Ενδιαφέρον για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) εμφανίζουν περί τις 10 εταιρείες από το σύνολο των επενδυτών στους οποίους απευθύνθηκε η Goldman Sachs ως σύμβουλος της ΔΕΗ.
Οι διαδικασίες του market test είχαν ξεκινήσει στις 3 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύμβουλος ιδιωτικοποιήσης απευθύνθηκε σε περίπου 50 διεθνή funds και επιχειρήσεις που επενδύουν σε αντίστοιχες υποδομές διαχείρισης δικτύων προκειμένου να διερευνήσει το ενδιαφέρον τους, με στόχο το αμέσως επόμενο διάστημα να δημοσιευθεί η επίσημη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στις αρχές του επόμενου έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προτάσεων. Πέρα από τους περίπου δέκα επενδυτές που έχουν ήδη δώσει θετικό σήμα, η Goldman Sachs αναμένει απαντήσεις από άλλους 25.
Σημαντικό «ατού» για τον διαγωνισμό αποτελεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του WACC για τη διανομή ηλεκτρισμού, το οποίο καθορίστηκε στο 7% για φέτος και στο 6,7% για την επόμενη τετραετία, γεγονός που δίνει μεγάλο επενδυτικό ορίζοντα στους ενδιαφερόμενους.
Συνολικά οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ για την επόμενη πενταετία εκτιμώνται σε περισσότερα από 2,3 δισ. ευρώ, με πιο εμβληματικό το έργο της αντικατάστασης των παλιών ρολογιών της ΔΕΗ με έξυπνους μετρητές. Σύμφωνα με τα όσα αναφέροντα στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2021 – 2025, ο ΔΕΔΔΗΕ δρομολογεί την πανελλαδική επέκταση της τηλεμέτρησης, η οποία έχει προταθεί να δανειοδοτηθεί με 850 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση 7,5 εκατ. «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την ελληνική επικράτεια (5.400.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί) και την ένταξή τους σε κέντρο τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκατ. μετρητικών σημείων. Ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης του έργου είναι έξι έτη. Ειδικότερα το έργο περιλαμβάνει:
1) Προμήθεια και εγκατάσταση Συστήματος Τηλεμέτρησης AMI (Automated Meter Infrastracture) για την πανελλαδική συλλογή μετρήσεων κατανάλωσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από 8 εκατ. έξυπνους ηλεκτρονικούς μετρητές χαμηλής τάσης, που θα υποστηρίζει τις παρακάτω τεχνολογίες επικοινωνίας μετρητών:
- Ασύρματη τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας GSM/GPRS/3G/4G/5G, Nb-IoT κ.α.
- Διαδικτυακό Πρωτόκολλο TCP/IP
- Ράδιο συχνότητα (RF Mesh)
- Φερέσυχνα (Power Line Carrier – PLC) πάνω σε γραμμές Διανομής
- Προμήθεια 7,5 εκατ. έξυπνων μετρητών Χαμηλής Τάσης
- 5,4 εκ. μονοφασικών έξυπνων μετρητών Χαμηλής Τάσης
- 2,1 εκ. τριφασικών έξυπνων μετρητών Χαμηλής Τάσης
2) Προμήθεια 7,5 εκατ. κιβωτίων τοποθέτησης έξυπνων μετρητών Χαμηλής Τάσης (5,4 εκατ. για μονοφασικούς και 2,1 εκατ. για τριφασικούς)
3) Εργασίες Πεδίου στις 5 Περιφέρειες της Διανομής που περιλαμβάνουν αντικατάσταση υφιστάμενων κιβωτίων και μετρητών με έξυπνους μετρητές καθώς και την ένταξη έξυπνων μετρητών σε Κέντρο Τηλεμέτρησης
Τα οφέλη της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών
Τα πιο σημαντικά οφέλη από την υλοποίηση του έργου για τους απλούς καταναλωτές είναι η δυνατότητα παρακολούθησης της κατανάλωσής τους (μέσω home device ή web application) καθώς και η μετατόπιση της κατανάλωσής τους σε ώρες χαμηλού κόστους, σύμφωνα με το σήμα που θα τους δοθεί από τον προμηθευτή τους. Επίσης, για εκείνους που έχουν είτε μονάδες παραγωγής ΑΠΕ μέσω ειδικών προγραμμάτων (Net metering κλπ) είτε μονάδες αποθήκευσης (storage units ή αυτοκίνητα) θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΦΟΣΕΚ (Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης)
Όσο για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν τη δυνατότητα κατάρτισης τιμολογίων με σκοπό τη μετατόπιση ζήτησης από τους πελάτες τους (από ώρες υψηλού κόστους σε ώρες χαμηλού κόστους) και συνεπώς μείωση του κόστους προμήθειάς του ανταγωνιστικού σκέλους της ενέργειας. Επίσης, θα μπορούν να προσαρμόζουν τα τιμολόγια ανάλογα με το προφίλ κατανάλωσης των πελατών τους. Παράλληλα, θα επιταχύνεται η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή. Ακόμη, οι Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών να μπορούν να δομήσουν καλύτερες προτάσεις προς τους πελάτες τους
Όσο για τον ίδιο τον ΔΕΔΔΗΕ, τα οφέλη από την υλοποίηση του έργου συνοψίζονται στα εξής:
- Βελτίωση του ελέγχου και της εποπτείας του Δικτύου
- Μείωση το κόστους λόγω αυτοματοποίησης των διαδικασιών καταμέτρησης κατανάλωσης και αλλαγής προμηθευτή.
- Ευκολότερος εντοπισμός σφαλμάτων δικτύου και ρευματοκλοπών
- Πιστοποίηση στοιχείων για την ποιότητα ενέργειας