Ακόμα και στον «ακριβό» κόσμο των σπάνιων μπαχαρικών, ο κρόκος Κοζάνης ξεχωρίζει, καθώς το πραγματικό ανόθευτο σαφράν μπορεί να φτάσει να κοστίζει μέχρι και 10.000 δολάρια το κιλό.
Με εφαρμογές στη μαγειρική ως μπαχαρικό, στη βιομηχανία ως βαφή υφασμάτων, αλλά ακόμα και ως superfood ουσία στη φαρμακοβιομηχανία, πρόκειται για ένα περιζήτητο, όμως αρκετά απαιτητικό προϊόν, όσον αφορά στην παραγωγή του, καθώς χρειάζονται περισσότερα από 150 άνθη του φυτού κρόκου για περίπου 1 γραμ. σαφράν.
Γιατί είναι τόσο ακριβό;
Το σαφράν προέρχεται από τον ύπερο του άνθους του φυτού κρόκος, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι «Κρόκος ο ήμερος / Crocus sativus». Το κάθε άνθος έχει τρεις ύπερους, οι οποίοι πρέπει να συλλεχθούν προσεκτικά και με το χέρι. Αυτό το μικροσκοπικό και ευαίσθητο «προϊόν» απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις και δεν μπορεί να γίνει μέσω κάποιου άλλου μηχανισμού, ενώ είναι το ίδιο απαιτητική και η καλλιέργεια του.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Business Insider, εκτιμάται πως χρειάζονται περίπου 40 ώρες απαιτητικής χειρωνακτικής εργασίας για να συλλεχθεί περί το 1 κιλό υψηλής ποιότητας σαφράν.
Ο «ελληνικός χρυσός»
Η Ελλάδα θεωρείται μία από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής υψηλής ποιότητας σαφράν... ή κρόκου Κοζάνης (ΠΟΠ), όπως είναι επίσης γνωστό. Σήμερα, το ελληνικό σαφράν προέρχεται αποκλειστικά από την περιοχή της Κοζάνης και παράγεται από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, ο οποίος έχει και το αποκλειστικό δικαίωμα συλλογής, συσκευασίας και διακίνησης του ελληνικού σαφράν (ζαφορά).
Όμως, παρότι ο «ελληνικός χρυσός» ξεχωρίζει ποιοτικά, είναι η περιοχή του Κασμίρ που είναι διάσημη σε παγκόσμιο επίπεδο για το σαφράν του.
Η ποιότητα είναι το παν
Σπάνια θα βρει κανείς «ανόθευτο» προϊόν που δεν είναι καλής ποιότητας, όμως στα επίπεδα της «υψηλότερης» ποιότητας, πολλοί είναι οι παραγωγοί που... πετούν σχεδόν το μισό της παραγωγής τους για να κρατήσουν μόνο τις μικροσκοπικές κορυφές του ύπερου.
Στο Ιράν, όπου παράγεται περί το 90% του σαφράν παγκοσμίως, υπάρχουν 4 βαθμίδες ποιότητας, με την τελευταία να είναι το σαφράν που περιλαμβάνει ολόκληρο τον ύπερο, από την κίτρινη βάση που ακουμπά στο φυτό μέχρι την κορυφή. Στις ανώτερες βαθμίδες δεν θα βρεθεί κανένα κίτρινο τμήμα του ύπερου.
Αυτό σημαίνει πως για ένα κιλό σαφράν χρειάζονται περί τους 450.000 υπέρους, δηλαδή περίπου 150.000 άνθη κρόκου. Ειδικότερα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καλού κρόκου είναι:
Δείτε το σχετικό βίντεο: