Την ανάγκη κατάργησης ή προσαρμογής, του μέτρου που προβλέπει 1 άτομο ανά 2 τ.μ. στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους των επιχειρήσεων εστίασης, ζητούν επιχειρηματίες του κλάδου.
Συγκεκριμένα, επιχειρηματίες της εστίασης που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα σε επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, σημειώνουν ότι «η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου έχει δημιουργήσει σύγχυση σε πελάτες – προσωπικό, αλλά και παράδοξες καταστάσεις. Επίσης έχει οδηγήσει σε επιβολή προστίμων και αναστολή εργασιών μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες (εκτός αυτού του μέτρου) λειτουργούσαν με άψογη εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό. Επιπλέον, δημιουργεί εύλογες απορίες στο κατά πόσο έχει νόημα η εφαρμογή του, από τη στιγμή που υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και των καθισμάτων, που αναιρούν στην ουσία το ως άνω μέτρο».
Όπως εξηγεί στο insider.gr η Χριστίνα Αχιλλιά, μέλος αυτής της πρωτοβουλίας ιδιοκτητών με μικρές επιχειρήσεις εστίασης στο κέντρο και γειτονιές της Αθήνας οι περισσότεροι επιχειρηματίες βάσει αυτού του μέτρου καλούνται να λειτουργήσουν με ελάχιστα άτομα στους εξωτερικούς χώρους την ίδια ώρα που οι αποστάσεις στα τραπέζια τηρούνται κανονικά.
Στην επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό, ενδεικτικά σημειώνουν ότι επιχείρηση στο Παγκράτι καταλαμβάνει (νόμιμα και με πληρωμένα τα δημοτικά τέλη χρήσης κοινόχρηστου χώρου) 13 τ.μ. εξωτερικού κοινόχρηστου χώρου σε επιφάνεια συνολικού εμβαδού 60 τ.μ., ενώ ο εσωτερικός χώρος του καταστήματος είναι 50 τ.μ. Σε αυτή τη περίπτωση, όπως λένε,μπορούν να εξυπηρετηθούν 6 άτομα στο εξωτερικό χώρο και 22 άτομα στον εσωτερικό χώρο (στον εσωτερικό χώρο ισχύει 1 άτομο / 2,2 τ.μ.).
«Η απόφαση για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, πιθανολογούμε ότι, προέκυψε από την ανάγκη θέσπισης γενικών κανόνων οι οποίοι αποσκοπούσαν να περιορίσουν τον συγχρωτισμό σε επιχειρήσεις με τεράστιους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, όπως beach bar και club. Με αυτό τον τρόπο όμως, επηρεάζονται και οδηγούνται σε ασφυξία μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης» τονίζουν.
Η κ. Αχιλλιά εξηγεί ότι οι πολλοί περιορισμοί που επιβάλλονται με τον αριθμό των πελατών σε συνδυασμό με το ωράριο λειτουργίας έως τις 12 μεσάνυχτα, δημιουργούν τεράστια προβλήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους. «Πολλές φορές σκεφτόμαστε, ότι καλύτερα να μας έκλειναν. Ήδη αρκετοί έχουμε προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού μας τους τελευταίους μήνες» σημειώνει.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου ζητούν να υπάρξει μέριμνα για το ζήτημα που θέτουν καθώς, όπως επισημαίνουν, παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι έχει τελειώσει οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν στους επιχειρηματίες να λειτουργούν τους εξωτερικούς χώρους και το επόμενο διάστημα.
«Θεωρούμε αναγκαίο να επανεξετάσετε, από κοινού με όλους τους αρμόδιους φορείς, τους κανόνες λειτουργίας μικρών και μικρομεσαίων καταστημάτων των γειτονιών της Αθήνας και όλης της χώρας, εν όψει του πολύ δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα που αναμένεται» καταλήγουν στην επιστολή τους.