Η Avramar είναι η νέα εταιρεία που προέκυψε από την ένωση του Ομίλου Andromeda και των εταιρειών Νηρέας, Σελόντα και Περσεύς τα πρώτα βήματα της οποίας περιέγραψε ο επικεφαλής της εταιρείας Alex Myers, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τη Δευτέρα.
Από την ελληνική λέξη «αύρα», απαλός αέρας, και την ισπανική mar που σημαίνει θάλασσα, η Αvramar σηματοδοτεί και επίσημα μια νέα αρχή για τη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια, μέσα από τον συνδυασμό των τεσσάρων εταιρειών, που διοχετεύονται σε μία πλέον εταιρεία. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ηγέτιδες εταιρείες και πρωτοπόρους στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια, οι οποίες εκτρέφουν εδώ και αρκετές δεκαετίες ελληνικά ψάρια στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος και ισπανικά ψάρια στις ακτές της Μεσογείου και των Καναρίων Νήσων.
Ο κ. Myers εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της εταιρείας το 2021 παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, εκτιμώντας ότι σε επίπεδο πωλήσεων η εταιρεία θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ καθώς όπως τόνισε «έχουμε μία δυνατή βάση».
«Το νέο μας όνομα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ η επιχειρησιακή μας στρατηγική θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από φέτος. Έχουμε σχεδιάσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, όχι ένα βραχυπρόθεσμο πλάνο, και ο κάθε ένας μας στην Aramar έχει κάτι πολύτιμο να συνεισφέρει: τα ψάρια είναι το πάθος μας και θα εργαστούμε όλοι μαζί ενωμένοι, ως μία εταιρεία, για να φέρουμε την καλύτερη ποιότητα στους πελάτες και τους καταναλωτές μας. Εμπνευσμένη από ένα μέλλον με απεριόριστες δυνατότητες, η Avramar θα χαράξει το δρόμο για την παράδοση νόστιμων, υγιεινών και φρέσκων μεσογειακών ψαριών σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε ο κ. Myers.
Με συνολικό όγκο παραγωγής άνω των 70.000 τόνων και παρουσία σε περισσότερες από 30 αγορές, η Avramar αποτελεί η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στην παραγωγή σε λαβράκι και τσιπούρα, αλλά και ο μεγαλύτερος παραγωγός μεσογειακών ψαριών.
Παράλληλα, η νέα εταιρεία δρομoλογεί επενδύσεις 20-25 εκατ. ευρώ σε Ισπανία και Ελλάδα. Από τη μία για νέες φάρμες ιχθυοκαλλιέργειας στην Ισπανία και από την άλλη για μεγαλύτερες φάρμες στη χώρα μας με αυξημένη παραγωγή. Στόχος όπως επισημάνθηκε είναι η επέκταση σε αγορές πέραν των μεσογειακών χωρών.
Η εταιρεία, όπως σημειώνεται, θα συνεχίσει να εκτρέφει τα γνωστά μεσογειακά είδη, το λαβράκι και την τσιπούρα, αλλά ταυτόχρονα επεκτείνει και την εκτροφή της σε δύο ακόμη, λιγότερο γνωστά, τον κρανιό και το φαγκρί. Η καινοτομία μέσω προϊόντων προστιθέμενης αξίας, τα οποία είναι πιο εύκολο και πρακτικό να προετοιμαστούν και να μαγειρευτούν, θα υποστηρίξει επιπλέον το στόχο της νέας εταιρείας να αποτελεί την πρώτη επιλογή στο καταναλωτικό κοινό για τα φρέσκα προϊόντα της.
Στο επιχειρησιακό σκέλος, η Avramar σχεδιάζει να εκσυγχρονίσει και να εφαρμόσει νέες τεχνολογίες και μεθόδους για την επίτευξη αποδοτικών και ανταγωνιστικών κοστολογίων. Υψηλή προτεραιότητα για τη νέα εταιρεία παραμένει η δέσμευσή της στη βιωσιμότητα, τις τοπικές κοινωνίες, τους πελάτες και τους συνεργάτες της, σε συνδυασμό με μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας
Όσον αφορά στο 2020 και τις επιπτώσεις της πανδημίας ο κ. Μayers ανέφερε πως ήταν μια δύσκολη χρονιά στο τέλος της οποίας καταφέραμε να έχουμε πτώση μόλις 5% στην εταιρεία ενώ το διάστημα από Μάρτιο έως Ιούλιο η πτώση ήταν 30-35%.
Σημείωσε ακόμη πως o κλάδος ΗΟRECA έχει σημαντική πτώση λόγω των κλειστών καταστημάτων εστίασης, με τις πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ να έχουν ανέβει, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες.
Όσον αφορά στις τιμές ενώ στις αρχές του 2020 καταγράφηκε άνοδος , μετά την πανδημία οι τιμές έπεσαν και παρέμειναν χαμηλά. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, όπως επεσήμανε κ. Μayers αυτή τη στιγμή «είμαστε 5 έως 7% πίσω από τον σχέδιο μας».
Σημειώνεται πως η Avramar διαθέτει 72 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας σε Ελλάδα και Ισπανία, 12 συσκευαστήρια και κάνει εξαγωγές σε 35 χώρες, ενώ απασχολεί 2.300 εργαζομένους.