Ζήτημα μερικών εβδομάδων είναι η οριστικοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και την RWE, για την από κοινού ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, πλέον απομένει μόνον η διευθέτηση μερικών τεχνικών λεπτομερειών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Με την επισφράγιση της συμφωνίας, θα δημιουργηθεί ένα κοινό εταιρικό σχήμα, στο οποίο κάθε μία από τις εταιρείες πρόκειται να εισφέρει ένα χαρτοφυλάκιο υπό ανάπτυξη έργων ισχύος 1 GW.
Το χαρτοφυλάκιο αυτό θα έχει επίκεντρο τη Δυτική Μακεδονία, περιλαμβάνοντας από την πλευρά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες τμήμα από το portfolio φωτοβολταϊκών μονάδων που προορίζει για εγκατάσταση στην περιοχή. Επίσης, είναι πιθανόν η συνεργασία να επεκταθεί σε «πράσινες» επενδύσεις και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος τόσο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες όσο και της RWE είναι η λειτουργία του joint venture να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο καλοκαίρι. Έτσι, από τα μέσα περίπου της τρέχουσας χρονιάς, θα ξεκινήσει να «τρέχει» το επενδυτικό πρόγραμμα του σχήματος.
Στην επικείμενη οριστικοποίηση της συμφωνίας αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το Δ.Σ. της ΔΕΗ Ανανεώσιμες πρόκειται να εγκρίνει τη συνεργασία με τη RWE «για το μεγάλο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία», όπως ανάφερε χαρακτηριστικά, ώστε να προχωρήσει με πολύ μεγάλη ταχύτητα η υλοποίησή του.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ενέταξε τη «συμμαχία» της ΔΕΗ με τη γερμανική εταιρεία στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης για πλήρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028, η οποία όπως είπε έθεσε τελείως νέες προοπτικές στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας. Επίσης, όπως συμπλήρωσε, γερμανικό «χρώμα» έχει και η έτερη από τις δύο πιο εμβληματικές επενδύσεις που δρομολογούνται στον εν λόγω κλάδο, δηλαδή η επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο εκπρόσωπος της RWE Γεώργιος Πατεράκης επιβεβαίωσε ότι έχουν καθοριστεί τα βασικά σημεία της συμφωνίας. Μίλησε για «πολλά υποσχόμενη συνεργασία», προσθέτοντας ότι σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερα και πιο συγκεκριμένα στοιχεία.
Η συμφωνία είναι απόρροια του Μνημονίου Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU), που είχε υπογράψει η ΔΕΗ με την RWE τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο της στρατηγικής απολιγνιτοποίησης αλλά και της ευρύτερης στροφής του ελληνικού Ομίλου στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με το MoU, τα δύο μέρη θα διερευνούσαν το ενδεχόμενο συνεργασίας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας απολιγνιτοποίησης, αλλά και ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Οι δύο εταιρείες θα επικέντρωναν το ενδιαφέρον τους σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, επιδίωξη η οποία ευθυγραμμίζεται με τους φιλόδοξους στόχους της ΔΕΗ για σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου «πράσινων» έργων, με βάση τη βέλτιστη δομή συνεργασίας και το καταλληλότερο επιχειρηματικό μοντέλο. Στο πλαίσιο του MoU, οι δύο εταιρείες θα εξέταζαν επίσης το ενδεχόμενο συνεργασίας για την σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη στην Ελλάδα μέχρι το 2028.