ΑΔΜΗΕ: Ισχυρό ενδιαφέρον για το έργο στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΑΔΜΗΕ: Ισχυρό ενδιαφέρον για το έργο στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου
Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί προβλέπει συμβασιοποίηση του έργου έως τις αρχές του 2021.

Ισχυρό ενδιαφέρον έχει προσελκύσει ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση του Κέντρου Υπερ-υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ευστάθειας της Αττικής και την αποτροπή στο μέλλον πιθανών μπλακ-ουτ στο Λεκανοπέδιο. Εξάλλου, το έργο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό καθώς, μέσω του νέου ΚΥΤ, θα ηλεκτριστεί και το «μεγάλο» καλώδιο της Κρήτης.

Από την πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη συγκεκριμένη υποδομή, η οποία κλείνει αισίως τα 50 χρόνια ζωής, προέκυψαν τέσσερις υποψήφιοι «μνηστήρες», οι οποίοι θα διεκδικήσουν το έργο. Πρόκειται για τις κοινοπραξίες TEPNA-Siemens, Electromec-Nari-GE και Dongfang-TBEA και τη «Μυτιληναίος». Μετά την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών που έχουν κατατεθεί θα ακολουθήσει η υποβολή των οικονομικών προσφορών και η αξιολόγησή τους.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί προβλέπει συμβασιοποίηση του έργου έως τις αρχές του 2021 ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί εντός του 2023 και να είναι η υποδομή έτοιμη για να «υποδεχθεί» το καλώδιο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Στο εκσυγχρονισμένο ΚΥΤ θα στεγαστεί ο σταθμός μετατροπής συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο ρεύμα.

Το ΚΥΤ Κουμουνδούρου αποτελεί βασικό κόμβο του λεγόμενου «Ανατολικού Διαδρόμου» του οποίου η κατασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2024. Το τμήμα από το ΚΥΤ της Μεγαλόπολης έως και το ΚΥΤ της Κορίνθου (ένα έργο προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ) υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2021. Τα έργα θα ...κουμπώσουν με εκείνα του «Δυτικού Διαδρόμου» (Μεγαλόπολη – Πάτρα – Δυτική Στερεά). Με την ολοκλήρωση των δύο Διαδρόμων ο ηλεκτρικός χώρος στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την εγκατάσταση νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα αυξηθεί. Εκτιμάται μάλιστα ότι θα δοθεί η δυνατότητα να προστεθούν στο σύστημα επιπλέον έως και 1.100 MW ΑΠΕ στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Γενικότερα, το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και το 2030 αναμένεται ότι θα έχουν διασυνδεθεί με την ηπειρωτική χώρα σχεδόν όλα τα ελληνικά νησιά, διασφαλίζοντας φθηνή, καθαρή και αξιόπιστη ηλεκτροδότηση, παρά τις δυσκολίες που ενισχύθηκαν με την υγειονομική κρίση του covid-19. Δεν είναι τυχαίο ότι το 10ετες πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider