Αλλάζει πάλι το χρονοδιάγραμμα στις διαγωνιστικές διαδικασίες για τις ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο χρόνος υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας μετατίθεται για τον Μάρτιο του 2021 ενώ είχε οριστεί για τις 23 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Όσο για τη ΔΕΠΑ Υποδομών οι οικονομικές προσφορές θα υποβληθούν τελικά τον Φεβρουάριο αντί για τον Ιανουάριο.
Όσον αφορά στην Εμπορία, το Virtual Data Room (VDR) για τους επενδυτές ανοίγει και θα συμπεριλάβει τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του έτους που εμφανίζουν βελτιωμένα τα μερίδια της στην αγορά. Σταδιακά το VDR θα εμπλουτίζεται με όλα τα στοιχεία που θα αποτυπώνουν πλήρως την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και τις προοπτικές της ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να έχουν όλη την εικόνα. Άλλωστε η άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου ενισχύει το προφίλ της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα στοιχεία θα εισάγονται στο VDR ανά κατηγορίες, με μία εξ αυτών να είναι διαθέσιμη στους επενδυτές μόνο με φυσική παρουσία.
Μοναδικό «αγκάθι» που απομένει αποτελεί η διαμάχη της ΔΕΠΑ με τα ELFE, συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη, η οποία αναμένεται να κριθεί στις δικαστικές αίθουσες στις αρχές του ερχόμενου έτους και θα αφορά στο ύψος των οφειλών της λιπασματοβιομηχανίας. Να υπενθυμίσουμε ότι η ΔΕΠΑ διεκδικεί οφειλές περίπου 120 εκατ. ευρώ, ωστόσο πρωτόδικη απόφαση απομείωνε τα χρέη των ELFE κατά 60,9 εκατ. ευρώ. Η συνέχεια θα κριθεί στο εφετείο, με τη ΔΕΠΑ να ελπίζει σε μια απόφαση που θα ανατρέπει την αρχική, πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Παράλληλα, ο επιπλέον χρόνος έως την υποβολή των οικονομικών προσφορών δίνει μεγαλύτερο περιθώριο στους υποψήφιους επενδυτές να διαπραγματευτούν τυχόν συμμαχίες. Να σημειωθεί ότι - σε αντίθεση με τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Υποδομών - οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας προβλέπουν τη δυνατότητα δημιουργίας συμμαχιών μεταξύ των υποψηφίων …μνηστήρων. Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν, ότι συζητήσεις διεξάγονται εδώ και καιρό, με άλλες να έχουν διακοπεί και άλλες να συνεχίζονται ακόμη.
Το ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι τεράστιο καθώς στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνεται και η εταιρεία Φυσικό Αέριο (πρώην ΕΠΑ Αττικής) με ένα ευρύτατο χαρτοφυλάκιο πελατών. Δεν είναι τυχαίο ότι στον διαγωνισμό συμμετέχουν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, δηλαδή ΕΛΠΕ σε κοινοπραξία με την Edison, η Motor Oil σε κοινοπραξία με τη ΔΕΗ, η Mytilineos, η ΓΕΚ ΤEΡNA και ο όμιλος Κοπελούζου καθώς και δύο διεθνείς εταιρείες η Shell και η MET Group.
Φεβρουάριο οι προσφορές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών
Όσο για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, εκκρεμεί η διαδικασία του καθορισμού των τιμολογίων για τα δίκτυα διανομής αερίου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στοιχείο αναφοράς για τις οικονομικές προσφορές των υποψήφιων επενδυτών. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικές προσφορές θα υποβληθούν τελικά τον Φεβρουάριο αντί για τον Ιανουάριο.
Να θυμίσουμε ότι στην «προίκα» της εταιρείας περιλαμβάνονται σημαντικά περιουσιακά στοιχεία όπως είναι η ΕΔΑ Αττικής, το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής ΔΕΔΑ κλπ. Στη β΄ φάση έχουν προκριθεί οι EP INVESTMENT ADVISORS, η FIRST STATE INVESTMENTS, η ITALGAS, οι διεθνείς εταιρείες επενδύσεων KKR και MACQUARIE καθώς και η κοινοπραξία SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP).
Νοέμβριο ο διαγωνισμός για τον ΔΕΔΔΗΕ
Σχετικά με τον διαγωνισμό που αφορά στην πώληση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), με παραχώρηση ισχυρών δικαιωμάτων μειοψηφίας στο management, για την ώρα όλα φαίνεται ότι προχωρούν κανονικά. Δηλαδή οι διαγωνιστικές διαδικασίες σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει επανειλημμένως ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης θα ξεκινήσουν εντός του Νοεμβρίου, με στόχο να έχει αναδειχθεί επενδυτής έως την επόμενη Άνοιξη.
Μάλιστα, αρχίζουν σιγά σιγά να κλείνουν και οι λεπτομέρειες που απομένουν για την εκκίνηση του διαγωνισμού. Έτσι είναι έτοιμη ειδική ρύθμιση η οποία θα αλλάζει τις διατάξεις εκείνες του νόμου που ορίζουν ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο του ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να έχει εγκριθεί έξι μήνες πριν την εφαρμογή του και θα περιορίζουν το περιθώριο στους δύο μήνες.
Με αυτό τον τρόπο το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα κατατεθεί εντός του μήνα, θα μπορεί να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2021. Το νέο πλαίσιο, το οποίο είχε τεθεί σε διαβούλευση, περιλαμβάνει δύο ρυθμιστικές περιόδους 2021-2024 και 2025-2028, γεγονός που δίνει στους υποψήφιους μνηστήρες μια μακροπρόθεσμη επενδυτική …ορατότητα για την αποδοτικότητα της επένδυσης στα δίκτυα.
Ενδιαφέρον για τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ έχει εκφραστεί από επενδυτικά funds και ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα δίκτυα - από τη γερμανική ΕΟΝ, τη γαλλική ENEDIS έως την ιταλική ENEL - αλλά και από κινεζική εταιρεία.