να γίνουν «όλοι όσοι επιχειρούν».
«Το ΤΣΕΚ θέλουμε στο τέλος της ημέρας να μας φέρνει το 50% των εσόδων. Ήδη με 2.700 πελάτες, τα έσοδα φτάνουν τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος ξεπερνάει τα 14 εκατ. ευρώ», αποκάλυψε ο κ. Παλόγλου.
Η διαδικτυακή υπηρεσία του Τειρεσία έχει στόχο την εξυγίανση των συναλλαγών, άρα «στόχος είναι η ανάπτυξη». Τα οφέλη του ΤΣΕΚ μπορούν να δρέψουν, σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή του Τειρεσία, όλες οι επιχειρήσεις που κάνουν πιστώσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους.
«Καλοπληρωτές οι Έλληνες»
Σε γενικές γραμμές οι Έλληνες είναι καλοπληρωτές, αναγνώρισε ο κ. Παλόγλου, βασιζόμενος στα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Τειρεσίας, σπεύδοντας να επισημάνει πως οι πελάτες της υπηρεσίας ΤΣΕΚ δεν είναι μόνο Έλληνες, αλλά και ξένοι.
«Το προφίλ των πελατών μας ανανεώνεται κάθε μέρα», εξήγησε.
Στα οφέλη της εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) στις υπηρεσίες του Τειρεσία αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Πέτρος Καπασούρης.
«Η κρίση της πανδημίας είχε και οφέλη»
Παρά το τεράστιο πλήγμα που επέφερε στην παγκόσμια και δη την ελληνική οικονομία, η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού αποδείχθηκε πως τελικά είχε και οφέλη.
Σύμφωνα με τα στελέχη του Τειρεσία, ιδίως σε ό,τι αφορά την εγχώρια οικονομία, μετά την πανδημία σημειώθηκε ένα καλό «ξεσκαρτάρισμα» μεταξύ των επιχειρήσεων, ενώ επιπρόσθετα, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις επέλεξαν τον δρόμο της εξωστρέφειας. «Οι Έλληνες επιχειρηματίες έγιναν πιο σοβαροί μέσα από την κρίση», εκτίμησε ο εμπορικός διευθυντής του Τειρεσία.
«Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η πανδημία δημιούργησε μια κρίση συμμετρική, η οποία μας επηρεάζει όλους», τόνισαν οι κ. κ. Παλόγλου και Καπασούρης.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα
Η πλατφόρμα https://tsek.teiresias.gr είναι μια φιλική και απλή πλατφόρμα παροχής δεδομένων, με στόχο τη διάθεση πληροφοριών οικονομικής συμπεριφοράς στις επιχειρήσεις.
Η διαδικτυακή υπηρεσία αποσκοπεί στην άμεση και αξιόπιστη υποστήριξη των επιχειρηματικών αποφάσεων, έτσι ώστε να αξιολογούνται αντικειμενικότερα και αποδοτικότερα οι οικονομικές δοσοληψίες με προμηθευτές και πελάτες.
Πρόσβαση και δεδομένα
Τα δεδομένα που παρέχονται μέσω της υπηρεσίας ΤΣΕΚ αφορούν σε στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ) του Τειρεσία.
Ειδικότερα, παρατίθενται:
-αναλυτικά στοιχεία για το τρέχον έτος και την τελευταία τριετία καθώς και συγκεντρωτικά πέραν αυτής,
-με σχετική ένδειξη αν έχουν τακτοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο,
-πάντα σύμφωνα με τις κατά περίπτωση προβλεπόμενες διαδικασίες και τους χρόνους τήρησης.
Τα στοιχεία αυτά αφορούν σε:
-Ακάλυπτες επιταγές
-Απλήρωτες, κατά τη λήξη τους, συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή
-Αιτήσεις πτωχεύσεων - Αποφάσεις που απορρίπτουν αιτήσεις πτώχευσης λόγω μη επάρκειας περιουσίας του οφειλέτη
-Αιτήσεις και αποφάσεις συνδιαλλαγής / εξυγίανσης (αρ. 99 επ. Πτωχευτικού Κώδικα)
-Κηρυχθείσες πτωχεύσεις
-Διαταγές πληρωμής και διαταγές απόδοσης χρήσης μισθίου ακινήτου
-Πλειστηριασμούς ακινήτων
-Πλειστηριασμούς κινητών
-Τροπές προσημειώσεων σε υποθήκες
-Κατασχέσεις ακινήτων και εγγραφές επιταγών βάσει Ν.Δ. 1923
Η υπηρεσία ΤΣΕΚ επιπλέον προσφέρει στοιχεία επιχειρηματικής πληροφόρησης τα οποία αφορούν σε:
-Δεδομένα εταιρειών από ΦΕΚ / ΓΕΜΗ
-Ισολογισμούς με σχετικούς αριθμοδείκτες
Σύμφωνα με τα στελέχη του Τειρεσία, η υπηρεσία ΤΣΕΚ «προάγει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, συμβάλλει στην αύξηση του πελατολογίου, υποστηρίζει και διασφαλίζει νέες επικερδείς δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το λειτουργικό κόστος».
Η καλύτερη εκτίμηση του κινδύνου που ενέχουν οι συναλλαγές αποτελεί, άλλωστε, ουσιαστικό παράγοντα για την προστασία από επισφαλείς συνεργασίες και παρεπόμενες συνέπειες, καθώς μειώνει το λειτουργικό κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενισχύει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και συνδράμει στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας. Παράλληλα, αποτρέπονται συνεργασίες οι οποίες θα μπορούσαν να αποβούν προβληματικές ή/και ζημιογόνες, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζεται η δημιουργία νέων συνεργασιών.