Τα τέσσερα μηνύματα του Draghi στους Ευρωπαίους πολιτικούς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα τέσσερα μηνύματα του Draghi στους Ευρωπαίους πολιτικούς

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά τέσσερα ηχηρά μηνύματα απέστειλε στους Ευρωπαίους πολιτικούς το μεσημέρι της Πέμπτης ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

Τούτο υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής της Pimco και νυν οικονομικός σύμβουλος της μητρικής της, της Allianz, Mohamed A. El-Erian, σε ειδικό του άρθρο στο πρακτορείο Bloomberg.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, τα τέσσερα μηνύματα που απέστειλε ο Mario Draghi προς την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία ξεπερνούν, σε όρους σπουδαιότητας, τόσο τις αγορές, όσο και την ίδια την πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον El-Erian, αυτό που πρέπει να κάνουν τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αφενός να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα του Draghi και αφετέρου να τα μετασχηματίσουν σε αξιόπιστα οικονομικά μέτρα.

Αναλυτικά:

Μήνυμα 1ο:

Για μια ακόμη φορά, η νομισματική πολιτική αποδείχθηκε ιδιαιτέρως αποτελεσματική σε ό,τι αφορά την αποτροπή εξαιρετικά άσχημων αποτελεσμάτων και γεγονότων. Χωρίς τα νέα μέτρα της ΕΚΤ – τα οποία και ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο – η αναταραχή που είχε ξεσπάσει στις διεθνείς αγορές θα είχε οδηγήσει σε ένα περιβάλλον έντονων αποπληθωριστικών πιέσεων την ευρωπαϊκή οικονομία.

Μήνυμα 2ο:

Ακόμη κι αν μέσω επιθετικών πολιτικών η ΕΚΤ μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εξαιρετικά αρνητικών εξελίξεων, δεν μπορεί να επιτύχει εκείνο που πραγματικά είναι αναγκαίο: Μια βιώσιμη και υψηλή οικονομική ανάπτυξη. Όπως, πολύ σωστά εξήγησε ο Mario Draghi, για να υπάρξει ανάπτυξη, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να στηρίξουν – σε όρους πολιτικής – τις δράσεις της κεντρικής τράπεζας, λαμβάνοντας μέτρα τόνωσης της παραγωγικότητας και ενίσχυσης της ζήτησης.

Μήνυμα 3ο:

Δεδομένου ότι η Ευρώπη είναι «εκτεθειμένη» και σε μη οικονομικής φύσεως σοκ, όπως οι πολιτικές εξελίξεις στα κράτη μέλη της και ο κίνδυνος αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να ισχυροποιήσουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική δομή της Ευρωζώνης. Αυτό απαιτεί ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, επίτευξη συμφωνίας για μεγαλύτερη δημοσιονομική σύγκλιση, αλλά και ισχυροποίηση της ενότητας σε πολιτικό επίπεδο.

Μήνυμα 4ο:

Κανένας Θεσμός δεν προτίθεται να αναλάβει μόνος του το βάρος επίλυσης των προβλημάτων των πιο αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ελλάδα. Όμως η ανάγκη για συντονισμένη δράση υπονομεύεται από την έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δανειστών και δη μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider