Πώς θα χειριστούν οι τράπεζες τα δάνεια που «πάγωσαν» λόγω κορονοϊού

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα χειριστούν οι τράπεζες τα δάνεια που «πάγωσαν» λόγω κορονοϊού
Νέα προϊόντα, λύσεις ανά κλάδο και αποτροπή των στρατηγικών κακοπληρωτών

Με καινοτόμα προϊόντα, δυνατότητα τμηματικής πληρωμής αλλά και επιμήκυνση δανείων σχεδιάζουν οι τράπεζες να διευκολύνουν τους πελάτες τους που «πάγωσαν» τα χρέη τους λόγω κορονοϊού. Τόσο στη στεγαστική όσο και στη στεγαστική πίστη, τα επιτελεία των τραπεζών εργάζονται πυρετωδώς, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου –όταν και λήγει το moratorium πληρωμών- να μπορούν να διευκολύνουν τους πελάτες τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη νέα κανονικότητα.

Στόχος τους, να επαναφέρουν σε κανονικούς ρυθμούς όσο το δυνατόν περισσότερα από τα δάνεια που έχουν «παγώσει», αποφεύγοντας έτσι μια νέα γενιά επισφαλειών λόγω κορονοϊού αλλά και τη ανάκαμψη της κουλτούρας στρατηγικών κακοπληρωτών. Από την άλλη, αναγνωρίζουν ότι οι δανειολήπτες δεν μπορούν να επιστρέψουν στα προηγούμενα δεδομένα από τη μία ημέρα στην άλλη, ειδικά όσο η οικονομική κατάσταση δεν βελτιώνεται.

Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς στο συνέδριο του Economist, παρουσιάζοντας την τρέχουσα εικόνα αλλά και τις προοπτικές. Συγκεκριμένα, υπολόγισε ότι τα δάνεια που έχουν τεθεί σε αναστολή ανέρχονται συνολικά σε περίπου 20 δις. ευρώ, και «υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύμα Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων το 2021. Το τέλος της αναστολής πληρωμών μπορεί να οδηγήσει το δανειολήπτη σε αδιέξοδο, όταν ξαφνικά η δόση του δανείου του επανέλθει από μηδέν στο πλήρες ποσό της – κάτι που για κάποιους δανειολήπτες μπορεί να αποδειχθεί δυσβάστακτο. Αναμφίβολα, θεωρώ ότι ένα σημαντικό μερίδιο από τα €20 δισ. θα καταφέρουν να επανέλθουν».

Η ιδανική φόρμουλα

Έτσι, ζητούμενο για τις τράπεζες είναι να βρουν τη φόρμουλα που θα εξασφαλίσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάκτηση δανείων, έστω και αν δεν εισπράττουν το σύνολο της δόσης ή και καθόλου κεφάλαιο. Εξάλλου, όπως τονίζουν, το πιο σημαντικό είναι οι δανειολήπτες να ξεκινήσουν να πληρώνουν έστω και λίγα χρήματα και τμηματικά η μηνιαία δόση –ανάλογα και με την πορεία της οικονομίας- θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα.

«Οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο σταδιακής επιστροφής στα κανονικά ποσά των δόσεων, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν αυτούς που χρειάζονται χρόνο για να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις προ πανδημίας – για παράδειγμα ζητώντας από τους δανειολήπτες το 50% της δόσης για το έτος 2021» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς, δίνοντας το στίγμα των όσων αναμένεται να ακολουθήσουν.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο insider.gr, οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να επεκτείνουν το moratorium στα στεγαστικά δάνεια και εντός του 2021, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η πολιτεία θα τους δώσει τη δυνατότητα αυτή. Επιπλέον, εκτιμούν ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα» που αφορά τόσο τους ενήμερους όσο και τους συνεπείς ρυθμισμένους δανειολήπτες θα διευκολύνει σημαντικά ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων. Αντίστοιχα, στην επιχειρηματική πίστη, οι δανειολήπτες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πληρώσουν δόσεις κεφαλαίου για όλο το 2021 αλλά μόνο τους αναλογούντες τόκους.

Όσο για την διαχείριση της επόμενης ημέρα, οι τράπεζες στις περισσότερες περιπτώσεις θα μοιράσουν τις δόσεις που δεν πληρώνονται στην υπόλοιπη ζωή του δανείου στα στεγαστικά ενώ στα επιχειρηματικά οι λύσεις θα δοθούν κατά περίπτωση και ανά κλάδο.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ο στόχος είναι να στηρίξουν τόοσ όσους έχουν πληγεί προσωρινά από τον κορονοϊό όσο και εκείνους που επηρεάζονται πιο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Πάντως, καταλήγουν, η πιο σημαντική προσπάθεια που κάνουν είναι να προλάβουν να μην γίνουν «κόκκινα» τα δάνεια που πάγωσαν, αλλά ταυτόχρονα «δεν θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες σε όσους είναι πράσινους στο να μπουν στον πειρασμό να μην πληρώσουν».

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider