Δηλώσεις: Ελένη Βρεττού, ανώτερη γενική διευθύντρια, επικεφαλής του Corporate και Investment Banking
Μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους και τη σταδιακή επαναφορά σε μια επιχειρηματική, δημοσιονομική και οικονομική κανονικότητα που ξεκίνησε το 2019, η Ελλάδα βρέθηκε στις αρχές του 2020 αντιμέτωπη με την πανδημία COVID-19 που πυροδότησε μια οικονομική κρίση με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά και απρόβλεπτες επιπτώσεις. Σε αντίθεση με την προηγούμενη κρίση, αυτή τη φορά τα προβλήματα ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που σήμαινε ότι βασικές πηγές παραγωγής πλούτου για τη χώρα, όπως ο τουρισμός, επλήγησαν σημαντικά.
Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συμβάλλουν ώστε να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα και λιγότερο επώδυνα η κρίση για την εγχώρια οικονομία καθώς είναι υγιείς και ικανές να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις και να υποστηρίξουν τους πελάτες τους.
Οι προκλήσεις που είχαν και έχουν να αντιμετωπίσουν είναι: η διασφάλιση της υγείας του προσωπικού και των πελατών μέσω του τρόπου της λειτουργίας όσο και των σχέσεων με τους συναλλασσόμενους, η χρηματοοικονομική κατάσταση των πελατών και οι προοπτικές μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας όσων έχουν πληγεί, καθώς και η υποστήριξη όσων είναι σε τροχιά ανάπτυξης, με ιδιαίτερη προσοχή στους εξωστρεφείς κλάδους, το κανονιστικό σκέλος, αλλά και η βελτίωση της ελκυστικότητας των ελληνικών τραπεζών ως αντικείμενο επένδυσης.
Αναφορικά με την πρώτη πρόκληση, θα ήθελα να σταθώ στην επιτάχυνση των αλλαγών που επέφερε η πανδημία στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών, τόσο σε σχέση με το εσωτερικό και τους εργαζόμενους, όσο και με το εξωτερικό περιβάλλον και τους συναλλασσόμενους.
Η τηλεργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα έγινε καθημερινότητα και μάλιστα χωρίς καμία έκπτωση στο αποτέλεσμα. Η Τράπεζα Πειραιώς επέδειξε ετοιμότητα σε όρους προετοιμασίας συστημάτων πληροφορικής, επικοινωνιών και εξοπλισμού, και από την πρώτη στιγμή του lockdown, απασχόλησε ποσοστό της τάξης του 70% του προσωπικού της σε τηλεργασία, βαθμό ετοιμότητας που επανέφερε μετά την αύξηση των κρουσμάτων κατά τους θερινούς μήνες.
Εξίσου αξιοσημείωτη είναι η ταχύτητα ανάπτυξης νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών αλλά και η προσαρμοστικότητα που επέδειξαν οι πελάτες της Τράπεζας στην υιοθέτηση και τη λειτουργία δομών ψηφιακών συναλλαγών.
Δεύτερη πρόκληση ήταν και είναι η υποστήριξη του πελατολογίου μας. Η Τράπεζα Πειραιώς, διατήρησε τον πρωταγωνιστικό της ρόλο και σε αυτή την κρίσιμη καμπή της ελληνικής οικονομίας, εγκρίνοντας αιτήματα αναστολής δόσεων κεφαλαίου ενήμερων δανείων συνολικού υπολοίπου άνω των 4 δισ.ευρώ, ενώ προχώρησε σε επιχειρηματικές χορηγήσεις, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ενισχύσεων, άνω του 1,5 δισ.ευρώ.
Συνολικά, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς κατά το πρώτο κρίσιμο εξάμηνο του 2020, ξεπέρασαν τα 3,5 δισ.ευρώ, καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση πιστώσεων.
Προκειμένου να στηρίξει τους πελάτες της, η Τράπεζα συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο μέσω της παροχής εγγύησης, όσο και επιδοτήσεων επιτοκίου και μάλιστα διατηρεί την ηγετική θέση στα προγράμματα αυτά, όχι μόνο στα ποσά των αιτήσεων αλλά και στην ταχύτητα των εκταμιεύσεων.
Στο πλαίσιο του υποπρογράμματος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας «Εγγυοδοτικό Ταμείο για το Covid-19» με σκοπό τη διευκόλυνση των ΜΜΕ και Μεγάλων Επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης, η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαθέσει συνολικό ποσό ύψους 1 δισ. από σύνολο 3,6 δισ. ευρώ της αγοράς.
Επίσης, στο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Ανάπτυξης για διετή επιδότηση επιτοκίου σε νέες χρηματοδοτήσεις προς πληγείσες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, η Τράπεζα συμμετέχει με 3,2 χιλιάδες εγκεκριμένα αιτήματα συνολικού ύψους δανείων 0,4 δισ. ευρώ επί συνόλου 1,4 δισ. ευρώ για την ελληνική αγορά.
Πέρα από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες ενισχύθηκαν σημαντικά, περίπου 1 δισ. ευρώ κατευθύνθηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, με την Τράπεζα να παρέχει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε αυτές και όρια ασφαλείας αντιστοίχου ύψους.
Ηδη, κοιτάζουμε την επόμενη ημέρα για τη χώρα, την κοινωνία και τις τράπεζες, κατά την οποία η έμφαση θα δοθεί στις υπεύθυνες και βιώσιμες χρηματοδοτήσεις. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που εντάσσει κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης, γνωστά ως κριτήρια ESG, σε όλο και μεγαλύτερο φάσμα των δραστηριοτήτων και των προϊόντων που προσφέρει, προωθώντας έτσι την έννοια της Βιώσιμης Τραπεζικής που έχει ως στόχο τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον και θα ευνοεί την ευημερία της κοινωνίας.
Πρόσφατο παράδειγμα χρηματοδότησης με κριτήρια ESG, είναι αυτό της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που αφορά επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα ύψους 150 εκατ. ευρώ, σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συνολικής ισχύος άνω των 120 MW.
Στόχος μας είναι τα κριτήρια να ενταχθούν σε όλο και περισσότερες χρηματοδοτήσεις που εμπίπτουν σε αυτό το πλαίσιο, ανεξαρτήτως μεγέθους εταιρείας και σε κλάδους πέρα από τον τομέα της ενέργειας.
Αναφορικά με το κανονιστικό σκέλος, οι εποπτικές αρχές εφαρμόζουν σειρά μέτρων χαλάρωσης απαιτήσεων και δεικτών, καθώς η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά παγκόσμια, παρέχοντας ειδικά στις ελληνικές τράπεζες τον αναγκαίο ωφέλιμο χρόνο ώστε να προωθήσουν ασκήσεις περαιτέρω βελτίωσης των ισολογισμών τους.
Οι ελληνικές τράπεζες, έχοντας αντιμετωπίσει την πρώτη φάση συνεπειών και ανταποκριθεί στις πρωτοφανείς συνθήκες που επέβαλε η πανδημία COVID-19 και το lockdown, αναμένεται να συνεχίσουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις προκλήσεις, προκειμένου το 2021 να αποτελέσει έτος επανεκκίνησης της οικονομίας, αξιοποιώντας όλα τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα Πειραιώς που αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της εμπορικής τραπεζικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, και έχοντας πλήρη συνείδηση του ρόλου της, δεσμεύεται στην ενίσχυση επενδύσεων που είναι προσανατολισμένες στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην αειφόρο ανάπτυξη και στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στη στήριξη των επιχειρήσεων που στη κρίσιμη αυτή περίοδο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προάγουν τον εξωστρεφή χαρακτήρα της, παρέχουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, συμβάλλουν στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης, και ενισχύουν την ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων.
Διαβάστε επίσης: