Η πορεία των κόκκινων δανείων και η πρόοδος της δευτερογενούς αγοράς NPLs, μπαίνουν αύριο στο τραπέζι συνάντησης των Θεσμών με τις Εταιρείες Διαχείρισης. Το ραντεβού που ζήτησαν από τους Servicers οι Θεσμοί πραγματοποιείται ενόψει των κρίσιμων τραπεζικών θεμάτων που θα συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας.
Η συνάντηση Θεσμών – Servicers πραγματοποιείται σε μία καθοριστική περίοδο, εκκίνησης των προσπαθειών για τον δεύτερο γύρο της μείωσης των κόκκινων δανείων, με την έναρξη των διαπραγματεύσεων του Υπουργείου Οικονομικών με την DGComp για τον «Ηρακλή 2». Με το δεδομένο αυτό, οι διαπιστώσεις και οι εκτιμήσεις των εταιρειών διαχείρισης, στις οποίες έχουν μεταβιβαστεί κόκκινα δάνεια που προσεγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ, είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και οι Θεσμοί θα ζητήσουν ενημέρωση για ανακτήσεις οφειλών, moratoria και πλειστηριασμούς.
H «κυοφορία» του «Ηρακλή 2» γίνεται εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημικής κρίσης και ενώ σταδιακά, θα ξεκινήσει να αποτιμάται – με τον λογαριασμό των νέων κόκκινων δανείων - το κόστος των αναστολών πληρωμών δανείων, ύψους 30 δισ. ευρώ, που χορήγησε το τραπεζικό σύστημα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, οι συνθήκες της πρωτόγνωρης κρίσης έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση στην απόφαση να «παγώσει» τους πλειστηριασμούς για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ένα εξάμηνο, στο οποίο θα «τρέξουν» νέα προγράμματα στήριξης των δανειοληπτών, αλλά και η ολοκλήρωση της εφαρμογής του νέου πτωχευτικού νόμου.
Όλα τα παραπάνω θέματα έχουν κορυφαία θέση στην ατζέντα των συζητήσεων της επόμενης εβδομάδας μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών. Και για τις δύο πλευρές είναι μείζονος σημασίας το πώς θα προχωρήσει η μείωση των κόκκινων δανείων, χωρίς το εγχείρημα του «Ηρακλή 2» και ο στόχος προσέλκυσης επενδυτών στην ελληνική δευτερογενή αγορά NPLs να πληγεί από παρενέργειες των μέτρων στήριξης που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες διαχείρισης (και οι τράπεζες ως ενδιαφερόμενες για τη μείωση των κόκκινων δανείων τους) έχουν επισημάνει την ανάγκη να μην τρωθεί η κουλτούρα πληρωμών με μία γενικευμένη «ασυλία» από τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
Όπως έχει γράψει το insider.gr, οι εταιρείες διαχείρισης έχουν αποστείλει επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία, επισημαίνοντας ότι με τη γενικευμένη αναστολή πλειστηριασμών, δεν ανεστάλησαν μόνο οι πλειστηριασμοί, αλλά και πράξεις εκτέλεσης που αφορούν πλειστηριασμούς που έχουν ήδη ολοκληρωθεί (και άρα δεν τίθεται θέμα αναστολής ως μέτρο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης) ή πρόκειται να γίνουν. Σε αυτή την περίπτωση, οι προπαρασκευαστικές πράξεις δεν θα οδηγήσουν σε πλειστηριασμούς νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο του 2021, επομένως δεν καταλύουν την νομική προστασία που λαμβάνουν οι οφειλέτες εν μέσω της κρίσης.
Οι εταιρείες διαχείρισης έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία των οφειλετών που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με την παροχή διευκολύνσεων ώστε αυτοί να μπορέσουν να επανέλθουν ομαλά στην κανονική αποπληρωμή των δανείων τους όταν ξεπεραστεί η κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις δεκάδων χιλιάδων δανείων με ευνοϊκούς όρους και κούρεμα οφειλής, έχουν εντάξει άλλους τόσους δανειολήπτες στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης «Γέφυρα», ενώ έχουν προχωρήσει εκτεταμένα και σε αναστολές πληρωμών, κατέχοντας μεγάλο μερίδιο από το σύνολο των μορατόριουμ των 30 δισ. ευρώ.
Κατά τον τελευταίο χρόνο, οι Εταιρείες Διαχείρισης-Μέλη της Ένωσης προχώρησαν σε περισσότερες από 75.000 ρυθμίσεις δανείων, ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ σε χαρτοφυλάκια που έχουν μεταβιβαστεί και βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών, δίνοντας σε χιλιάδες δανειολήπτες λύσεις που περιλαμβάνουν και άφεση χρέους. Ταυτόχρονα, επεξεργάστηκαν και ολοκλήρωσαν για λογαριασμό τραπεζικών ιδρυμάτων ένα μεγάλο πλήθος ρυθμίσεων για δάνεια που παραμένουν εντός τραπεζικών ισολογισμών, εξασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους.
Όλα τα Μέλη της Ένωσης βρίσκονται διαρκώς δίπλα στους ειλικρινείς και συνεργάσιμους δανειολήπτες, συνεχίζοντας να παρέχουν κατάλληλες λύσεις διευθέτησης οφειλών, προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους.