Το αλκοόλ και τα καύσιμα μέχρι σήμερα μπορεί να μην είχαν καμία σχέση, αλλά ένας Σκωτσέζος επιστήμονας κατέρριψε και αυτή την αρχή παρασκευάζοντας καύσιμα από τα απόβλητα παραγωγής ουίσκι.
Η Celtic Renewables που εδρεύει στο Εδιμβούργο έχει αναπτύξει μια διαδικασία για την παραγωγή της βιοβουτανόλης από βιολογικά καύσιμα και ένα υγρό που παράγεται όταν παρασκευάζεται ουίσκι και στη συνέχεια απορρίπτεται.
Ο καθηγητής Martin Tangney ίδρυσε το Celtic Renewables το 2012 και από τότε εργάζεται για να μεταφέρει την πατενταρισμένη τεχνολογία από το εργαστήριο στο διυλιστήριο.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, ύστερα από κάποιες καθυστερήσεις λόγω των περιορισμών του Covid-19, η κατασκευή του εργοστασίου συνεχίστηκε με την άφιξη έξι τεράστιων δεξαμενών χωρητικότητας 130.000 lt έκαστη.
«Η Celtic Renewables είναι τώρα έτοιμη να φέρει αυτήν την τεχνολογία στην αγορά και να κατασκευάσει το πρώτο τέτοιο διυλιστήριο στην ιστορία της Σκωτίας», δήλωσε ο Tangney στο Reuters.
Από το 2021, το νέο εργοστάσιο αναμένεται να επεξεργάζεται περίπου 50.000 τόνους καταλοίπων κάθε χρόνο από τη βιομηχανία ουίσκι, δημιουργώντας περίπου ένα εκατομμύριο λίτρα χημικών ουσιών χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα. Αυτά έχουν τη δυνατότητα να εκτοπίσουν τα ισοδύναμα ορυκτών καυσίμων σε ένα ευρύ φάσμα αγορών: τη βιομηχανία τροφίμων, την απολύμανση, τη βιομηχανία χρωμάτων ακόμη και τα αντισηπτικά θα μπορούσαν να παραχθούν αειφόρα από απορρίμματα ουίσκι.
Ένα προϊόν, η βιοβουτανόλη, θεωρείται μια βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι των καυσίμων βενζίνης και ντήζελ αυτοκινήτων αλλά και κάποιων βιοκαυσίμων.
Το 2017, η Tangney έδειξε την αποδοτικότητα του νέου καυσίμου οδηγώντας ένα αυτοκίνητο που περιείχε μείγμα με βιοβουτανόλη γύρω από το χώρο στάθμευσης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Napier.
Μέχρι σήμερα, η Tangney λέει ότι η εταιρεία έχει συγκεντρώσει πάνω από 30 εκατομμύρια λίρες (σε χρηματοδότηση και μόλις ξεκίνησε μια εκστρατεία χρηματοδότησης με την οποία μέλη του κοινού μπορούν να αγοράσουν μετοχές στην εταιρεία.
Με πληροφορίες από το Reuters